Nytt är ju ändå nytt…

28 september, 2018 - 13:11 -- emilia

I Gambämark – byn i musikalen på Wasa Teater som är på allas läppar i höst – vill man att det ska vara som förr. Helst.

I den här ByaNytt är det flera reportage som handlar om motsatsen. Nya saker – om när saker ändras och det inte längre är som förr. Det är ju jättebra!

Susanne Hjort är ny gymföretagare och har gjort en personlig tuff och häftig resa inom att motionera, gymma och tävla i fitness. Solfbor gånger tre är nya företagare vid Solf Lantbrukscentral, Jan Linde cyklar hem nya vinster, i Koskö är den gamla skolan som ny, Kristian Holmkvist har sprängticka som ny nisch och så produceras en ny musikshow i Österbotten med Eagles som förtecken.

Vill du själv förnya dig finns dem som tar hand om dig samlade i en gemensam annons på sidan tretton.

 

Höns är ett trivsamt inslag på gården. Så lyder rubriken på ett av uppslagen i tidningen. En gång i mitt liv har jag haft sommarhöns. En sommar och fem höns. Det tyckte jag om och det finns bildbevis i form av ett stort, stort leende och det allra första fyllda äggfacket, tolv ägg. Om minnet inte sviker mig nu hade jag permanentat hår också på fotografiet. Kära nån!

När så hösten kom fördes hönsen tillbaka till mina föräldrar i Malax. Till deras ”centrallager” var också begagnade höns välkomna. Där fanns allt och där fanns rum för allt.

Det blev inte någon fler hönssommar men jag minns ännu glädjen i att plocka äggen. Ett om dagen per höna ungefär.

Det blir allt vanligare med hobbyhöns på gårdarna och jag hörde om att det också finns en grupp på facebook som heter i stil med ”Vi som har höns i Österbotten”.

Det finns också en artikel med rubriken Svamplycka. Min egen största svamplycka var för ett par, tre år sedan när ett sällskap åkte till svenska fjällen och plockade kantareller och taggsvamp. DET var roligt!

I år har jag inte varit i skogen alls men som gåva fick jag en liten omgång med karljohansvamp och kantarell. Härligt.

 

Den eviga sommaren övergår i höst nu och kvällsmörkret infinner sig. Nu är vi dessbättre så tankade med D-vitamin så pass att vi förmodligen kommer att orka och tåla nästan vad som helst. Nästan.

Var rädd om varandra och om andra!

Smedsby den 20 september 2018