Blogg

Om flytt och sommarprat

29 augusti, 2019 - 12:56 -- maria

Bästa läsare och vänner av ByaNytt – välkommen till hösten.

Vi på Kustmedia är installerade på vårt nya kontor vid Campus Kungsgården i Gamla Vasa och i Smedsby centrum, där vi varit de tio senaste åren, renoveras ”vår” lokal för annat ändamål. Det är bra som är. Jag har skogen utanför fönstret och modern ventilation i arbetsrummet. Emilia Häggman, tidigare anställd är numera VD för företaget. Och välkommen till Jennifer Hägen, som halva veckorna är hos oss som projektassistent och som är till min hjälp när det gäller innehållsproduktion. Ny höst och nya tider. Utöver vår egen personal träffar jag dagligen också andra som jobbar här i B-huset, gamla skogsskolan eller före detta pälsskolan – beroende på vad man brukar kalla fastigheten. Vi känner oss välkomnade till den här platsen. Tack för det!

Sommaren. Jag minns fjolårspratet om orken som inte fanns för att uträtta saker när det var så varmt. När nu den här sommaren lider mot sitt slut kan jag sakna förra årets vilsamhet i att sitta mycket, sitta länge i skuggan på någon veranda, inte börja på med så stora projekt, simma mycket och sånt. Månne jag inte var mera utvilad i augusti i fjol när sommarvärmen inbjöd till - vila.

 

Utöver annat trevligt sällskap har jag varit i många sommarpratares sällskap i år, inte alla men många. Vegas sommarpratare och sommarvärdarna i Sveriges radio. Angenäma bekantskaper, bra musik, fakta och livsvisdomar. Nutidens snärtighet är att sommarpraten finns tillgängliga på internet och att man kan lyssna när det passar en själv och jag har en del kvar som jag ska lyssna till när jag gör mat, ”nåssar” eller promenerar. Alla dessa livsberättelser som format personer på olika sätt. Alla dessa erfarenheter och visdomar, bittra läxor och framgångshistorier. Programmen ökar i popularitet, vilket bevisas i antalet lyssningar.

 

Bland Vegas sommarpratare vill jag speciellt nämna Stefan Wikström, Siri Fagerudd, Mats Holmqvist, Anna-Maija Henriksson och Maarit Feldt-Ranta. Av dem jag lyssnat till. Av de sommarvärdar som jag hittills hört i P1 är favoriterna Jonas Gardell som utan undantag träffar rätt om du frågar mig. Sissela Kyle sa så mycket som var bra och dessutom var hennes sommarprat direktsänt och inte bandat på förhand vilket är modigt tycker jag. Vidare han överläkaren i psykiatri Anders Hansen, artisten John Lundvik som var ganska rolig och Emma Leijnse, ett för mig helt okänt namn men som berättade om undersökningar hon gjort i svenska skolor. Sist här Tilde de Paula Eby, som levererade bästa citatet: ”man mår aldrig bättre, än det barn man har som mår sämst”. Och alla mammor vet vad jag menar.

Under hösten ska jag lyssna till fler pratare. Gör det ni också!

 

Det här är höstens första ByaNytt med Hus&Hem som tema. Roligt att ni är här!

Kungsgårdsvägen 37 den 22 augusti 2019

 

  

 

 

Om sommarjobb och nytt avstamp

19 juni, 2019 - 14:24 -- maria

Bästa Ni. Välkommen till sommaren. Typ solsken lyckas inte alla dagar just nu men visst ibland. Med åren har jag börjat tycka riktigt mycket om sommaren. Förr tyckte jag att det var hösten som var den bästa årstiden.

Sommar betyder mindre skola och mera sommararbete för många ungdomar. Jag träffade Olivia och Agnes vid gästhamnen i Replot, där de driver kiosk. Värt ett besök för den som vill åka ut och köra, se havet och bron på avstånd, äta en glass, en hamburgare eller nygräddade våfflor.

Att vara ung och ha sommarjobb är inte givet. Eloge till de företag och till kommunen som anställer unga, till byaföreningar och andra som resonerar ”att det här är en möjlighet till sommarjobb för en skolungdom”.

Eloge också till sådana som Olivia och Agnes – som vågar och vill. Som tycker att det bästa är att få bestämma själv – som vill och vågar det.

 

Mina första sommarjobb var också i kiosk, i affär och så hemma förstås, där det skulle både trampas nysyrad ensilage och höbärgas. Barnen fick en bra jobbstart och lediga sommarlov upphörde tidigt. Deras första sommarjobb var i affär, klippa gräs, inom vården, fotbollsdomaruppdrag och hos företag. Precis som jag började hjälpa till hemma när jag var barn började Fanny och Julia hjälpa till på Kustmedia. De städade, plockade i kuvert och sådant. Och Arbetspoolen, som då drevs inom kommunen, gav dem många uppdrag.

 

Jo, jo, tids nog hinner man jobba både somrar och vintrar men jag unnar verkligen ungdomar att ha ett arbete, att förtjäna egna pengar, känna sig behövda och vara en del i ett annat socialt sammanhang än det man har med familj och kompisar.

I början kan det vara en del av sommaren, nära hemma och uppgifterna behöver inte vara så väldigt ambitiösa heller. Då finns också utrymme att växa med ansvar och att höja ribban till nästa år. Den som vill och är intresserad av det kan vidga vyerna lite till. Julia Nordjobbade i Stockholm en sommar. Sånt är lite läskigt för mammor men ändå tryggt att det finns en organisation att luta sig mot. Samma när hon volontärade utomlands. Det kändes bra att det fanns ett nätverk i bakgrunden.

 

Bästa alla Ni – i juli flyttar Kustmedias kontor i Korsholm från Marknadsvägen i Smedsby till Kungsgårdsvägen i Gamla Vasa. Till YA-området. Till en egen flygel i det så kallade B-huset, gamla skogsskolan, bredvid stora YA-huset. Nu ska här städas och röjas och när vi återkommer efter julisommaruppehållet är det där vi ”bor”. Vi säger tack till hyresvärden Ove Nygård för de senaste tio åren och vi gör ett nytt avstamp på Kungsgårdsvägen i början av augusti. Var med oss även då och ha en härlig sommar! Nästa ByaNytt utkommer 29 augusti.

Smedsby 13 juni 2019

Att flytta är att rassla och röja

22 maj, 2019 - 13:33 -- maria

Vi välkomnar en ny sommar och det som den för med sig. Varken mer eller mindre.

Efter nästan jämna tio år i Solf, med företaget i vår ägo, flyttade vi kontoret till Smedsby år 2009. Och nu, efter nästan jämna tio år i Smedsby ska Kustmedia flytta ut då hyresvärden behöver vårt utrymme. Om allt går i lås kommer vi från och med mitten sommaren att ha kontoret på annan adress och det ska vi berätta om i nästa tidning då allt är klart med kontrakt och så. Men det är på gång och vi tror att det blir riktigt bra. Kontoret vi har i Närpes fortsätter på samma plats, i Dynamohuset.

 

Det är mycket kring en flytt men man ska inte underskatta chansen att rassla och röja och kasta sådant som samlats på hög. Städa och liksom bestämma sig vad som ska vara kvar och inte. Man talar om papperslösa kontor och mycket tyder på att det är så i framtiden. Fast själv är jag inte alls där. Jag hör nog till dem som ännu bläddrar ganska mycket i papper, printar och tycker det är bättre att korrekturläsa på papper än på skärm. Men jag tänker mig att det ska bli annorlunda. Att jag kanske inte ska behöva så många hyllor och förvaringsskåp som förr. Därför har jag skaffat extra stadiga sopsäckar att fylla. Vi får se hur det går.

 

Privat har jag flyttat, inte många gånger, utan tre gånger efter att jag lämnade föräldrahemmet för längesedan. Där gäller samma sak – att flytta är en möjlighet att gå igenom vad man behöver och inte behöver. Varje gång blir det lite mindre ”tavara” och det känns gott. Det kan hända att jag sagt det förr i den här rutan men när jag flyttade från Karperö till Smedsby tänkte jag mycket förvaring. När jag flyttade från Smedsby till Malax tänkte jag mindre saker i stället för mera förvaring. Så allt det där går åt rätt håll nu.

Att flytta firman känns också så där annars som ett avstamp och en nystart. Som okej och bra så, också fast vi inte såg det komma.

Det är vår i ByaNytt med trädgård och lantbruk och mycket annat. Jag hoppas att ni ska finna läsningen trevlig och att hi ska hitta bekanta ansikten här. Folk ni känner eller folk från byn. Människor ni tycker om eller skulle vilja lära känna. Det är härligt att Korsholm har ByaNytt för dokumentation av lokalsamhället. I år utkommer ByaNytt för trettiosjunde året i följd!

Smedsby den 15 maj 2019

Arenor för möten

24 april, 2019 - 15:33 -- maria

Det finns alltid en stomme. En grund för innehåll i var ny tidning – där bland annat tema, årstid och geografi spelar in. Så följer en tid när vi jobbar enligt förslaget samtidigt som innehållet lite lever sitt eget liv – ett liv bland nyinkomna tips, jatack men inte nu eller andra realiteter.

Med en nytryckt tidning på hand kan jag ibland se något överslag åt något håll. Inte så att jag ser något större fel i det men det finns där – mest kvinnor eller mest män i artiklarna, mera eller mindre temarelaterade reportage, något hörn av utgivningsområdet som gynnats mera eller mindre. Typ sådant. Men bra så.

Den här gången skriver vi om flera grupper – trivselgrupp i Björköby, gruppen forna klasskamrater som träffades i Petsmo, föreningen Dolores och pensionärsföreningens Tårtkalas. Vidare Eftisgruppen i Smedsby och Marina Sippus som arbetar inom Vasanejdens Föreningar rf.

Arenor där man träffas och trivs. Där man betonar hur mycket den sociala samvaron betyder och att man ingår i ett sammanhang. Att det känns bra.

Så är det och så sägs det också om oss Finlandssvenskar och österbottningar – att vi på ett sätt är priviligerade som har så rikt föreningsliv och har så många givna plattformer för möten. Som vi är hemmablinda för därför att vi haft det så i alla tider.

Läs om olika möten i den här tidningen. Föreställ dig sorlet, skratten och kaffekoppsklinget i dessa rum. Värmen.

 

Dessa arenor passar många medan andra önskar mera anonymitet i livet om jag uttrycker det så. Både sammanhangen där alla känner alla och ”vet allt” och deras motsats har sina för och nackdelar.

 

Riksdagsvalet är över. Det gick bra och många röstade. BraBra. Nu fortsätter arbetet för de återinvalda och börjar för nyinvalda. Det är bra att ha folk i riksdagen som känner till vår verklighet och då menar jag verkligheten här i svenska Österbotten. I glesbygden, i svenskbygden och i varg- och skarvbygden.

 

Till förmån för Klassträffen i Petsmo flyttades Fyrklövern och Libbis Lins utgick i den här tidningen. Man kan ändras. Jag vet att många som skickar in tävlingssvar inte tycker om att klippa sönder tidningen. Det här ska inte bli någon vana. Klipp i alla fall, kopiera eller fota din kupong och skicka till mig: 0500 267119.

 

Jag önskar våra ledamöter i riksdagen lycka till i arbetet för ett fungerande och bra Finland.

Och jag önskar er alla läsare en fin valborgshelg och Första maj.

Det är vår nu!

Smedsby den 16 april 2019

 

 

Vi håller fanan högt!

28 mars, 2019 - 11:05 -- maria

Det var så många som valde att rösta i Korsholm – för, emot eller tar ej ställning till en kommunfusion mellan Korsholm och Vasa. Ett valdeltagande på 76,4 procent är högt. Det visar att man bryr sig. Det är inte rättså bra eller ganska bra. Det är riktigt bra. Jämförelse kan vara senaste kommunalval med en röstningsaktivitet på 70, nånting i Korsholm eller medeltalet från tidigare kommunala folkomröstningar i Finland om 66 procent ungefär. Nu ska kommunstyrelsen bereda ärendet till kommunfullmäktiges behandlingsbord den 2 april 2019. Arbetet fortsätter.

Över till ett annat val med lite extra kuriosa om ni frågar mig. Jag hade influensa på allvar och täcket nästan helt över huvudet där jag i feberyran slötittade på tv-nyheterna en dag för någon vecka sedan. Det ingick ett inslag om presidentvalet i Slovakien. Första valomgången. En kvinna presenterades, en kvinna som gått från okänd till storfavorit på rätt kort tid och hon vann också den första valomgången. Nästa filmsekvens var när presidentkandidaten Maros Sefcovic med fru förrättade sin röstning och kamerablixtarna dundrade på när han lade sin röstsedel i lådan och log mot kamerorna. Det var här, bästa läsare, som jag vaknade till.

Men kan ni härregud förstå att jag har träffat honom. Maros. Skakat hand med honom och skrivit en text till ett EU-nyhetsbrev när han representerade EU-kommissionen vid ett besök i Vasa för något år sedan. Och inte bara jag för den delen utan också en del andra Vasabor och ”i närhetenbor”.

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska ranka högre – att lilla jag har skakat hand med presidentkandidaten i Slovakien eller att jag besökt ”Trumpens” ställe Maralago i Florida. Inte när han var där men vi har liksom trampat samma mark – ”Trumpen” och jag. Eller jag vet inte ens om det är snärtigt?

Nåja, om något, visar verkligen hur liten världen är.

 

I den här ByaNytt är det olika saker och så är det bilar och fordon. De båtreportage vi hade på gång utgick. Det blir inte alltid som man tänker sig – och den där ”bästa av världar” – den finns ju inte fast många använder sig av uttrycket. Det är som det är och vi gör så gott vi kan.

 

Det som händer nu mellan den här ByaNytt och nästa ByaNytt är stora saker. Det är riksdagsval i Finland, det är påsk och det är som sagt behandling av ärendet kommunfusion Korsholm-Vasa i respektive fullmäktige. Vi tar sakerna nu i den ordning de kommer - och i ByaNytt ses vi nästa gång i slutet av april.

Tänk om isen har gått då? Det är ju också stort – varje vår!

 

Sköt om Er!

Smedsby den 21 mars 2019

Rösta Rösta!

27 februari, 2019 - 13:29 -- maria

Bästa läsare - läs bland annat om bo, bygga och renovera i den här tidningen – i linje med temat. Jag blev glad åt att träffa familjen Johanna och Daniel Ventus, som med mod och intresse befinner sig mitt i deras livs byggprojekt. Innan jag lämnade Stundarsområdet dagen för intervjun skrattade Johanna och sa att de inte kommer att bli ”sådana som tar sig an gamla hus” utan det är just detta hus det är fråga om. Men – hon kunde inte hålla sig utan tillade – ”eller vad vet vi, tänk om vi blir sådana?”. I KustNytt nummer två, som ju också har samma tema, har vi träffat ett par som renoverat ett gammalt hus. Läs om dem också sen i KustNytt 2/2019, ni som är intresserade.

Den rådgivande folkomröstningen i Korsholm blir verklighet den 17 mars 2019. Det är en stor sak, en stor dag och jag, som för första gången på 25 år, inte röstar i Korsholm efter Malaxflytten ifjol – jag önskar i alla fall ni alla röstberättigade i Korsholm gör det, antingen brevröstar eller röstar på röstningsdagen.

Bra annars att vänja sig med val i år. Boka in liksom. För Korsholms del ytterligare riksdagsval, EU-val och eventuellt landskapsval.

Vårsolen lyser, den är helt äkta, på riktigt och det är så härligt. Varje år blir det mars och ljust och sol. Fast man lär ju ska äta D-vitamin året om i alla fall så tillräckligt är det alltså inte med dagsljuset från tidiga våren till sena hösten. En gång för några år sedan satt jag mittemot en läkare med huvudet fullt av bihåleinflammation. Kunde inte förstå att jag skulle dras med det som drack havtorn varje dag. Havtorn som jag själv pressat i Malaxskäre och var det mest värdefulla i min frys. Han tittade på mig och sa ”C-vitamin är ute. Det D-vitamin som gäller”.

Nu är det här kanske fyra, fem år sedan så vad som är det allra senaste vet jag inte. Men D-vitamin vill jag tanka både på burk och på riktigt i vår.

 

Ha bra veckor framöver. Var rädd om varandra och rädd om andra!

Smedsby den 21 februari 2019

Olika slags möten

1 februari, 2019 - 18:01 -- emilia

Jag hade anledning att träffa Kjell. Och Kjell är förresten inget fingerat namn. Vi arbetade en gång i samma lokaliteter och vi har träffats några gånger de senaste tjugofem åren. Riktigt nyligen möttes vi i arbetsrelaterat sammanhang och utöver själva uppdraget hade vi tid att både äta mat och prata.

Jag är så tacksam över de människor som korsar mig väg – där relationen är så okomplicerad och där man liksom fortsätter där man slutade senaste gång. Inga dåliga samveten över vem som hörde av sig sist och varför/varför inte. Inga försvarstal eller behövlig uppdatering av livet, inget tjafs utan bara trevligt och där det finns ett ömsesidigt och värdefullt förtroende sinsemellan.

Jag har några Kjell i mitt liv och det har säkert ni också. Människor som man träffar sällan och när man gör det känns det ”som i går”. Till saken hör ju att jag inte går runt och saknar Kjell heller däremellan. Men oj så trevligt att träffas.

 

Jag tänker på andra slags möten. Jag är hemkommen från fina veckor på Zanzibar. Zanzibar är en ö utanför Tanzania som fungerar lite som Åland fungerar i förhållande till fastlandet Finland. Al Hapa Bungalows i byn Jambiani är ett litet hotell där stämningen är otvungen och familjär. Om man vill -  umgås man och pratar med de andra hotellgästerna - och det vill man oftast. Men man börjar inte per automatik att prata om det som man i vanliga fall förknippar sin identitet med – yrke, jobb, familj och boende till exempel. Man pratar ofta om andra saker – om nu och det som är där och då.

I den här ByaNytt berättar vi också om möten. Om att våga möta det som är. Heder åt dessa duktiga vårdare som möter människor och deras anhöriga i livets slutskede, den här gången inom den palliativa vården – där det handlar så mycket om att våga möta det som är. Våga möta människan.

 

Väl mött och god fortsättning på det nya året alla läsare! Tio nya nummer av ByaNytt utkommer i år. Det här första numret med Hälsa och Välmående som tema. Nästa nummer med Bygga och Renovera i fokus. Tipsa oss gärna, bara att ringa eller skicka e-post.

 

Jag önskar Er fina februariveckor!

Smedsby den 25 januari 2019

Det är roligt att få vara med

1 februari, 2019 - 17:58 -- emilia

Bästa läsare. Det är bra när det går framåt i världen men på riktigt är det inte klokt hur fort tiden går. Nuförtiden vill jag tillägga för så här var det nog inte när jag var under femtio. Ett kvartal är några veckor som knappt hunnit börja före det tar slut. Ett år, året 2018, är slut om några veckor. Jag väljer ändå snabba år än inga år alls. Det är roligt att få vara med. Så det om det.

 

I denna årets sista ByaNytt lyfter vi upp familjeliv, närståendevård, en prisbelönt företagare, hantverkare och så presenterar vi en pepparkaksvärld. Vi skriver om en rökdykare, om att skapa vinterljus, en lyckad välgörenhetsbrunch och ett gym. Två kolumner och till mångas glädje den här gången också ett korsord. Annonsörernas julhälsningar kryddar tidningen och visar på den mångfald av företagsamhet vi har i Korsholm.

 

Jag tyckte om att läsa texten om 1600-talsstocken som bevaras i Smedsby hembygdsförenings regi. Jo, jo, en stock är en stock är en stock. Men den här är daterad till för över 350 år tillbaka. Och tänk att området där den fanns låg under vatten då. Det fanns överhuvudtaget inga vägar i Smedsby under andra halvan av 1600-talet.

För andra gången i livet ska jag inte fira jul hemma. Så det blir mycket jul före jul kan man säga. Och bra så. Tänker jag passligt av allt tycker jag det ska bli okej att inte behöva dra på de största växlarna inför den här julen. Att emellanåt ha en jul där allt inte ska ingå. I stället får det bli lite mittemellan.

För egen del och för företagets del vill jag tacka personalen, kunder, annonsörer, samarbetspartners, läsare och alla dem vi fått skriva om för året som gått. Det är fint att ha bra folk omkring sig och vi tar oss an ett nytt år med nya uppdrag. Tack till alla er som också vill dela det tillsammans våra tidningar och andra uppdrag.

 

Jag önskar Er en fin avslutning på året. En riktigt fin avslutning på det här och en bra början på nästa.

ByaNytt utkommer nästa gång i slutet av januari. Var rädda om varandra, vila mycket, ät mycket och ”håx” på att vara ute i friskluften.

Smedsby den 23 november 2018

Österbotten behöver KAJ!

24 oktober, 2018 - 10:36 -- emilia

Humorgruppen KAJ och musikalen Gambämark på Wasa Teater är på allas läppar i höst. Redan i våras, inte långt efter att aderton tusen biljetter hade släppts, blev det tryck och ännu mera efterfråga på plats i Ritz salong. För någon vecka sedan pratade jag med personal från teatern som sa att det inte då fanns en enda biljett tillgänglig. Och att de allra flesta biljetter är utlösta vilket inte är så vanligt. Härligt då det den här veckan släpptes fyra tusen biljetter till och en del av dem som tidigare tänkte utan att handla fick ny chans. Fyra tusen biljetter i förrgår och i morse läste jag att det var 60 kvar. Det är så häftigt!

Tredubbelhäftigt är det att jag har fått träffa KAJ-mammorna. Det var ett nöje att en seneftermiddagsstund prata med dem vid Tesses Café i Vassor. Idén till att fråga dem fick jag efter premiären på Gambämark. I bruset av den slog det mig att det ju också finns familjer här som dras med i framgången och som också ”hamnar att ha” premiärnerverna på ytan. Nära som ska vara lite oroliga ibland och som ställer upp med allt möjligt som berör KAJ:s produktioner. Utöver mammorna är det pappor, syskon och flickvänner.

Det är något speciellt med KAJ. De är på riktigt så okomplicerade och omtyckta. Äkta.  Jag gillar just den saken, att de bär förmåga hantera framgång i Österbotten. För i Österbotten är det inte alltid lätt att lyckas. Här finns både missunnsamhet och avundsjuka. Här ska man inte sticka ut och sällan fungerar det i egen hemby.

Tack och lov tillåts KAJ att lyckas. Österbotten behöver KAJ!

 

Vöråtema i det här numret med artiklar från Vöråhållet. Därtill annat läsvärt från Korsholm. Det är snart allhelgonahelg, Halloween och Farsdag. Oktober, november och jestas – december igen.

Välkommen in till våra kontor i Smedsby och Närpes och hämta reflex, till dig själv eller till någon du tycker om.

Smedsby den 12 oktober 2018

 

OBS – Kaj-kepsen är ett foto hämtat från KAJstore. Tack för att vi fick låna den.

Nytt är ju ändå nytt…

28 september, 2018 - 13:11 -- emilia

I Gambämark – byn i musikalen på Wasa Teater som är på allas läppar i höst – vill man att det ska vara som förr. Helst.

I den här ByaNytt är det flera reportage som handlar om motsatsen. Nya saker – om när saker ändras och det inte längre är som förr. Det är ju jättebra!

Susanne Hjort är ny gymföretagare och har gjort en personlig tuff och häftig resa inom att motionera, gymma och tävla i fitness. Solfbor gånger tre är nya företagare vid Solf Lantbrukscentral, Jan Linde cyklar hem nya vinster, i Koskö är den gamla skolan som ny, Kristian Holmkvist har sprängticka som ny nisch och så produceras en ny musikshow i Österbotten med Eagles som förtecken.

Vill du själv förnya dig finns dem som tar hand om dig samlade i en gemensam annons på sidan tretton.

 

Höns är ett trivsamt inslag på gården. Så lyder rubriken på ett av uppslagen i tidningen. En gång i mitt liv har jag haft sommarhöns. En sommar och fem höns. Det tyckte jag om och det finns bildbevis i form av ett stort, stort leende och det allra första fyllda äggfacket, tolv ägg. Om minnet inte sviker mig nu hade jag permanentat hår också på fotografiet. Kära nån!

När så hösten kom fördes hönsen tillbaka till mina föräldrar i Malax. Till deras ”centrallager” var också begagnade höns välkomna. Där fanns allt och där fanns rum för allt.

Det blev inte någon fler hönssommar men jag minns ännu glädjen i att plocka äggen. Ett om dagen per höna ungefär.

Det blir allt vanligare med hobbyhöns på gårdarna och jag hörde om att det också finns en grupp på facebook som heter i stil med ”Vi som har höns i Österbotten”.

Det finns också en artikel med rubriken Svamplycka. Min egen största svamplycka var för ett par, tre år sedan när ett sällskap åkte till svenska fjällen och plockade kantareller och taggsvamp. DET var roligt!

I år har jag inte varit i skogen alls men som gåva fick jag en liten omgång med karljohansvamp och kantarell. Härligt.

 

Den eviga sommaren övergår i höst nu och kvällsmörkret infinner sig. Nu är vi dessbättre så tankade med D-vitamin så pass att vi förmodligen kommer att orka och tåla nästan vad som helst. Nästan.

Var rädd om varandra och om andra!

Smedsby den 20 september 2018

Bothnia Gospel 100 åkte till Texas!

12 september, 2018 - 10:33 -- emilia

Bothnia Gospel 100 åkte till Texas!

För omkring två år sedan startade projektet Bothnia Gospel 100, ett musikaliskt samarbete mellan  de tre Korsholmskörerna Helsingbykören, Kvevlax Sångkör och Singsby Sångkör. Även sångare från Wasa Bygdekör lockades med i projektet. Långt innan de första sångövningarna startade hade körledare Jenny Mendelin jobbat med att samla gospelmaterial för att utmana körerna i en för koristerna helt ny genre. Gospel i både nordisk och amerikansk tappning var till en början en stor utmaning för alla. I projektet kom omkring åttio sångare att delta. Projektdragarna hade fixat finansiering och gjort upp ett digert program. Hösten 2017 och våren 2018 gavs flera gospelkonserter runt om i Österbotten och Sydösterbotten. Avslutning på detta projekt hade man planerat skulle ske på gospelns hemmaplan, den amerikanska södern, sommaren 2018.

Vårt resmål San Antonio ligger i delstaten Texas och är USA:s sjunde största stad med omkring 1,4 miljoner invånare. Staden breder ut sig på ett stort område med låghusbebyggelse, det är endast i centrum som det finns skyskrapor. Till San Antonio vallfärdar många turister eftersom det är här en stor del av Texas historia har växt fram. Staden är idag en betydelsefull militärstad medan företag inom läkemedelsbranschen hör till de stora arbetsgivarna.

Torsdagen den 5 juli klockan 06:00 äntrade tjugofem körsångare, två körledare, två solister och en musiker planet från Vasa. Dessutom fanns fem avec med på resan. Den långa resan till Texas tog sin början - och tänk om vi då vetat hur vi tänkte och kände när vi åter stod på Vasa flygplats och väntade på vårt hemvändande bagage. Då, tolv dagar senare, var vi alla överlyckliga över en underbar resa, som bjudit oss alla på många fina upplevelser. Vi hade lärt känna nya vänner bland kördeltagarna och vi hade träffat många glada och positiva amerikaner. De inplanerade konserterna hade genomförts utan större problem. Ja, hela resan hade fungerat utan några egentliga missöden. Allt igenom en lyckad resa, det kände vi alla. Den första resdagen blev en lång dag med flyg Helsingfors-Chicago-Dallas-San Antonio. Med många extra timmar i bagaget landade vi slutligen några timmar efter midnatt i en tryckande het Texasnatt. Vi checkade in på La Quinta Inn & Suites i San Anton, och fick våra hotellrum, som skulle förbli vår fasta punkt under hela vår vistelse i USA.

 

Bild 1. Här står några glada resenärer på Helsingfors flygfält klara för incheckning till Chicago. Fr v Peter Mattbäck, Annika Rönnqvist, Mikael Rönnqvist,

Fredagen den 6 juli vaknade vi upp till vår nya amerikanska vardag. Varje morgon möttes vi av den kännspaka doften av nygräddade våfflor (som amerikanarna åt till frukost med lönnsirap och grädde!...) redan när vi steg ut ur hissarna för att ta de få stegen in till frukostutrymmet. Första morgonen var det spännande att lära sig en ny frukostmeny. Tyvärr upptäckte vi att denna meny aldrig ändrades utan det bjöds på samma rätter varje morgon. Alla saknade vi tillgång till grönsaker men de flesta av oss hittade ändå några favoriter och med en stadig frukost i magen startade vi upp våra dagar. Den första dagen i San Antonio utforskade vi vår näromgivning och garanterat alla inhandlade vatten på flaska för att om möjligt lyckas överleva Texas-hettan! På eftermiddagen samlades vi i hotellfoajén för att i samlad tropp vandra längs Riverwalken mot St. John’s Lutheran Church där den första körövningen ägde rum. I kyrkan fick solisterna och pianisten sig en genomkörare tillsammans med kören . Vår ljudkille Ron, som skulle följa med på körens turné, fick känna på vissa ljudutmaningar. Vi avec som lyssnade till den första övningen kände att detta skulle bli minnesvärda konsertdagar! Trots ett litet antal kördeltagare hade sången växt till sig genom alla framträdanden och körens solister Nadja Sand (Kvevlax Sångkör) och Magnus Lervik (Helsingbykören) hade med bravur växt in i sina roller. Solisterna Otto Palmborg och Anna-Maria Borgar var redan från första stund allas favoritsolister! Och så hade vi ju vår musikaliskt begåvade pianist Richard Mitts som spelade som en hel orkester! Simon Granlund och Jenny Mendelin fungerade som utmärkta körledare, när de inte sjöng med kören.

 

Bild 2 och 3. Vandring längs Riverwalk till vår första övning i St. John’s Lutheran Church. Bengt Beijar går i spetsen med den finländska flaggan.

Bild 4 och 5. Äntligen dags för första övningen i Texas! Vår ljudkille Ron jobbade med mixningen.

Lördagen den 7 juli hade vi en gemensam utfärd till staden Corpus Christi, en stad vid Mexikanska Golfen. När en gul amerikansk skolbuss stod och väntade på oss utanför hotellet blev vi lyriska, alla har ju sett dessa gula bussar på tv och nu skulle vi få åka skolbuss - och med kvinnlig chaufför dessutom! Tyvärr visade det sig att bussarna inte har den bästa komforten, det blev en 2,5 - 3 timmars superhet resa söderöver. Söder om staden San Antonio är landskapet platt och vi åkte kilometer efter kilometer i ett för oss österbottningar så typiskt platt landskap. Motorvägen kantades ställvis av en oländig terräng med vildvuxna låga träd och buskar. Ställvis susade vi förbi stora ranchegendomar med fina betesmarker för olika typer av boskapsdjur medan ranchens vackra gårdsbyggnader låg uppe på någon liten kulle. Vi såg också stora majsfält som sträckte sig ända till horisonten. Här kom man att tänka på uttrycket att ”Everything is big in America”. På många ställen jobbade de typiska oljepumparna och när vi närmade oss kusten såg vi flera stora oljeanläggningar med pipelines och raffinaderier. Beachen i Corpus Christi är en 100 miles lång sandstrand och denna lördag var stranden fylld med veckolediga amerikaner. Här ute i havsvågorna i den Mexikanska Golfen stämde kören upp med Finlandia-hymnen. Många badande applåderade och utdelade lovord. Efteråt konstaterade Bengt Beijar att detta nog var första gången i historien en kör sjungit just denna hymn ute i golfens vågor! Kvällen tillbringades på stadens baseball-arena, där hemmalaget Corpus Christi-laget vann över Northwest Arkansas Naturals.

Bild 6. Mexikanska Golfen. Det var här bland vågorna kören sjöng Finlandia-hymnen.

Bild 7. På kvällen var vi på baseball-match med mycket show i pauserna.

Söndagen den 8 juli hade vi en ledig dag och var och en kunde turista på egen hand. Att vandra längs stadens Riverwalk med dess tropiska grönska var skönt i värmen och vackert kvällstid. San Antonio Riverwalk, som ligger en nivå under gatunivå, kantas av en mängd restauranger som serverade både amerikansk, mexikansk och europeisk mat. En tur med flodbåtarna var ett mycket uppskattat nöje för alla turister, och flera av oss tog en båttur. Många besökte stadens muséer och de olika historiska s.k. missions som fanns i och kring staden (t.ex. Alamo, San José). Pearl-området med sitt bryggeri, olika trädgårdar och de stora varuhusen var också givna besöksmål. Förstås var de svalkande baden i hotellets pool ett givet nöje under de heta dagarna.

Bild 8. Här är vi ett gäng som åker tillsammans med andra turister i en av flodbåtarna.

Bild 9. Utanför San Fernando Cathedralen står fr v: Harry Sandberg, Rune Back, Vineta Ahonen, Berit Sandberg, Benita Nygård, Monica Ampiala, Ingmar Beijar och Birgitta Beijar.

To, fre, lö kvällar förevisades en vacker videoljusshow på kyrkväggen.

Måndagen den 9 juli blev en mulen dag med något lägre temperatur. För att göra reklam för körens framträdanden i San Antonio stämde kören upp med några sånger på torget vid Alamo (stadens mest besökta turistattraktion) prick kl 1 på eftermiddagen. Några av oss skulle dela ut reklamblad – och precis när de första tonerna ljöd föll den första regndroppen.... Efter två sånger fick vi alla söka oss i skydd undan regnet. Resans första konsert skedde på måndag kväll kl 7 i Radius Center. Todd Reavis, vår amerikanske sångarbroder och guide, spelade in delar av konserten och den kan du lyssna till på Bothnia Gospel 100’s Facebook-sida.

Bild 10. Anna-Maria och Otto sjunger med kören i Radius Center

Tisdagen den 10 juli gjorde åter kören reklam för sig och sjöng på torget vid Alamo. Solen sken och många stannade för att lyssna till sångerna på svenska, ett språk som de aldrig hört tidigare! Klockan 4 samlades sångarna i St. John’s kyrka för övning inför kvällens konsert kl 7. Kyrkan bjöd oss på färska grönsaker (!), varma smörgåsar och glass före konserten. Alla körmedlemmar hade tagit med sig finländskt godis och snacks och efter varje konsert bjöd vi på vårt typiska finländska godis. Kyrkan bjöd även alla konsertbesökare på frukt och dricka. Alla var mycket nyfikna och provsmakade gärna på våra läckerheter. Just detta minglande efter konserterna gjorde att vi fick en fin kontakt med konsertpubliken. Under kvällen framförde vår gospelkör sina sånger och fick hjärtliga applåder. Även barbershop gruppen Sterling framförde flera uppskattade sånger. Som en extra krydda sjöng Jenny, Simon, Anna-Maria och Richard en stämningsfull sång tillsammans med Sterling. Kvällens konsert avslutades med att kyrkans kör och Sterling sjöng Finlandia-hymnen tillsammans med vår gospelkör – på finska! Otroligt prestation måste man säga!

Bild 11. Kören sjunger vid Alamo.

Bild 12. Sterling

Bild 13. Sterling och St. John’s kyrkokör sjunger Finlandia-hymnen tillsammans med oss.

Bild 14. Samling kring den finska flaggan.

Onsdagen den 11 juni hade vi åter en ledig dag för egna aktiviteter. På eftermiddagen var vi inbjudna på cocktailparty till en rik välgörare av olika konstformer i San Antonio. I miljonärens bibliotek tackade kören för inbjudan genom att Anna-Maria sjöng den vackra finlandssvenska sången ”Liljorna de växa upp om våren” (Alexander Slotte) och Richard ackompanjerade på husets piano. Därefter sjöng kören ”Holy is the lamb”. Staden San Antonios kulturansvariga höll ett anförande där hon bl.a. kort berättade om stadens olika Unesco-projekt.

Bild 15. Kören sjunger i biblioteket på Roosevelt Avenue

Bild 16. Här väntar ett gäng på taxi tillbaka till hotellet. Fr v: Bertel Sand, Nadja Sand, Elisabeth Nylund, Vineta Ahonen, Kristina Jansson, Ulf Jansson, Rune Back, Benita Nygård, Folke Neuman, Ole Holm, Peter Mattbäck, Annika Rönnqvist, Peter Nylund och Carita Einola.

Torsdagen den 12 juni åkte vi åter ut på en bussresa i en gul skolbuss. Denna morgon startade vi redan kl 10 och körde norrut. Norr om staden San Antonio är landskapet kuperat och efter ca 2 timmars bussresa var vi framme vid en gård som bl.a. sålde färska persikor och inlagd persikosylt i olika smaker. Vårt nästa mål var staden Fredericksburg, en småstad som i tiderna lockat till sig många tyska invandrare, därav det tyskinspirerade namnet. Staden har en livlig shoppinggata med hus i riktig Vilda Western-stil. Resan fortsatte till Barons Creek, en vingård, där vi kunde smaka på gårdens fina viner. Här stämde kören upp med Finlandia-hymnen till serveringspersonalens och gästernas stora förtjusning. Sedan fortsatte bussresan ut på landsbygden till Luckenbach, där vi avnjöt kall öl och countrysång i skuggan under de stora träden.

Bild 17. Mums för färska persikor!

Bild 18. Vi lyssnar på country sång i Luckenbach.

Fredagen den 13 juli började med smarrig tårta som våra sångarbröder i The Marcsmen bjöd oss på. Denna barbershop grupp hade uppnått en framskjuten placering i en internationell tävling för manliga körer och nu ville de fira framgången med oss. Under kvällen hade våra körer en gemensam konsert i Colonial Hills United Methodist Church, som låg en halvtimmes körning utanför San Antonios centrum. Denna dag blev vi upphämtade (och även hemkörda) av The Marcsmen och deras familjemedlemmar. Ännu en gång vill vi tacka för denna vänlighet att ta hand om oss på bästa sätt! Konserten förlöpte mycket väl och alla solister och körsångare gjorde verkligen sitt bästa. Vi var alla imponerade av The Marcsmen’s framträdande och efter konserten gladde vi oss tillsammans med publiken kring borden med vårt finländska godis och med den amerikanska körens tilltugg.

Bild 19 och 20. Vi övar i Colonial Hills United Methodist Church.

Bild 21. Bothnia Gospel 100.

Bild 22. The Marcsmen

Bild 23. Vårt finländska godisbord, som många amerikaner var nyfikna på.

Lördagen den 14 juli skulle bli den varmaste dagen under vår vistelse i Texas, kring 42 grader! Redan vid 10-tiden på förmiddagen blev vi ännu en gång upphämtade med privata personbilar. Denna dag skulle vi på äkta amerikanskt vis åka på picknick till ett grönområde. Parken vi besökte gick under namnet Land Park . Här grillade Todd korvar till våra hot dog’s och vi mumsade på chips och andra godsaker medan vi naturligtvis också försåg oss med kalla drycker för att klara av värmen denna dag. Många passade på att simma i parkens simanläggning.

Bild 24. Picknick vid Landa Park.

På kvällen hölls den sista gospelkonserten i Grace Church i New Braunfels. Sterling deltog även denna kväll i konserten. Denna konsert hade den mest entusiastiska publiken och efteråt berättade körmedlemmarna om att det varit känslomässigt, ja rent av nostalgiskt att sjunga de nu välkända sångerna för sista gången. En mycket fin konsertturné i Texas var till ända och alla var nöjda med sina strålande framträdanden!

Bild 25. Körens sista konsert i Grace Church.

Söndagen den 15 juli var vår sista heldag i San Antonio och på programmet stod ”Ledigt”. Våra körledare och solister hade en sista sångarträff med våra amerikanska vänner och samarbetspartner för denna resa. Vi körmedlemmar med avec avslutade med en gemensam middag i Tower of the Americas. Där satt vi uppe i tornet i den roterande restaurangen och åt resans finaste middag . Just där och då kände vi alla att vi fått vara med om en både givande och intressant resa till den amerikanska södern. En resa som vi alla sent skall glömma!

Bild 26 och 27. Middag i Tower of the Americas.

Måndagen den 16 juli kl 8:10 lyfte vårt American Airlines-flygplan norrut och mot en av världens största flygplatser, Chicago O´Hare. Här väntade vi någon timme innan vi steg ombord på ett Finnair-plan med destination Helsingfors. Efter ca 9 timmars flygtid var vi hemma i Finland och vi skrev ett nytt datum, tisdagen den 17 juli. Nu landade vi i en aldrig tidigare skådad värmebölja över vårt land. Trots att vi vant oss vid värmen i Texas bjöd även hemlandet på Texas-väder. Presidenterna Trump och Putin hade lämnat toppmötet i Helsingfors, varför alla säkerhetskontroller återgått till det normala. När klockan passerat 14.00 landade vi hemma i Vasa. Lyckligt hemma igen vill jag tacka alla medresenärer för allt trevligt vi varit med om. Jag vill även tacka dragarna av detta projekt samt förstås ett stort tack till er körledare för ert uppoffrande arbete! Ett stort tack sänder jag även till de amerikanska körerna, ni satte verkligen guldkant på vår resa! Tack!

 

Korsholm 25 juli 2018,

Annemo Back

 

Somrarnas sommar!

30 augusti, 2018 - 10:29 -- emilia

Underbara sommar 2018! Sommaren då värmen och solskensvädret på riktigt räckte åt oss alla. Det var en som kommenterade att det för några år sedan var fint sommarväder i hela fem veckor. Jag själv har inget minne av det men det känns som att just den här sommaren inte kommer att falla i glömska. Jag själv har mest haft semester på hemmaplan, ”hemester”, sett mycket sommarteater och hört många av radions sommarprat. Simmat mycket och vilat länge, promenerat och simmat igen. Umgåtts med människor jag tycker om. Nää – jag har inte uträttat särskilt mycket. Klippte häcken vid skäre och i stället för att städa undan riset klev jag över det under en månads tid vid stranden på väg mot ännu en simtur. Till exempel. Jag hör många säga samma sak, att det här var sommaren när det mesta blev ogjort. Det var för varmt. Bra så, då är vi utvilade nu visst.

Nu kommer sakta men säkert lusten att ta tag i saker, börja på liksom. Det är mera höst och mindre getingar. Mera listor med uppgifter att bocka av och mindre fläktar i farten.

Vi på Kustmedia har sparkat igång hösten med tidningar och bokproduktion och försäljning och reklam. En ny sak är att vi kan erbjuda läsare att köpa digitala lösnummer av ByaNytt och KustNytt. Priset är samma som papperstidningen och länken finns både på facebook och på http://www.byanytt.fi/kop-losnummer. Snärtigt visst!

 

Hus och Hem är vårt traditionella tema på hösten och nu har vi träffat både nybyggare och invånare i äldre hus. Vi skriver om inredning och blommor. Och om jordbyggnad där det ju börjar. Inredningen som Muubs jobbar med och som vi berättar om på sidan åtta och nio faller mig mycket i smaken. Jag tycker om den robusta stilen, det levande naturmaterialet och det i kombination med smide. Det är inte enbart så att jag pratar om att jag tycker om det, den inredning jag köpte när jag köpte bostad i Malax är den här stilen även om den inte kommer från Muubs.

Vi inbjuder till läsning om livet vid Näckrosgården och livet vid Stall Långvik. Fina artiklar om människor som lever sin dröm. 

 

Bästa läsare – det känns bra nu. Tack för tipsen ni kontaktar mig om och tack för den respons vi får för vårt arbete. Skolorna har inlett nytt läsår, Wärtsilä satsar i Vasa, barnen har det gott,  en inbokad resa till Kreta väntar mig och intressanta uppdrag ligger på arbetsbordet. Hösten är här!

 

Var rädd om Er!

Smedsby den 23 augusti 2018

Välkommen till byarna

21 juni, 2018 - 16:13 -- emilia

Öppna Byars dag är en dag som årligen ordnas runt om i hela Finland och där man välkomnar till att bekanta sig med verksamhet och service i byarna. Det tar sig uttryck på många olika sätt och särskilt många regler för det finns det ju inte heller för dagen. Inom Aktion Österbotten verkar Byarnas arbetsgrupp, som administrerar dagen i Österbotten och ger byarna synlighet på den nationella kartan. Den 9 juni var årets dag och i Korsholm ordnades evenemang i flera byar, bland annat i Solf och i skärgårdsbyarna Södra Vallgrund, Replot och Björköby. Och Byaspelen i Helsingby må höra hit också som vi skriver om i tidningen.

 

Byarnas arbetsgrupp inom Aktion Österbotten är takorganisation kring det här i Österbotten, som har över 300 byar till antalet och där verksamheten ofta drivs av byaföreningar och byaråd.

En del av den årliga verksamheten inom arbetsgruppen för byaverksamheten i Österbotten är att koordinera Öppna Byars dag, att utse månadens by på sin hemsida och att premiera Årets by, Byaverksamhetens vägvisare, Årets landsbygdsaktör och Årets byavänligaste kommun. Byaverksamhet överlag sägs få större roll i framtiden när det gäller samhällspåverkan.

Det finns många duktiga i våra byar och vad skulle byarna vara utan dessa människor, mötesplatser och miljöer?

Årets premieringar har ännu inte getts offentlighet med månadens by i juni är Sundom och presentationen av Sundom finns publicerad på www.aktion.fi.

Meteorian i Sundom firar tio år i år och festdagen ägde rum den16 juni. Men besöka Meteorian kan man göra vilken dag som helst.

 

Välkommen sommar och välkommen öppet hav! Vi har skäriliv som tema och, även om alla inte gör det, är det många som tycker om båtlivet och skärgårdslivet. Havet ger mig sinnesfrid och tänk, tänk att jag får bo vid kusten! Vid kusten till öppet hav. Det är långtifrån alla finländare förunnat – men vi får ha havet som granne.

Kustmedia sommarstänger, både kontoret i Smedsby och i Närpes, i juli och då ska vila inför hösten. Jag önskar Er alla riktigt skön juli! Besök en fin by, en by du inte tidigare besökt i Österbotten…

Smedsby den 14 juni 2018

Tack för ”Vi i ettan”!

25 maj, 2018 - 12:46 -- emilia

På sidan aderton i månadens ByaNytt tar vi avsked av vinjetten ”Vi i ettan” och det som den står för. Så när som på en tid i början av 1990-talet har förstaklassister i alla skolor i Korsholm fotograferats och presenterats i ByaNytt – allt sedan starten för 35 år sedan. De tider då jag själv besökt skolorna har det alltid varit trevligt. Men allt har sin tid. Allt fler föräldrar väljer att inte låta sina barn bli fotograferade med publicitet som ändamål. Det respekterar jag och för att det inte ska bli ”konstigt” att vissa skolor är med och andra inte eller att en del barn uteblir har jag beslutat att vi avslutar inslaget. Tiden får utvisa om vi hittar på något annat återkommande skojigt med skolor i fokus. Tack till er alla – personal på skolorna, nutida elever och dåtida elever.

Vad det är för väder dagen då tidningen utkommer må vara oskrivet men dagarna som varit och dagen som är gör mig smått lamslagen – en sådan sommarvärme vi fick mitt i allt – just då när vi trodde att det inte blir någon sommar i år och då snötäcket och isen liksom bara fortsatte att ligga kvar. Nu gott folk, ska vi inte gnälla utan vara nöjda. Fast jag har förstått att det i år är speciellt tuffa dagar för pollenallergiker så jag tycker att ni får gnälla.

Vi har åter fyllt en ByaNytt med smått och med stort Med trädgård och lantbruk och annat. Med unga och äldre.

 

Jag ska tillbringa fyra dagar i Örnsköldsvik på Svenska Landsbygdsriksdagen 2018 och det som representant för Aktion Österbotten. Två gånger tidigare har jag varit i Örnsköldsvik och ja, det är en sån där fin kuststad i Sverige som jag gärna besöker igen. Programmet är omfattande och dagarna ser ut att bli långa. Säkert också väldigt givande. I nästa vecka får jag smälta mina intryck och tänka till hur det jag lärt mig kan planteras in i våra förhållanden och vem jag ska ”ge mina tankar till”. Jag har lagt mig till med en sådan vana och säger högt att ”nu får du det här ärendet, tipset, problemet av mig”. Och samtidigt kan jag stryka över det i mitt eget huvud… 

 

I slutet av juni kommer ByaNytts sommarnummer för i år. Skäriliv ska vi uppmärksamma då. Härligt!

Var rädda om varandra till dess!

Smedsby den 16 maj 2018

Smör. Riktigt smör.

26 april, 2018 - 15:26 -- emilia

Mat och dryck representeras här till exempel kocken och krögaren Saku Railio och av sommelieren Andreas Sandén. De ger goda råd helt enkelt. Saku tipsar om hur man lyckas i köket och Andreas, som är bäst i hela världen på viner, ger vinförslag till maten – både med och utan alkohol.

Jag citerar Saku: ” Smör. Riktigt smör. Det är ett måste vid all matlagning och det får inte ta slut”

Oj så mycket jag tycker om precis det där. Och alla gånger jag försöker ta till mig olika råd som man blir mager av har jag så svårt att pruta på just det där: smör på smörgås och smör i maten. Och jessus grädde. Riktig grädde.

 

Min egen matlagning är i regel enkel och handlar inte om så många ingredienser. Jag gillar husmanskost, fina råvaror och inte så mycket krusidullande. Jag gillar såsen som man kokar upp av blåmögelost och creme fraiche. Jag gillar grytan av kyckling, grädde och kantarellost. Och jag gillar efterrätt med mangokvarg och apelsin. Ett par eller några ingredienser och det blir så gott!

Den här ByaNytt innehåller också mycket annat – smått och stort. En blandning av bowling, Bondebåt, smådjur, fågelskrämmor, REKOmingel och en fin välgörenhetsdag för Projekt Liv rf.

Projekt Liv rf är en förening som vill skapa mer glädje i vardagen för långtidssjuka barn och deras familjer. Det behövs någon som konkret jobbar för bättre och trivsammare sjukhusmiljöer, någon som hjälper till att skapa en glädje i sjukdomstillvaron för att påskynda tillfriskningsprocessen och någon som jobbar för de svenskspråkigas rättigheter att få hjälp på sitt eget modersmål på sjukhusen. Föreningen är ett komplement till de stödjande föreningar som finns idag.

Så uttrycker de sig på sin hemsida.

Ett fint projekt och ett mycket bra initiativ av Karperö marthaförening att ordna en dag till förmån för projektet.

 

Det är förövrigt många som jobbar för många saker. Som ger av sin tid till välgörenhet på olika sätt. Sådant känns bra. Både för dem som ordnar och jobbar – och för dem som det gagnar.

Vi fortsätter så.

 

Nästa gång ByaNytt utkommer är det 24 maj. Tänk he!

Var rädd om Er!

Smedsby 19 april 2018

När jorden mister stjärnor…

23 mars, 2018 - 13:22 -- emilia

Det är bilar och båtar i ByaNytt. Det är vårvinter, sol och mycket dagsljus. Passligt livsbekräftande allt det där. Samtidigt har det varit flera dödsfall i mina kretsar och jag känner mig ”luttrad” och ”luggad”. Liksom uppväckt. Man tänker mera på både liv och död när någon går bort.

 

När människor når livets slut med ålderns rätt och dör på ett någorlunda naturligt sätt kan jag tycka att det vilar en fridsamhet i att sitta på begravningen och se tillbaka på livet ur dennes perspektiv. Känna tacksamhet och väcka minnen. Ofta, för att inte säga varje gång, blir jag ödmjuk över hur mycket det blev… det är så många olika sorter som rymmer ett människoliv. Just där och då, när man betraktar ett liv i lite vidare cirklar, kan jag för stunden fyllas av mera förståelse än vanligt.

Vid andra begravningar kan jag igen sitta och förstå exakt ingenting. När jorden mister stjärnor för tidigt och det känns orättvist.  Saknad gör ont.

 

Den finlandssvenska profilen Claes Andersson sa i tv en gång att det är vårt vuxna ansvar att dö för om vi alla skulle fortsätta att leva och leva - skulle våra efterkommande helt enkelt inte rymmas på jorden. Så förnuftigt det låter ja. Ändå tror jag att det är långt ifrån kaxigt när det drar ihop sig. För vi vill leva bland dem vi tycker om. Vi vill att dem vi tycker om ska få leva ett långt och fint liv.

Saknad gör ont.

Till saknad hör också minnen. Mina tankar om livet och döden ska jag här avrunda med ett underbart ögonblick för ett par kvällar sedan - som handlar om hundar.  Jag parkerade bilen utanför Kustmedia, hade just öppnat bildörren och skulle stiga ur. Om hörnet på fastigheten kurvar en ung kvinna – med en hundvalp. En nio veckor gammal lapphund. Samma slags Viktor i samma slags färger som vi hade. Jag sjönk ner i bilsätet igen, lade huvudet på sned och log. Tänkte bryta ihop för just så söt var hundvalpen. Och under följande sekund rullade Viktors liv i mitt medvetande. Från dagen när han var fjorton år och dog och tillbaka till en av barnens fotbolls-somrar när jag stod med honom i famnen på allaktivitetsplanen i Vasa – och han såg ut så där. Precis så där. Söt. Varm. Mjuk.

Sen blev det väl ganska mycket för honom också…

 

Ha en bra vårmånad och FIN PÅSKHELG!

Smedsby den 16 mars 2018

Underskatta inte ”lilla livet”

23 februari, 2018 - 09:41 -- emilia

När jag var tjugo år köpte jag ett hus i Malax. Lånade pengar på bank och frågade mina föräldrar vad jag skulle lägga för bud på pappas farbrors hus i närheten av hemma. Det var ett litet hus som pappa renoverade och som jag sålde till min syster när jag flyttade till Korsholm i början på 1990-talet. Allt väl och efter det har det runnit mycket vatten under broarna – men jag har haft huset i tankarna nu efter att jag besökte Villa Knappelunda i Österhankmo. Jag är fortfarande lite ”hög” på Knappelunda. Dess funktionalitet i all sin litenhet, hur speciellt det blir när väljer att söka andra lösningar än standardlösningar. Vad snärtigt det är att kunna bygga själv, att ha lust att planera och att välja det som Johanna och Anton har valt – ett litet boende. Deras nya hus vid stranden i Österhankmo har ”själ” och jag förstår dem som frågade dem om de renoverat en gammal stockstuga innan de visste att det var ett nytt hus. De har troligen mera förvaring än många av oss, därför att de tänkt till och använt varje vrå till smarta lösningar. Men – flytten från Åland föregicks också av att avyttra saker, att sälja, kasta, ge bort. De insåg redan då att de inte skulle få allt att rymmas i lilla huset och Johanna säger att det är så skönt att inte längre ha så mycket saker runt sig.

De vågar tänka utanför boxen och resultatet är härligt.

Mitt dåvarande lilla hus i Malax hade också sina specialiteter och fast det inte var lika fint inrett som Knappelunda finns det paralleller att dra.

 

Efter att jag flyttade från Malax till Karperö har jag flyttat två gånger. Först till lägenhet i Smedsby då jag tänkte förvaring åt allt och lite till. Nyligen till Malax igen och nu tänker jag annorlunda - mindre ”tavara” istället för mera utrymme åt grejerna. Livet lär och så skönt att, åtminstone försöka, förändras. Lätt är det däremot inte då jag ibland känner mig som en ekorre som hamstrar för sämre tider…

Bygga och Renovera är vårt tema och i tidningen ingår det flera artiklar kring ämnet. Jag hoppas att ni finner läsningen intressant. Intressant tycker jag också att det nya företaget AktiVera verkar. För ja, någonstans ska vi ju ha chans att använda servicesedlar och valfrihet i vården i framtiden också. Det här är ett sätt och jag önskar Lena och Gun-Lis riktigt lycka till inom sitt företag!

Resereportage från Kanarieöarnas Fuerteventura – så skönt det ser ut där. Och Vändagen var igår. I bästa sällskapet fick jag äta tre rätters middag på stan och i Libbis Lins lät jag publicera Röda Korsets bild och slogan: Visa att du bryr dig. Var en vän.

Så gör vi. Visst!

 

Smedsby den 15 februari 2018

ByaNytt, KustNytt och så 38 tidningsprojekt till

2 februari, 2018 - 13:01 -- emilia

Ni ska känna er alldeles välkomna till ett nytt år med tio nya ByaNytt. Det har blivit ett stort antal tidningar under årens lopp. ByaNytt utkom med sitt allra första nummer den 3 februari för 35 år sedan. Tänk det! Jag vet också att det finns läsare som sparat tidningar och har, om nu inte alla, så nästan alla. En gång ringde en prenumerant och berättade om ledsamheten med en vattenskada i källaren – där hon hade alla årgångar av ByaNytt sparade och som då gick förlorade.

Än en gång betonar jag den stora lokalhistoriska skatt som lokaltidningens arkiv är. Så mycket som haft rum mellan pärmarna i ByaNytt som aldrig annars hade nått över nyhetströskeln.

 

Det blev jul och nyår och trettondagen och tjugondagen. Nu är det oxveckor för hela slanten. Väderleken varierar och vägunderhållet var bättre förr. Det är nu vi ska ha humör och vara snälla mot oss själva och mot varandra.

Hälsa och Välmående är vårt tema och i tidningen möter vi fysioterapeuter/massörer, Monica som tänkte om, Iselin som man kan säga återbrukar sig till välmående, Lena som i sitt jobb som kurator lyssnar till ungdomar eller idrottsvännerna i Kvevlax som oförtröttligt engagerar sig för motion och sunda levnadsvanor.

Mitt i vintervädret har vi också ett resereportage från Nya Zeeland, det land som alla säger är så vackert. De som varit där. Landet som har allt.

ByaNytt och KustNytt har nu förnyat sig på facebook med egen sida för lokaltidningarna. Vi kommer också att han inslag där som inte kommer i tidningarna så följ oss gärna där.

Kustmedia, som alltså ger ut ByaNytt och KustNytt, har också ny hemsida: www.kustmedia.fi

Över tid har vi varit så starkt förknippade med våra egna tidningar. Det är vi fortfarande också. Men utöver ByaNytt och KustNytt har Kustmedia väldigt många andra uppdrag. Statistiken för fjolåret visar på totala 58 tidningsprojekt, av vilka KustNytt och ByaNytt utgör en tredjedel. Därtill många olika slags reklamprojekt och varannan vecka skickades en bok till tryckeriet under året.

Så ja – vi har många och intressanta projekt att jobba med – utöver de egna lokaltidningarna.

Arbetet fortsätter.

 

Var rädda om varandra. Snart är det vår!

 

Smedsby den 25 januari 2018

Man kan ändras

29 november, 2017 - 14:36 -- emilia

Bästaste läsare. Så har ByaNytt utkommit med sin trettiofemte årgång. Det här är årets sista nummer, som utöver det redaktionella innehållet även har julhälsningar från annonsörerna. Fina saker och tack till er alla.

Vi ser framemot ett nytt år och tio nya nummer av tidningen. Nästa år blir utgivningsdagen torsdag och tidningarna når våra mottagare utan adress på, för nu ska vi övergå till samma system på utdelningen som Vasabladet har.

 

Riktigt personligen har jag tagit ett längre steg i höst. Efter tjugofem år i Korsholm har jag flyttat tillbaka till Malax, därifrån jag kommer från början. Man kan ändras.

Så sluter jag den cirkeln nu. Och i takt med att jag packat ännu flera väskor och lådor har jag funderat på hur jag nu bäst överför en sak till mina barn: saken att man inte behöver så många saker. Att det räcker med mycket mindre. Fast sånt kanske inte går att överföra till ungdomar. Jag själv skulle aldrig ha köpt den tanken när jag byggde bo och tyckte att det mesta skulle vara bra att ha. Efter många års samlande som en ekorre är jag mogen för att avyttra både det ena och det andra. Det känns bra. Man kan ändras.

 

Jag vill tacka för året som gått. Tacka personal, medarbetare, läsare, leverantörer, kunder och annonsörer. Tipsare och återförsäljare, medverkande i reportage och andra som gör min dag så innehållsrik på jobbet. Jag har så mycket att vara tacksam över.

Jag önskar att ni får en sådan avslutning på året som ni önskar er. Att ni får ha god hälsa och passligt humör. Det behövs humör nu i mörkret, några veckor och några veckor till – tills det blir ljust på nytt.

Låt julen lysa och nyår spraka. Sköt om Er!

Smedsby den 23 november 2017

Mjölk är livet – typ.

26 oktober, 2017 - 15:11 -- emilia

Hej alla läsare den här månaden också. Oktober 2017. ByaNytt är ute med Vörå som tema och paraden pryds bland annat av bröderna Östman i Karvsor. Jag hade tillfälle att göra intervju med dem, för någon annan tidning, när de höll på att bygga nya stallet för mjölkkor, riktigt i starten av deras gårdsverksamhet. Jag minns dem bra för det är ganska otippat att man vill bli företagare – och blir mjölkbönder i Österbotten. Det vanliga är att man övertar en gård, att det sker en generationsväxling inom familjen och att man nästan är född med en grep i handen. Så var det inte för Niklas och Jonas. De började från noll, hade intresse för djur, för företagsamhet och deras verksamhet växer och utvecklas. Jag minns också att de inte hade jordbruksredskap när de startade upp. En gammal kultivator var det enda om jag inte minns fel…så de anlitade entreprenörer till arbete som krävde maskiner. Åtminstone då.

Jag är imponerad av deras intresse, av deras business som nu också erbjuder lokala, fräscha produkter på nätet.

 

Bröderna Östman säljer till exempel mjölk. Sådan mjölk som är upptakten till att jag tidigt slutade dricka mjölk. Den ohomogeniserade.

Mina föräldrar i Malax tog ut hinken till fähuset. Det fanns en fyralitershink som var välanvänd och lite ”bucklig”, och så fanns det en som var lite mindre - trelitershinken. In tillbaka i huset bars färsk mjölk varje dag. Den spilldes upp i tillbringare. Hederliga Arabiatillbringare och senare också i en brun tupperware – som hade ett tätt förslutbart lock med en sån där ”pööp” på mitten.

Efter en dag i kylskåpet bildades gräddig yta på mjölken och när den spilldes upp i duralexglasen simmade fettfläckar överst. Att det ”bara var att dricka” och ”int alls na faalit alls” förstod jag väl – men så fort jag blev kapabel att tacka nej gjorde jag det. Och det var inte för smaken utan för fläckarna. Tillsammans med många fina minnen från min tidiga barndom finns de här ”mörka” fläckarna alltså.

Jag dricker sällan mjölk idag. Men tycker nog jättemycket om grädde i mat – grädde av den inte allra mest hälsosamma sorten – men som är verkligt slät och fin i sin förpackning.

Okej, det här var mitt lilla mjölk-sidospår. Östmans mjölk är prima vara som också fungerar trots allergi för en del så bra, bra. I Mikko Ollikainens kolumn på sidan tretton kan vi också läsa om – mjölk.

Och apropå livsmedel puffar jag för receptet på bananbröd som finns i Libbis Lins alldeles nära här nere på sidan. Verkligen gott bröd och där övermogna bananer får komma till heders. Pröva och njut.

Var rädd om varandra – och var rädd om andra!

Smedsby den 19 oktober 2017

Sidor