Mjölk är livet – typ.

26 oktober, 2017 - 15:11 -- emilia

Hej alla läsare den här månaden också. Oktober 2017. ByaNytt är ute med Vörå som tema och paraden pryds bland annat av bröderna Östman i Karvsor. Jag hade tillfälle att göra intervju med dem, för någon annan tidning, när de höll på att bygga nya stallet för mjölkkor, riktigt i starten av deras gårdsverksamhet. Jag minns dem bra för det är ganska otippat att man vill bli företagare – och blir mjölkbönder i Österbotten. Det vanliga är att man övertar en gård, att det sker en generationsväxling inom familjen och att man nästan är född med en grep i handen. Så var det inte för Niklas och Jonas. De började från noll, hade intresse för djur, för företagsamhet och deras verksamhet växer och utvecklas. Jag minns också att de inte hade jordbruksredskap när de startade upp. En gammal kultivator var det enda om jag inte minns fel…så de anlitade entreprenörer till arbete som krävde maskiner. Åtminstone då.

Jag är imponerad av deras intresse, av deras business som nu också erbjuder lokala, fräscha produkter på nätet.

 

Bröderna Östman säljer till exempel mjölk. Sådan mjölk som är upptakten till att jag tidigt slutade dricka mjölk. Den ohomogeniserade.

Mina föräldrar i Malax tog ut hinken till fähuset. Det fanns en fyralitershink som var välanvänd och lite ”bucklig”, och så fanns det en som var lite mindre - trelitershinken. In tillbaka i huset bars färsk mjölk varje dag. Den spilldes upp i tillbringare. Hederliga Arabiatillbringare och senare också i en brun tupperware – som hade ett tätt förslutbart lock med en sån där ”pööp” på mitten.

Efter en dag i kylskåpet bildades gräddig yta på mjölken och när den spilldes upp i duralexglasen simmade fettfläckar överst. Att det ”bara var att dricka” och ”int alls na faalit alls” förstod jag väl – men så fort jag blev kapabel att tacka nej gjorde jag det. Och det var inte för smaken utan för fläckarna. Tillsammans med många fina minnen från min tidiga barndom finns de här ”mörka” fläckarna alltså.

Jag dricker sällan mjölk idag. Men tycker nog jättemycket om grädde i mat – grädde av den inte allra mest hälsosamma sorten – men som är verkligt slät och fin i sin förpackning.

Okej, det här var mitt lilla mjölk-sidospår. Östmans mjölk är prima vara som också fungerar trots allergi för en del så bra, bra. I Mikko Ollikainens kolumn på sidan tretton kan vi också läsa om – mjölk.

Och apropå livsmedel puffar jag för receptet på bananbröd som finns i Libbis Lins alldeles nära här nere på sidan. Verkligen gott bröd och där övermogna bananer får komma till heders. Pröva och njut.

Var rädd om varandra – och var rädd om andra!

Smedsby den 19 oktober 2017