Artikel arkiv | 2019

ByaNytt 10/2019

Mitt i mörkaste november kommer ett glödande färskt nummer av ByaNytt och piggar upp! Glöder gör det också om Johan och Oscar Skoglunds hobby, läs om hur de håller järnsmidestraditionen vid liv. Julen närmar sig med stormsteg, vi har första advent redan på söndag. Sini och Jonathan Hemming i Solf delar med sig tips för ett hållbarare julfirande och vi har samlat in jultips från ”skären”. Mårten Björkgren i Petsmo berättar om sitt fotointresse som fört honom ända till USA och Sussi Fredman i Sundom visar upp sina fantastiska tårtkreationer. Du får även läsa om hundraåringen Kvevlax Sparbank, spökhistorier från Grönvik, närståendevården i Korsholm och mycket annat. Vi önskar dig trevliga lässtunder och en riktigt God Lilla-Jul!

”Julstämning i Föuset”

Stämning, värme och musik i Kuni då Kuni Byaförening rf och gänget bakom tidigare Föuzjazz arrangerade ”Julstämning i Föuset” 24.11. 2019 hemma hos Ann-Sofi och Johnny Nordström. Det var marknadsförsäljning, musik och ponnyridning. Varm glögg, slingor av ljus och lyktor. För julmusiken stod Charlotta Kerbs, sång, Marcus Söderström, bas, Emil Nordström, gitarr och Johnny Nordström, piano. Jättemånga kom, cirka 200 personer, Kunivänner i alla åldrar. ByaNytt tittade in och njöt en stund. Stort Grattis till Årets Kunibo: Robert Ström! I nästa års första ByaNytt vill vi gärna presentera föreningen.

ByaBytt 9/2019 Tema: Vörå

Vörå är temat för detta nummer och kända ansiktet i bygden Maria Nygård tipsar om ljus i höstmörkret. Vi träffar också operasångerskan Jenny Sandelin och följer Mönsterkollektivet Fyrans väg ut i världen. Motion är också en röd tråd genom tidningen för vi möter många glada utövare av olika idrotter, bland annat brottningsmästaren Oliver Pada från Kvevlax och ett hurtigt gäng motionärer i Skatila. Vi får läsa om Johan Wasberg som packar ner sina skidor och beger sig ut på äventyr och känner glädjen hos eleverna som deltog i Solf OCR. Gemenskap och positiv anda är en sak som vi alltid är måna om att lyfta fram i våra tidningar och vad det innebär kan vi få en aning om när vi hälsar på talkogänget i Karperö samt har en rolig kväll med Korsholms Pensionärer på Berny´s. Vi önskar er en trevlig läsning!

ByaBytt 8/2019 Tema Skogen

ByaNytt nr 8 är ute nu. Temat denna gång är Skogen, Mia Rautiokoski i Solf delar med sig av sina vackra naturbilder. Sara Lund och Yvonne Wikström i Vallgrund berättar om tjusningen med terränglöpning. Vi har också hälsat på hos Per-Olof och Siv Mörk i Koskö och får läsa om deras ”bi-syssla”. Linda Stråka i Smedsby berättar om kognitiv beteendeterapi, ett mycket intressant reportage som ni inte får missa! Vi har också besökt allt från fotbollsmatcher till loppis och nyrenoverade Wasa Teater. Libbi var dessutom tillsammans med 320 pensionärer och njöt av Philip Järvenpääs fagra stämma på konsert i Skatila. Njut av det vackra höstvädret och ta gärna en skogspromenad i solen inspirerad av våra tips i tidningen. Vi önskar dig en riktigt trevlig läsning!

ByaBytt 7/2019 Tema Hus & Hem

Hösten börjar med underbart väder, ta med dig en kaffekopp och nyaste numret av ByaNytt ut i solen! Vi får läsa om Leif och Herbert Rabb i Koskö som tar vara på just solskenet för att sänka sina energikostnader. Solen sken också när vi var ut till Solf och hälsade på makarna Paxal som byggt en originell stenmur, ett nytt blickfång i trädgården. Cecilia Valkama berättar om hur det är att vara företagare i inredningsbranschen. Inredning är något som även intresserar Emma Bodbacka, också hon bosatt i Smedsby, vi hälsar på i hennes mysiga hem. Vidare rätar vi ut några frågetecken kring förnyelsekraven på avloppssystemen med Anna-Maria Mattfolk, chef för miljövården på Västkustens miljöenhet. Ni får såklart en uppdatering om vår flytt till Gamla Vasa, och i Björkö träffade vi både Mona Britwin som berättar om fornlämningar och Ralf Nybond som åkt Europa runt på motorcykel. Med andra ord ett fullspäckat nummer med massor av intressant läsning. Kom ihåg att du kan köpa lösnummer hos din lokala återförsäljare och numera även digitalt här via vår hemsida, perfekt för er som är bosatta på annan ort men fortfarande vill hålla er à jour om vad som händer i hembygden!

ByaNytt 6/2019 Tema: Skäriliv

Vi har sommar och sol och redan midsommar på kommande. Passligt med helgläsning då ByaNytt nummer 6 har landat i postlådorna. Eller köp din egen tidning från någon av alla försäljningsställen längs kusten! Temat i detta nummer är skäriliv, och vi har träffat fem skärifantaster som berättar om hur en dag i skärgården kan se ut. Ni kan läsa om Tom och Mikael som byggde en BBQ- och smokervagn. Detta som från början var en rolig tanke som spårade ur och blev ett konstverk för kulinariska måltider. I Kvevlax blev det ett rekordår för På Språng. Genom detta koncept har många hittat glädjen i löpning, men lika viktigt som träningen är också gemenskapen. Vi fick också vara med då Petsmo skola bjöd in hela byn till avskedsfest. En dag att skriva in i historien, och över 300 personer deltog. Och som alltid mycket annat intressant att läsa!

ByaNytt 5/2019 Tema: Trädgård & Lantbruk

ByaNytt nummer 5 har utkommit med tema Trädgård och Lantbruk. Passande nu denna årstid då våren är som vackrast. ByaNytt träffade ÖSP:s tf verksamhetsledare Susanne West mitt i vårbruket, som denna vår kunde inledas redan i slutet av april. Hon berättar att miljöfrågor är på tapeten just nu. Vi deltog i den intressanta örtagårdsvandringen som ordnades av Replot församling, i samband med konfirmationsundervisningen. Nicklas Envik vid Euroflora berättar att grönt ökar trivseln inomhus och Anna Sand tipsar om hur vi enkelt kan höja stämningen på terrassen. Vi träffade deltagare på YA:s timringskurs som lär sig bygga stugor av både rund- och flatstock. Så intressant! Och om du på sommarens danspaviljonger möter personer klädda i blåa reflexvästar är det ”Vuxna på byjin” som finns där som en extra trygghet för ungdomarna. Fler vuxna behövs och alla är välkomna med! Och mycket, mycket annat att läsa i detta nummer!