Så olika liv vi lever

2 februari, 2017 - 08:19 -- emilia

Välkommen till ett nytt år och en bukett med tio nya ByaNytt, som i år utkommer med sin trettiofemte årgång.

Jag har varit i Afrika två veckor nu i januari. På Zanzibar, en härlig plats på jorden. En ö utanför Tanzania med omkring en miljon invånare. I byn där hotellet låg, Jambiani, sa man att det bor omkring 2000 personer. Ditåt. Man vet inte alltid och räknar inte så noga. På hotellet fanns fem bungalows och med maximalt antal gäster blev det tio ungefär. Föredömligt smått och familjärt.

Det som gjorde skillnad den här resan var dels det lilla livet på hotellet, den lilla stranden och avsaknaden av många turister på samma ställe. Och dels att vi befann oss ”mitt i byn” för det var omkring femtio meter från hotellet till byn. Anders, svensken som äger Al Hapa Bungalows, stöder den lokala ekonomin på många sätt. De flesta inköpen görs lokalt i byn, personalen kommer från närområdet och när han märkte att byborna gärna hämtade vatten från hotellets brunn byggde han en egen åt dem. Man är vänliga mot varandra och byns invånare har förstått win-win situationen. Byn har utvecklats och de som bor där får arbetstillfällen från turistnäringen.

I Jambiani bor både fattiga och rika, eller inte så många rika för de flyttar in till stan. Jämförelsevis ser de ut att ha det kärvt, men enligt vad jag förstod finns det också ett liv för de som inte har så mycket till inkomst. Det finns affärer för de som har pengar och affärer för de som inte har pengar. Och så finns det vatten i byn och barnen går i skola.

Det var mycket intressant att bekanta sig med invånarnas liv. Så olika liv vi lever.

 

Hälsa och Välmående är tema i årets första tidning. Ett av reportagen tar upp det nya ljudkonstverket i närsjukhusets aula i Korsholm. Ett konstverk i form av ljud – naturens ljud. Det är så häftigt tycker jag och jag ska snart ”göra mig ärende dit” för att få lyssna till sjöfåglar, hackspettar och havets brus.
Man har fyllt rummet med ljud och ljuddesignern Stefan Backas spelade in tiotals timmar med ljud kring en gammal fiskarstuga öster om Vikarskat fiskehamn i Björköby.
Konst gör sig i regel bra då det finns en överraskningsfaktor med, när den är annorlunda och när man möter den på platser man inte förväntar sig upplevelsen. Jag hoppas att personal, boende och besökare ska tycka om det nya ljudverket.

Jag önskar Er alla läsare fina dagar i februari. Ljuset återvänder sakta nu. Härligt!

Smedsby den 26 januari 2017