Mäktigt både med unga och äldre

17 juni, 2015 - 16:19 -- Sabine Mickelsson

Dagen för ”Den blomstertid nu kommer”, den kom och gick för mig i år. Första året på knappt tjugo år som jag inte var med på en skolavslutning. Och när bilder publicerades på sociala medier av årets studentfirare, bakverk och studentrosor om vartannat kändes det märkunderligt längesen Mäktigt – både med unga och äldre – fast det faktiskt var så sent som ifjol som Julia blev student. Det varen fin dag, liksom två år tidigare när Fanny fick sin vita mössa. Vi publicerar som vanligt bild på årets studenter i Korsholms Gymnasium. Så stiliga de är med nyaste klänningar och kostymer – och med framtiden framför sig. Mäktigt.

Mäktigt tycker jag ofta också att det är när jag träffar äldre människor, med det mesta av tiden bakom sig, som till exempel vid det äldreboende jag besökte i Replot. Sådan samlad erfarenhet av livet i samma samlingsrum, sådan klokhet och ödmjukhet. Händer som minner om hårt arbete och ögon som sett det mesta. Livsvisdom. Samtidigt som man inuti är den person man alltid varit. Min egen mommo blev ju 95 år. I år är det tio år sedan hon dog. Hon var så rolig och hon var ju ”gammal” redan under min uppväxt. En gång upplyste hon mig om att hon, trots sin höga ålder, hamnade att sköta det som var viktigt: hålla reda på tv-licensen och sånt. ”För de här som sköter om mig minns ju inte”, sa hon om sina barn. Eller när jag köpt trendiga plagg som hon också tyckte att hon skulle kunna ha. Ja, hon var rolig på riktigt och det är med glädje jag minns henne.

Det här är vår sista ByaNytt före sommaruppehållet. Nästa tidning utkommer i slutet av augusti. Det har varit en intensiv första halva på året och nu väntar semester för hela personalen. Jag påminner er läsare om att inte sikta för högt – upplev också sommaren i svenska Österbotten. Den är inte att underskatta och programutbudet räcker till mer än väl. Jag ska över till Umeå, det blir längst bort på min semester i år – tror jag. Fånga dagen och fånga sommarkänsla!

Plock från Genom Libbis Lins:

Sommarblommorna på plats / Kustmedia sprang NiceRun / ÖF:s företagarkväll

Nästa tidning utkommer 26 augusti. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer