Om sommarjobb och nytt avstamp

19 juni, 2019 - 14:24 -- maria

Bästa Ni. Välkommen till sommaren. Typ solsken lyckas inte alla dagar just nu men visst ibland. Med åren har jag börjat tycka riktigt mycket om sommaren. Förr tyckte jag att det var hösten som var den bästa årstiden.

Sommar betyder mindre skola och mera sommararbete för många ungdomar. Jag träffade Olivia och Agnes vid gästhamnen i Replot, där de driver kiosk. Värt ett besök för den som vill åka ut och köra, se havet och bron på avstånd, äta en glass, en hamburgare eller nygräddade våfflor.

Att vara ung och ha sommarjobb är inte givet. Eloge till de företag och till kommunen som anställer unga, till byaföreningar och andra som resonerar ”att det här är en möjlighet till sommarjobb för en skolungdom”.

Eloge också till sådana som Olivia och Agnes – som vågar och vill. Som tycker att det bästa är att få bestämma själv – som vill och vågar det.

 

Mina första sommarjobb var också i kiosk, i affär och så hemma förstås, där det skulle både trampas nysyrad ensilage och höbärgas. Barnen fick en bra jobbstart och lediga sommarlov upphörde tidigt. Deras första sommarjobb var i affär, klippa gräs, inom vården, fotbollsdomaruppdrag och hos företag. Precis som jag började hjälpa till hemma när jag var barn började Fanny och Julia hjälpa till på Kustmedia. De städade, plockade i kuvert och sådant. Och Arbetspoolen, som då drevs inom kommunen, gav dem många uppdrag.

 

Jo, jo, tids nog hinner man jobba både somrar och vintrar men jag unnar verkligen ungdomar att ha ett arbete, att förtjäna egna pengar, känna sig behövda och vara en del i ett annat socialt sammanhang än det man har med familj och kompisar.

I början kan det vara en del av sommaren, nära hemma och uppgifterna behöver inte vara så väldigt ambitiösa heller. Då finns också utrymme att växa med ansvar och att höja ribban till nästa år. Den som vill och är intresserad av det kan vidga vyerna lite till. Julia Nordjobbade i Stockholm en sommar. Sånt är lite läskigt för mammor men ändå tryggt att det finns en organisation att luta sig mot. Samma när hon volontärade utomlands. Det kändes bra att det fanns ett nätverk i bakgrunden.

 

Bästa alla Ni – i juli flyttar Kustmedias kontor i Korsholm från Marknadsvägen i Smedsby till Kungsgårdsvägen i Gamla Vasa. Till YA-området. Till en egen flygel i det så kallade B-huset, gamla skogsskolan, bredvid stora YA-huset. Nu ska här städas och röjas och när vi återkommer efter julisommaruppehållet är det där vi ”bor”. Vi säger tack till hyresvärden Ove Nygård för de senaste tio åren och vi gör ett nytt avstamp på Kungsgårdsvägen i början av augusti. Var med oss även då och ha en härlig sommar! Nästa ByaNytt utkommer 29 augusti.

Smedsby 13 juni 2019