Vi håller fanan högt!

28 mars, 2019 - 11:05 -- maria

Det var så många som valde att rösta i Korsholm – för, emot eller tar ej ställning till en kommunfusion mellan Korsholm och Vasa. Ett valdeltagande på 76,4 procent är högt. Det visar att man bryr sig. Det är inte rättså bra eller ganska bra. Det är riktigt bra. Jämförelse kan vara senaste kommunalval med en röstningsaktivitet på 70, nånting i Korsholm eller medeltalet från tidigare kommunala folkomröstningar i Finland om 66 procent ungefär. Nu ska kommunstyrelsen bereda ärendet till kommunfullmäktiges behandlingsbord den 2 april 2019. Arbetet fortsätter.

Över till ett annat val med lite extra kuriosa om ni frågar mig. Jag hade influensa på allvar och täcket nästan helt över huvudet där jag i feberyran slötittade på tv-nyheterna en dag för någon vecka sedan. Det ingick ett inslag om presidentvalet i Slovakien. Första valomgången. En kvinna presenterades, en kvinna som gått från okänd till storfavorit på rätt kort tid och hon vann också den första valomgången. Nästa filmsekvens var när presidentkandidaten Maros Sefcovic med fru förrättade sin röstning och kamerablixtarna dundrade på när han lade sin röstsedel i lådan och log mot kamerorna. Det var här, bästa läsare, som jag vaknade till.

Men kan ni härregud förstå att jag har träffat honom. Maros. Skakat hand med honom och skrivit en text till ett EU-nyhetsbrev när han representerade EU-kommissionen vid ett besök i Vasa för något år sedan. Och inte bara jag för den delen utan också en del andra Vasabor och ”i närhetenbor”.

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska ranka högre – att lilla jag har skakat hand med presidentkandidaten i Slovakien eller att jag besökt ”Trumpens” ställe Maralago i Florida. Inte när han var där men vi har liksom trampat samma mark – ”Trumpen” och jag. Eller jag vet inte ens om det är snärtigt?

Nåja, om något, visar verkligen hur liten världen är.

 

I den här ByaNytt är det olika saker och så är det bilar och fordon. De båtreportage vi hade på gång utgick. Det blir inte alltid som man tänker sig – och den där ”bästa av världar” – den finns ju inte fast många använder sig av uttrycket. Det är som det är och vi gör så gott vi kan.

 

Det som händer nu mellan den här ByaNytt och nästa ByaNytt är stora saker. Det är riksdagsval i Finland, det är påsk och det är som sagt behandling av ärendet kommunfusion Korsholm-Vasa i respektive fullmäktige. Vi tar sakerna nu i den ordning de kommer - och i ByaNytt ses vi nästa gång i slutet av april.

Tänk om isen har gått då? Det är ju också stort – varje vår!

 

Sköt om Er!

Smedsby den 21 mars 2019