Libbis ledare: Härliga havtorn

15 oktober, 2013 - 10:26 -- Gäst (ej verifierad)

Jag är Svenskösterbottning och jag är så stolt över det. Tycker att vi bor i ett bra land och i världens bästa landskap... Riktigt nöjd är jag över att vi har havtorn, att vi hör till de utvalda i världen som har tillgång till den vildvuxna, eller odlade, vitaminbomben. 

Havtorn, eller finnbär, är Finlands mest näringsrika bär och förmodligen det bär som innehåller flest vitaminer av alla jordens bär. Det unika är att de innehåller omegafetter och ovanligt höga halter av A-, C-, E- och K-vitaminer. Jag är lyckligt lottad som har havtorn i frysen. Jag har pressat själv men i år fick jag havtornssaft av fina Göran. Enbart som ren och skär gåva, för han sa att han inte har varan till försäljning men om det går bra att de får ge mig så fungerar det. Man blir ju så glad. Och tacksamheten är stor. 

Jag använder havtorn mest som ”hutt” varje morgon när det drar ihop sig till förkylningstider men också som saft, kräm och i efterrätter. Den syrliga smaken tilltalar mig så jag har inget behov av att tillsätta socker. Jag fick nyligen veta att torkade blad av havtorn är gott som te... Om bären ska jag ännu säga att jag på riktigt trodde att det var dess vitaminer jag saknade. Men när jag under en segdragen förkylning förra vintern sa åt en läkare att jag förebyggt med havtorn sa han att C-vitamin är lite ute. Nu är det D-vitamin som gäller...  

Du missar väl inte nya inslaget Genom Libbis Lins? Där kommer jag att presentera sånt som hänt mellan tidningarna. Plock bland bilderna:

Korsholms hästägarförening plogar / på vägen Replot-Björköby / solrosfält

Nästa tidning utkommer 1 november. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.