Artikel arkiv | 2013

ByaNytt 10 / Vinter

I ByaNytt 10 berättar Eva-Maria Strömsholm om Finlandssvenska Cancergruppen och vi får veta mer om projekt ”Hembo”. Fredrik Krus i Koskö debuterar med boken ”Österbottniska seder och olater” och Torsten Rabb har fått pris för sin forskning om Vassor bys historia.

Gunvor och Alvar berättar om livet som dekorsnickare vid Wasa Teater och Lisa Boström, 14 år från Smedsby, satsar på världscupen i alpin skidåkning. Dessutom spanar vi in vinterns heminredningstrender och jullunchutbud. Vi får också möta Årets pensionär, känna på rekordgrönsaker i Replot och bättra på flåset vid nya gymmet Solf Fitness. Resereportaget tar oss denna gång till Turkiet och sagolandskapet Kappadokien.

Julen är barnens högtid, heter det. Några Korsholmbarn ställer snällt upp och berättar om sitt julfirande och tipsar tomten vad han ska lägga i säcken... 

... För snart är det jul igen, vart har tiden tagit vägen? Årets sista ByaNytt utkommer lagom till lillajul, och sen har vi en lång rad högtidsdagar innan det plötsligt är julafton. Därför vill vi på ByaNytt passa på att önska alla läsare en riktigt God Jul & Gott Nytt År!

Nästa ByaNytt utkommer 29 januari 2014. 

ByaNytt 9 / Vöråbilaga

I ByaNytt 9 hälsar vi på hemma hos både korsholmare och "Vöråboan".

Berit och Ravel Kodial i Singsby berättar om sin ekologiska gårdsbutik och Österbergs i Koskö om sitt engelska växthus. Replot Ungdomsförening firar 100 årsjubileum nu i november och Mats Kevin  på HVC Korsholm planerar Livsloppet, ett evenemang som ska visa på olika slags handikapp. Tillsammans med Ellen Beukelman från Solf får vi besöka Australien och Korsholms musikinstitut visar att Karusell är inte bara är något som snurrar runt, läs mer om projektet i tidningen. Dessutom avslöjar vi vem som vann fototävlingen, äran och biobiljetterna! 

I Vöråbilagan besöker vi Anna Påfs, som tog det ekologiska klädmärket Blingo till Finland. Fågelbloggarna spanar fåglar och Torolf Höglund, ordförande i föreningen Vörå Golf, berättar om sporten. Mat blir det också tillsammans med Björn Helsing, som håller matlagningskurs i vilt. Några av recepten hittar du här i ByaNytts blogg.

Nästa ByaNytt utkommer 29 november 2013.

ByaNytt 8 / Teknik

I ByaNytt 8 presenterar vi ett nytt, spännande inslag! "Genom Libbis Lins" finns strax under ledaren på s. 2 och kommer att finnas med i varje nummer av tidningen framöver. Det händer ju mycket mellan varje ByaNytt och allt kan vi tyvärr inte ta med i tidningen. Därför har vi nu ett litet roligt inslag om sånt som Libbi sett och hört under tidningsproduktionen.

ByaNytt var såklart med på invigningen av nya bybutiken i Solf. Den 12.9 slogs dörrarna upp för den nya Sale-butiken. Bredvid butiken finns Fredrikas, som nu har öppnat igen i regi av Tomas Alhstedt efter att ha varit stängt ett tag. Du kan också läsa om två nya företag: Carola Löf som säljer svarstjänster till företag och den nya raw food resutaurangen Raawka i Brändö. När kylan och hösten kommer emot så börjar fler och fler tänka över sina värmesystem i huset och många vill spara både pengar och energi. Företaget Multienergy berättar hur du sänker uppvärmningskostnaderna med upp till 75 %.

Nästa ByaNytt utkommer 1 november 2013.

ByaNytt 7 / Hus & Hem

Äntligen är ByaNytt tillbaka efter sommaren! Tidningen finns i affärerna fr.o.m. 30 augusti.

I vårt temanummer Hus & Hem kan du bl.a. läsa om den unga företagaren Sebastian Österblad hemma från Koskö och om Kustmedias nystartade företag Eniti. Åsa Rintamäki från Smedsby berättar om möbeltapetsering och Nina Övergård om hur hon inrett deras hem i Tölby i personlig anda. YA! tog sig an en fransk modell och startade upp Reko-avtal. Reko står för Rejäl Konsumtion och betyder ungefär närproducerat och ekologiskt direkt från producent till konsument. Läs hela artiklar i din lokaltidning ByaNytt!

Nästa ByaNytt utkommer 27 september 2013.

ByaNytt 6 / Sommar & Semester

ByaNytts tematidning Sommar och Semester finns i butiken 20 juni.

I sommarnumret som utkommer passligt till midsommar kan du bl.a. läsa om modeentusiasten Inger Aaltonens karriär både inom modebranchen och nu som förslagschef på Scriptum.

Jaktföreningarna i Vasa, Malax och Vörå ordnade i slutet av maj Jaktlerduvan. Lasse Skog citerade evenemanget som "Staffettkarnevalen fast för jaktintressrade."

Vi ordnar också en lite större tävling i sommarnumret. Sommartävlingen "Korsholm runt" går ut på att utforska din kommun under sommarmånaderna och du har chans att vinna en liten resa.

Läsartipset följer denna gång upp hur det gick med Petsmobon Ulf Wikströms ingengörstudier. ByaNytt träffade Ulf sist 2007 då han bestämt sig för att säga upp sig från sitt jobb och istället gå tillbaka till skolbänken. En utmaning i vuxen ålder!

Nästa ByaNytt utkommer 30 augusti 2013.