Underskatta inte ”lilla livet”

23 februari, 2018 - 09:41 -- emilia

När jag var tjugo år köpte jag ett hus i Malax. Lånade pengar på bank och frågade mina föräldrar vad jag skulle lägga för bud på pappas farbrors hus i närheten av hemma. Det var ett litet hus som pappa renoverade och som jag sålde till min syster när jag flyttade till Korsholm i början på 1990-talet. Allt väl och efter det har det runnit mycket vatten under broarna – men jag har haft huset i tankarna nu efter att jag besökte Villa Knappelunda i Österhankmo. Jag är fortfarande lite ”hög” på Knappelunda. Dess funktionalitet i all sin litenhet, hur speciellt det blir när väljer att söka andra lösningar än standardlösningar. Vad snärtigt det är att kunna bygga själv, att ha lust att planera och att välja det som Johanna och Anton har valt – ett litet boende. Deras nya hus vid stranden i Österhankmo har ”själ” och jag förstår dem som frågade dem om de renoverat en gammal stockstuga innan de visste att det var ett nytt hus. De har troligen mera förvaring än många av oss, därför att de tänkt till och använt varje vrå till smarta lösningar. Men – flytten från Åland föregicks också av att avyttra saker, att sälja, kasta, ge bort. De insåg redan då att de inte skulle få allt att rymmas i lilla huset och Johanna säger att det är så skönt att inte längre ha så mycket saker runt sig.

De vågar tänka utanför boxen och resultatet är härligt.

Mitt dåvarande lilla hus i Malax hade också sina specialiteter och fast det inte var lika fint inrett som Knappelunda finns det paralleller att dra.

 

Efter att jag flyttade från Malax till Karperö har jag flyttat två gånger. Först till lägenhet i Smedsby då jag tänkte förvaring åt allt och lite till. Nyligen till Malax igen och nu tänker jag annorlunda - mindre ”tavara” istället för mera utrymme åt grejerna. Livet lär och så skönt att, åtminstone försöka, förändras. Lätt är det däremot inte då jag ibland känner mig som en ekorre som hamstrar för sämre tider…

Bygga och Renovera är vårt tema och i tidningen ingår det flera artiklar kring ämnet. Jag hoppas att ni finner läsningen intressant. Intressant tycker jag också att det nya företaget AktiVera verkar. För ja, någonstans ska vi ju ha chans att använda servicesedlar och valfrihet i vården i framtiden också. Det här är ett sätt och jag önskar Lena och Gun-Lis riktigt lycka till inom sitt företag!

Resereportage från Kanarieöarnas Fuerteventura – så skönt det ser ut där. Och Vändagen var igår. I bästa sällskapet fick jag äta tre rätters middag på stan och i Libbis Lins lät jag publicera Röda Korsets bild och slogan: Visa att du bryr dig. Var en vän.

Så gör vi. Visst!

 

Smedsby den 15 februari 2018