Artikel arkiv | 2015

ByaNytt 10/2015 Vinternöjen

En härlig blandning av personer, upplevelser och företagsamhet i årets sista nummer av ByaNytt blandas med julhälsningar och erbjudanden från våra annonsörer. Ann-Louise har pilgrimsvandrat, Robin röner framgång i hockeyligan, Jan-Erik är oförtröttlig kock på sjön och Kavata Kamrater har intressanta träffar. Det finns också korsord i tidningen för kryss-sugna. ByaNytt utkommer nästa gång i slutet av januari. Före det kanske vi också träffas vid julmarknaderna vid Stundars och i Bygdegården, Malax, i flera affärer eller när vi har Öppet Hus på redaktionen i Smedsby den 19 december. Fin december till Er Alla!

ByaNytt 9/2015 innehållande Vöråbilaga

Nyaste ByaNytt är ute nu. Vi har besökt Vörå, vi har pratat med Birger i Södra Vallgrund om butiken som lever i tiden, träffat Richard som valde musiken fast han kunde ha satsat fullt ut på idrott. Vi har också träffat aktiva inom sportklubben i Maxmo och konstnären Annika. En annan konstnär, Alvar Härtull, har skapat en alldeles speciell trädgård, en excentrisk upplevelsepark. Något man på riktigt borde få se i verkligheten också! I tidningen presenteras årets luciakandidater i Korsholm. Rösta på din favorit och stöd samtidigt Röda Korsets verksamhet. Fånga sedan stämningen vid Luciafesten, som är den 12 december klockan två i Kulturhuset i Smedsby.

Välkommen i vårt sällskap och tipsa oss gärna om vad och vem ni vill läsa om i kommande tidningar.

ByaNytt 8 Resor & Fritid

I ByaNytts septembertidning kan du läsa om Smedsbyparet Tuuf som gillar att resa. De har besökt hela 55 länder tillsammans. Också ByaNytts frilansjournalist Anna Sand tycker om att resa och inpirerar andra att besöka romantikens stad Paris med ett resereportage. Har du någon gång känt att du knegar på i vardagen och inte riktigt hittar ditt inre flow? Kanske Jeanette Szymanski från Petsmo kan hjälpa dig genom NLP. Vad det är kan du läsa om i tidningen. Sven-Erik Häggbloms liv vändes upp och ner efter att han var med om en svår traktorolycka i vintras. Vägen tillbaka har varit lång och tuff men ack den som ger sig. 

ByaNytt 7 / Hus & Hem

Välkommen till höstens första ByaNytt, utkommer 26.8. Temat är Hus & Hem, men självklart finns här en massa annat läsbart eftersom det är mycket som hänt på bygden i sommar.

Bland annat kan du läsa om Josefine Lundström och Danne Wester som bygger sitt drömhus, deras bloggadress hittar du på s. 11. Vi har också pratat med mångsysslaren Carl-Gustav Sjödahl i Norra Vallgrund, besökt Linda Tammelins fina trädgård i Kvevlax och pratat inredning och kreativitet med Lena Lithén.

Det här är bara ett axplock av de personporträtt vi har i vår nyaste tidning. Dessutom många fina minnen och bilder från sommarens evenemang. Och på sista sidan gratulerar vi Årets By - grattis!

Nästa nummer utkommer 23 september 2015.

ByaNytt 6 / Sommar & Semester

Välkommen till ByaNytts sommarnummer! Är du inte prenumerant, så kan du köpa lösnummer här. På pärmen hittar vi familjen Korpisaari, som gärna seglar både när och fjärran. Du hittar också årets studentbild från Korsholms Gymnasium på s. 8. Dessutom recept på goda glutenfria sommarbullar på s. 13.

ByaNytt har också hälsat på hos Birgitta Kalander från Kvevlax, mött upp med föräldragruppen som kämpar för byskola i Vallgrund och pratat med Kenth Nedergård, verksamhetsledare för världasrvet i Kvarken nu när det snart fyller tio. Vi har också varit med när Kristina Back i Södra Vallgrund berättat om sin nya bok Broderat, virkat och vävt – Textilier i bystugan 2014.

Holmen utanför Västerhankmo piffas upp och dansen på Snäröiran kommer tillbaks. Dessutom har det ordnats Konstens Kväll i Replot-Björkö skola, räddningskväll vid Svedjehamnen och Korsholms högstadium har hållit välgörenhetsgala. Du kan därtill läsa om Karkmobon Vilhelm Svarfvars flasksamling, barnfamiljer i Vallvik samt Korsholm och Kvevlax pensionärsföreningars sommarprogram.

Nästa nummer utkommer 26 augusti 2015. Glad sommar!

ByaNytt 5 / Trädgård & Lantbruk

Nu grönskar gräset, måsarna skriker på fälten och träden knoppas - det är vår och en ny ByaNytt finns ute nu. Där kan du bland annat läsa fina trädgårdstips, tre korsholmare delar med sig av sina tankar på s. 11. Dessutom ännu mer härlig trädgårdsinspiration, ByaNytt trendspanar och samlar bilder på s. 12. Du kan också läsa om trädgårdsmästarna Irma och Marita som sköter Korsholms kommuns grönområden.

Den som intresserar sig för jorbruk kan läsa om jordbrukande Vörgrens i Kvevlax, eller varför inte titta på sista sidans veteranmaskiner. Det är Smedsby hembygdsförening som rustar upp gamla fordon och bruksföremål. Vi har också gjort besök vid Karperö Uf:s nya ungdomshus, hurrat för Harry Holtti som fyllt 106 och fått in ett härligt resereportage från Peru. Dessutom många fler intressanta artiklar om lokala personligheter och händelser.

Nästa nummer utkommer 17 juni 2015.

ByaNytt 4 / Fixa Festen

I ByaNytts festtema, som utkommer 22.4, kan du bland annat läsa fina festfixartips på s. 11. Vi har också träffat Maria Norrlin-Asplund från Kvevlax och Björn Helsing från Vörå som tillsammans erbjuder helhetslösningar för fester.

Festligt är det också hemma hos Karperöbon Jonas Hedman nu när hans egensnickrade Björköskåp hittat hem. ByaNytt har även besökt VIFK-profilen Martti Nyqvist, finländsk mästare för 62 år sen, och författaren Sara Jungersten i Singsby som ger ut sin tredje roman i höst.

På s. 16 hittar du ett bildspel från Libbis Karibienkryssning och på s. 17 får vi träffa f.d. österbottningen som blir TV-kock i USA. Dessutom mera lokala artiklar, t.ex. har vi träffat Terese från Tesses café, besökt nya lantbrukscentralen i Vikby, nya privatföretagaren Matias Storm från Helsingby, St I i Kvevlax som växer snabbt och Kosköbördige Niclas Jern som är en av initiativtagarna till växande Åboföretaget Walkbase.

Nästa nummer utkommer 20 maj 2015.