Din röst gör visst skillnad!

22 mars, 2017 - 13:16 -- emilia

Kommunalval. Nionde april eller via förhandsröstning som inleds tjugonionde mars och pågår till fjärde april. Du har en röst. Använd den. Alla som har rösträtt och som röstar påverkar. Din röst gör skillnad i varje val.  

Det händer sig att jag nyper mig i armen när jag läser/hör/ser/upplever något jag tycker är riktigt häftigt. Nyper mig i armen för att förstå att häftiga saker inte kommer från ingenstans.
De börjar alltid från något smått. En framgångsrik verksamhet eller lyckad aktivitet är från början någons idé eller vision. Någon enskild persons dröm eller strategi. Tänk på det – att allt stort kommer från något smått.

Så värst stort är inte kommande exempel, men ett exempel jag tycker om. Åtminstone en gång tog jag initiativ till en bra sak som lever kvar. Det var åttiotal och jag arbetade som kultursekreterare i Malax kommun. Jag såg en möjlighet i att sprida information via dåvarande Radio Österbotten. Lilla jag ringde upp radion och tog initiativ till att kunna puffa för evenemang och aktiviteter i etern. Förslaget föll i god jord och det skapades en blankett där man kunde fylla i information och som underlättade vid uppläsningen för radioprataren. Brev eller telefax gällde på den tiden.

Evenemangspuffar fungerar än idag i Vega, där de är återkommande inslag och till glädje för både arrangörer och besökare.

Jovisst, någon annan än jag hade säkert, förr eller senare, lanserat samma idé. Men den gången var det bara jag och saken ledde till resultat och fungerar ännu efter ungefär trettio år. Snärtigt visst!

Har du berättat för dem som berörs? brukar jag fråga när mina medmänniskor påpekar brister, till exempel gällande något i hemkommunen. Sen köper jag inte svaret att det ”inte är någon vitts” med sånt. För det är ”vitts”. Det kan räcka med att en person tar kontakt för att få saker ändrade eller förverkligade. En person som får med sig några till och som driver en bra sak. Vi sår åtminstone alltid ett frö. Också de gånger vi upplever att ”det inte var någon vitts”.

Vi sår frö i det vi säger och gör. Därför är det viktigt att prata och säga och önska och påpeka. Att våga det.

Det är också viktigt att rösta i val.

 

Bilar och Båtar står i fokus för ByaNytts tema i den här månaden. Välkommen bästa läsare. Jag är så glad för att du läser det här och önskar dig en fin fortsättning på vårvintern!

 

Smedsby den 17 mars 2017