Mammor till egna eller andras barn

26 april, 2017 - 15:51 -- emilia

Pia Backman-Nord skriver en härlig text kring mammor i en kolumn längre fram i den här tidningen. Om mammor som vill barn väl oavsett om det är egna eller andras.

Dagen vi tillägnar mammor, mors dag, infaller andra söndagen i maj, i år söndagen den 14 maj. Och när jag skriver det börjar jag fundera på hur man egentligen skriver mors dag, liksom jag nyligen letade efter hur man skriver första maj – med siffror eller bokstäver och vad ska vara stort och litet?

Så här är det. Första maj skrivs som jag skrev just enligt wikipedia och så här skriver man mors dag.

Helg- och kalenderdagar skrivs i huvudsak med små bokstäver. Undantag från regeln är Kristi himmelsfärdsdag, Jungfru Marie bebådelsedag och Gustav Adolfsdagen läser jag i Mediespråk.

Man skriver alltså inte mors dag med stort M. Jestas!

 

Själv fick jag kvalitetstid med de barn jag är mamma till över påskhelgen, då Fanny och jag reste till Skottland och hälsade på Julia. Den här gången lämnade vi kyrkor, museér, storshoppingen och naturupplevelserna. I stället promenerade vi genom stan, hade låååånga matpauser, gick igenom Julias universitet våning för våning, fixade spa, gjorde ingenting på hotellrummet och vi pratade massor massor. Fanny är 24 och Julia fyller 22. Så längesen det var vi hade så mycket tid tillsammans, utan att se på klockan för att fortsätta till nästa ställe eller ha matkassar i bilen typ. Jag rekommenderar verkligen upplägget och jag vill så gärna göra en sådan resa igen. Antingen till Dundee, där Julia kommer att vara flera år framöver – eller till någon annan plats. Huvudsaken är att det inte är hemma, för det var jätteskönt att inte ens behöva se saker som borde göras på några dagar.

Jag har haft en så händelserik vår med värme i Afrika, teater i Helsingfors, konsertresa till Stockholm och så Skottland. Intrycken har varit många men nu är det stopp och tid för att spara nya pengar. Nästa inbokat är två konserter i augusti: Per Gessle i Vasa och Robbie Williams i Tammerfors.

Sen får vi se, ifjol skapades en ny tradition – den att åka till fjällen och plocka svamp. Kanske blir det så i år också.

 

Fixa Festen är tema och vi skriver om lite olika festliga saker. För en del är det snart tid för examensfester och efter det blir det sommarfester. Välkommen i vårt sällskap.

Gratulerar Veteraner med damer på Veterandagen och Gratulerar sen alla mammor på Mors dagen – som jag vill skriva med stort M.

Smedsby den 20 april 2017