Artikel arkiv | 2014

ByaNytt 10 / Vinternöjen

ByaNytt med temat Vinternöjen finns ute 26.11, den innehåller massor med intressant läsning, julhälsningar och en fin väggkalender, tack till Ann-Britt Pada som har fotograferat vackra bilder.

ByaNytt har som vanligt rest bygden runt och träffat många intressanta människor och besökt olika tillställningar och platser. Eftersom det närmar sig jul så har vi träffat konditorn Eva Marttila som bjuder på härliga recept så här inför jul, julgodis- och pepparkaksrecept hittar Du på s. 13. Julen betyder också bråda tider för kyrkan, vi har träffat Jessica Bergström-Solborg som för några veckor sen utnämndes till kaplan i Korsholms svenska församling. ByaNytt har även haft en pratstund med Sennie i Kvevlax som fyller 100, stort grattis!

Lite om resor har det också blivit, för så här i novembermörkret blir det lätt så att man längtar efter en solskensvecka. Fina reseminnen och -bilder från Mallorca hittar Du på s. 20-21. Dessutom har vi träffat Henrik från Replot som berättar om kickboxing, Harriet och Christian Sten som driver Korsholms Trätjänst, Tarja Sundman-Snickars som är antikhandlare samt Roy Forsman från Vistan. Läs mer om dem och om mycket annat som hänt på bygden i årets sista ByaNytt. 

Nästa tidning utkommer 28 januari 2015. Vi säger god jul och en härlig start på det nya året!

ByaNytt 9 / Vöråbilaga

I ByaNytts oktobernummer har vi Vöråtema, i vår bilaga kan du bland annat läsa resereportage, hur det är att driva familjeföretag och att vara storsamlare... Och vad är det som händer på Norrvalla?

Vi har dessutom träffat nya kultursekreteraren i Korsholm, sett Anders Blombergs nybyggda bibliotek i Solf, tittat på vackra foton hos Johan Strand, träffat Maria som stickar till asylsökande och lärt oss om positiv livsenergi Reiki av Linda Österåker. Vi presenterar också årets luciakandidater, kom ihåg att rösta på din favorit. Allt detta och mycket mer i vår nya tidning!

Delta gärna i vår läsarundersökning på webben (klicka här), hjälp oss att förbättra våra tidningar och du kan vinna ett fint pris. Din åsikt är viktig för oss.

Nu är också tiden när det är dags att förnya sin prenumeration, eller varför inte ge bort en gåvoprenumeration till Farsdag eller jul? Alla som förnyar eller tecknar en ny prenumeration under tiden 1 januari till 30 november deltar i utlottningen av en fin cykel från Tähtipyörä i Solf.

Nästa nummer utkommer 26 november 2014.

ByaNytt 8 / Mode & Skönhet

Nu blev det höst med minustemperaturer och hagelstormar. Vad kan då vara mysigare än att krypa upp i soffan, tända en brasa eller några ljus och läsa en tidning? Höstens färskaste ByaNytt har temat Mode & Skönhet. Lätt avfärdar man det här temat som att det bara kommer att handla om kläder och läppstiftsnyanser, men mode och skönhet är ju egentligen en definitionsfråga. En tatuering kan vara både trendigt och vackert, läs mer om Singsbybon Robin Kodial och hans tatueringsstudio på s. 8.

Skönhet kan också vara välbefinnande, både yttre och inre. Yttre kan vara att köpa sig ett par nya höstskor, Joanna Klinkmann från Korsholm tipsar oss om höstens trender. Det kan också vara att ta hand om sig själv, ex. koppla av hos frisören. Vi har träffat Maria Siren i Kvevlax som bl.a. pratar hårvårdstrender. Från topp till tå heter det ju, och just tårna brukar man förbise. Britt-Susann Enlund och Ann-Katrine Burman, båda med bakgrund inom vården, satsar nu på fotvård och tipsar hur du tar hand om dina fötter.

Inre skönhet kan man exempelvis uppnå via olika hobbyn. Vi har träffat Elvi Asplund i södra Helsingby som håller igång med bl.a. lingonplockning och vedsågning, vi gratulerar Elvi som fyller 80 i oktober! Derick Joutsi blev rullstolsbunden efter en arbetsolycka, men inte har det hindrat honom från att fortsätta jobba på sin Cadillac - en riktig skönhet. Sköna toner blir det också när vi träffar Henri Aalto, som precis släppt en ny skiva. Läs mer om deras intressen och om andra intressanta personer i nyaste ByaNytt, följ med oss på loppisrace, marknader och förresten - Du kommer väl ihåg att delta i vår läsarundersökning på webben (klicka här). Hjälp oss att förbättra våra tidningar och du kan vinna ett fint pris. Din åsikt räknas!

Nästa nummer utkommer 29 oktober 2014.

ByaNytt 7 / Hus & Hem

Välkommen tillbaka, hoppas du haft en riktigt fin sommar! Hösten är här, i skrivandets stund har vi gråruggigt väder med regn som slår mot fönsterrutan, och vi håller en nytryckt ByaNytt i handen. Höstens första tidning har temat Hus & Hem, ett tema som aldrig verkar gå ur tiden. Ständigt har vi något projekt på gång, oavsett om det gäller att bygga nytt, renovera något gammalt, fixa på gården eller kanske bara byta färg på köksgardinerna. 

Vi får bland annat träffa Eddie och Andrea Österåker som sysslar med byggnadsvård. De bor i en släktgård från 1800-talet som nästan ingen trodde gick att rädda och de gör det mesta arbetet från grunden. 3 000 tegelstenar tvättade de på talko, handtagen är smidda av Eddie och badrumsinredningen hemmabyggd. För att nämna en bråkdel av allt de gjort. 

Andreas Bergvik, hemma från Petsmo och en av grundarna till bygg- och inredningsföretaget Aveo, och Marika Johansson håller även de på med hus. De är mitt uppe i att bygga sitt drömhus och för dem fungerar ett nybygge bäst. De fick snabbt ge upp tanken på ett kataloghus och istället blev det en arkitektritad dröm där det finns plats för bl.a. en frisörsalong i källaren. Inredningen blir ljus och naturlig, en kombination av New England och modernt. 

Läs mer om dem, om "Byarna i Korsholm", sjöbevakningens hundar, seniorernas friskvårdsdag och konfirmandminnen. Rurik Ahlberg berättar om Ryssland och vi minns den härliga sommaren: Sommarteatrar, kaffekalas, beachvolley och sommarängsodlingar. ByaNytt 7/2014 finns ute nu.

Nästa nummer utkommer 24 september 2014.

ByaNytt 6 / Sommar & Semester

Välkommen till ByaNytts sommarnummer! Vi bjuder på massor med rolig läsning och en klurig sommartävling på s. 6-7 - du kan vinna både måltiden "Skärgårdsbord för två" till Berny's och boken "Världsarvets ABC" av Anita Storm och Kristina Svels.

Nu är sommarteatrarnas tid. Du har väl inte missat det stora utbud som Österbotten bjuder på i år? Kanske får vi också snart se nya talanger på sommarscenen tack vare "Teaterkrank", Skäriteaterns barnläger som ordnades i början av juni.

ByaNytt har besökt Smedisgården, en plats där både djur och människa kan koppla av. Dessutom stannade vi till vid Skutplatsen i Koskö, som får ett rejält ansiktslyft. Vi bjuds på tips hur man röker bästa fisken av paret Grahn-Björkqvist från Replot och får besöka kojorna vid Kojmossen, dit Iskmoborna flydde under Stora Ofredens dagar.

Fler artiklar samt sommarpigga personporträtt i ByaNytt som utkommer 18.6. En riktigt härlig sommar önskar vi som jobbar med tidningen! Nästa nummer utkommer 27 augusti 2014.

ByaNytt 5 / Trädgård & Lantbruk

Visst är det väl härligt med värmen som äntligen infunnit sig? Vare sig man gläds över vackra vårlökar eller bannas över gräsmattan som växt 20 cm över en natt, så är ByaNytt här med sitt trädgårds- och lantbrukstema. Vi gillar naturens gröna och det finns det fler som gör.

Viola och John-Ingmar Renkonen i Singsby satsar på att odla ätbart och att ta vara på det som växer i trädgården, t.ex. äpplen. Recept på en smarrig äppelkaka hittar du på s. 9. Vi har också både besökt Solf Lantbrukscenter och följt med Kosköbon Fredrik Burman till skogen. Mikaela Rönn och Terese Lindahl är uppvuxna med djur och för familjearvet vidare, de driver jordbruk i Jungsund.

Vi har också träffat intressanta personligheter som Robert Häggblom, vi känner igen honom från kulstötarringen, och Johan Håkans, enhetschef på Starkki och aktiv kommunpolitiker. Glada skratt bjuder Iskmo-Jungsund Uf på. ByaNytt har också deltagit i kvinnofrukost i Solf, besökt tidsresa för skolelever i Södra Vallgrund, Öppet Hus vid Smedsby-Böle skola och svettats på Mamma Boot Camp i Kvevlax.

Ta med dig tidningen ut i det gröna, slå upp valfri sida och "bara njyyt"! Nästa tidning utkommer 18 juni 2014.

ByaNytt 4 / Fixa Festen

I ByaNytts festtema 23.4 får vi bland annat tips om hur man fixar en lyckad fest. Vi frågade råd av proffsen Sune Glader och Mikael Erkas, t.ex. vad man ska tänka på när man ordnar fest på restaurang, i "lokaalin" eller hemma. Vi får också ta del av festfixaren Linnea Johanssons bästa idéer för en lyckad tillställning. Behöver du gåvotips? Varför inte göra egna smycken av fiskben? Både ekologiskt och lokalproducerat på samma gång - helt rätt i tiden med andra ord!

I personporträttet träffar vi EU-valskandidaten Wivan Nygård-Fagerudd som berättar om sig själv och varför det är viktigt att rösta även i EU-valet. Vi har också träffat en annan intressant personlighet, hockeyprofilen "Jaska" Hyytinen, som pratar puckar och kämpaglöd.

De senaste dagarna har vi haft ett härligt vårväder, många har kanske påtat i trädgården, bytt däck på bilen och putsat cykeln. Vi har besökt företaget Tähtipöyrä, som har 100 års erfarenhet av cykeltillverkning. Visste du att man fortfarande bygger cyklarna i Solf? ByaNytt har också busat på Swingeling, leklandet som öppnade nu i vårvintras i Smedsby. 

Allt detta och mycket mer i ByaNytts aprilnummer. Nästa tidning utkommer 21 maj 2014.