Olika slags möten

1 februari, 2019 - 18:01 -- emilia

Jag hade anledning att träffa Kjell. Och Kjell är förresten inget fingerat namn. Vi arbetade en gång i samma lokaliteter och vi har träffats några gånger de senaste tjugofem åren. Riktigt nyligen möttes vi i arbetsrelaterat sammanhang och utöver själva uppdraget hade vi tid att både äta mat och prata.

Jag är så tacksam över de människor som korsar mig väg – där relationen är så okomplicerad och där man liksom fortsätter där man slutade senaste gång. Inga dåliga samveten över vem som hörde av sig sist och varför/varför inte. Inga försvarstal eller behövlig uppdatering av livet, inget tjafs utan bara trevligt och där det finns ett ömsesidigt och värdefullt förtroende sinsemellan.

Jag har några Kjell i mitt liv och det har säkert ni också. Människor som man träffar sällan och när man gör det känns det ”som i går”. Till saken hör ju att jag inte går runt och saknar Kjell heller däremellan. Men oj så trevligt att träffas.

 

Jag tänker på andra slags möten. Jag är hemkommen från fina veckor på Zanzibar. Zanzibar är en ö utanför Tanzania som fungerar lite som Åland fungerar i förhållande till fastlandet Finland. Al Hapa Bungalows i byn Jambiani är ett litet hotell där stämningen är otvungen och familjär. Om man vill -  umgås man och pratar med de andra hotellgästerna - och det vill man oftast. Men man börjar inte per automatik att prata om det som man i vanliga fall förknippar sin identitet med – yrke, jobb, familj och boende till exempel. Man pratar ofta om andra saker – om nu och det som är där och då.

I den här ByaNytt berättar vi också om möten. Om att våga möta det som är. Heder åt dessa duktiga vårdare som möter människor och deras anhöriga i livets slutskede, den här gången inom den palliativa vården – där det handlar så mycket om att våga möta det som är. Våga möta människan.

 

Väl mött och god fortsättning på det nya året alla läsare! Tio nya nummer av ByaNytt utkommer i år. Det här första numret med Hälsa och Välmående som tema. Nästa nummer med Bygga och Renovera i fokus. Tipsa oss gärna, bara att ringa eller skicka e-post.

 

Jag önskar Er fina februariveckor!

Smedsby den 25 januari 2019