Blog archive | 2019

Vi håller fanan högt!

28 mars, 2019 - 11:05 -- maria

Det var så många som valde att rösta i Korsholm – för, emot eller tar ej ställning till en kommunfusion mellan Korsholm och Vasa. Ett valdeltagande på 76,4 procent är högt. Det visar att man bryr sig. Det är inte rättså bra eller ganska bra. Det är riktigt bra. Jämförelse kan vara senaste kommunalval med en röstningsaktivitet på 70, nånting i Korsholm eller medeltalet från tidigare kommunala folkomröstningar i Finland om 66 procent ungefär. Nu ska kommunstyrelsen bereda ärendet till kommunfullmäktiges behandlingsbord den 2 april 2019. Arbetet fortsätter.

Över till ett annat val med lite extra kuriosa om ni frågar mig. Jag hade influensa på allvar och täcket nästan helt över huvudet där jag i feberyran slötittade på tv-nyheterna en dag för någon vecka sedan. Det ingick ett inslag om presidentvalet i Slovakien. Första valomgången. En kvinna presenterades, en kvinna som gått från okänd till storfavorit på rätt kort tid och hon vann också den första valomgången. Nästa filmsekvens var när presidentkandidaten Maros Sefcovic med fru förrättade sin röstning och kamerablixtarna dundrade på när han lade sin röstsedel i lådan och log mot kamerorna. Det var här, bästa läsare, som jag vaknade till.

Men kan ni härregud förstå att jag har träffat honom. Maros. Skakat hand med honom och skrivit en text till ett EU-nyhetsbrev när han representerade EU-kommissionen vid ett besök i Vasa för något år sedan. Och inte bara jag för den delen utan också en del andra Vasabor och ”i närhetenbor”.

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska ranka högre – att lilla jag har skakat hand med presidentkandidaten i Slovakien eller att jag besökt ”Trumpens” ställe Maralago i Florida. Inte när han var där men vi har liksom trampat samma mark – ”Trumpen” och jag. Eller jag vet inte ens om det är snärtigt?

Nåja, om något, visar verkligen hur liten världen är.

 

I den här ByaNytt är det olika saker och så är det bilar och fordon. De båtreportage vi hade på gång utgick. Det blir inte alltid som man tänker sig – och den där ”bästa av världar” – den finns ju inte fast många använder sig av uttrycket. Det är som det är och vi gör så gott vi kan.

 

Det som händer nu mellan den här ByaNytt och nästa ByaNytt är stora saker. Det är riksdagsval i Finland, det är påsk och det är som sagt behandling av ärendet kommunfusion Korsholm-Vasa i respektive fullmäktige. Vi tar sakerna nu i den ordning de kommer - och i ByaNytt ses vi nästa gång i slutet av april.

Tänk om isen har gått då? Det är ju också stort – varje vår!

 

Sköt om Er!

Smedsby den 21 mars 2019

Rösta Rösta!

27 februari, 2019 - 13:29 -- maria

Bästa läsare - läs bland annat om bo, bygga och renovera i den här tidningen – i linje med temat. Jag blev glad åt att träffa familjen Johanna och Daniel Ventus, som med mod och intresse befinner sig mitt i deras livs byggprojekt. Innan jag lämnade Stundarsområdet dagen för intervjun skrattade Johanna och sa att de inte kommer att bli ”sådana som tar sig an gamla hus” utan det är just detta hus det är fråga om. Men – hon kunde inte hålla sig utan tillade – ”eller vad vet vi, tänk om vi blir sådana?”. I KustNytt nummer två, som ju också har samma tema, har vi träffat ett par som renoverat ett gammalt hus. Läs om dem också sen i KustNytt 2/2019, ni som är intresserade.

Den rådgivande folkomröstningen i Korsholm blir verklighet den 17 mars 2019. Det är en stor sak, en stor dag och jag, som för första gången på 25 år, inte röstar i Korsholm efter Malaxflytten ifjol – jag önskar i alla fall ni alla röstberättigade i Korsholm gör det, antingen brevröstar eller röstar på röstningsdagen.

Bra annars att vänja sig med val i år. Boka in liksom. För Korsholms del ytterligare riksdagsval, EU-val och eventuellt landskapsval.

Vårsolen lyser, den är helt äkta, på riktigt och det är så härligt. Varje år blir det mars och ljust och sol. Fast man lär ju ska äta D-vitamin året om i alla fall så tillräckligt är det alltså inte med dagsljuset från tidiga våren till sena hösten. En gång för några år sedan satt jag mittemot en läkare med huvudet fullt av bihåleinflammation. Kunde inte förstå att jag skulle dras med det som drack havtorn varje dag. Havtorn som jag själv pressat i Malaxskäre och var det mest värdefulla i min frys. Han tittade på mig och sa ”C-vitamin är ute. Det D-vitamin som gäller”.

Nu är det här kanske fyra, fem år sedan så vad som är det allra senaste vet jag inte. Men D-vitamin vill jag tanka både på burk och på riktigt i vår.

 

Ha bra veckor framöver. Var rädd om varandra och rädd om andra!

Smedsby den 21 februari 2019

Olika slags möten

1 februari, 2019 - 18:01 -- emilia

Jag hade anledning att träffa Kjell. Och Kjell är förresten inget fingerat namn. Vi arbetade en gång i samma lokaliteter och vi har träffats några gånger de senaste tjugofem åren. Riktigt nyligen möttes vi i arbetsrelaterat sammanhang och utöver själva uppdraget hade vi tid att både äta mat och prata.

Jag är så tacksam över de människor som korsar mig väg – där relationen är så okomplicerad och där man liksom fortsätter där man slutade senaste gång. Inga dåliga samveten över vem som hörde av sig sist och varför/varför inte. Inga försvarstal eller behövlig uppdatering av livet, inget tjafs utan bara trevligt och där det finns ett ömsesidigt och värdefullt förtroende sinsemellan.

Jag har några Kjell i mitt liv och det har säkert ni också. Människor som man träffar sällan och när man gör det känns det ”som i går”. Till saken hör ju att jag inte går runt och saknar Kjell heller däremellan. Men oj så trevligt att träffas.

 

Jag tänker på andra slags möten. Jag är hemkommen från fina veckor på Zanzibar. Zanzibar är en ö utanför Tanzania som fungerar lite som Åland fungerar i förhållande till fastlandet Finland. Al Hapa Bungalows i byn Jambiani är ett litet hotell där stämningen är otvungen och familjär. Om man vill -  umgås man och pratar med de andra hotellgästerna - och det vill man oftast. Men man börjar inte per automatik att prata om det som man i vanliga fall förknippar sin identitet med – yrke, jobb, familj och boende till exempel. Man pratar ofta om andra saker – om nu och det som är där och då.

I den här ByaNytt berättar vi också om möten. Om att våga möta det som är. Heder åt dessa duktiga vårdare som möter människor och deras anhöriga i livets slutskede, den här gången inom den palliativa vården – där det handlar så mycket om att våga möta det som är. Våga möta människan.

 

Väl mött och god fortsättning på det nya året alla läsare! Tio nya nummer av ByaNytt utkommer i år. Det här första numret med Hälsa och Välmående som tema. Nästa nummer med Bygga och Renovera i fokus. Tipsa oss gärna, bara att ringa eller skicka e-post.

 

Jag önskar Er fina februariveckor!

Smedsby den 25 januari 2019

Det är roligt att få vara med

1 februari, 2019 - 17:58 -- emilia

Bästa läsare. Det är bra när det går framåt i världen men på riktigt är det inte klokt hur fort tiden går. Nuförtiden vill jag tillägga för så här var det nog inte när jag var under femtio. Ett kvartal är några veckor som knappt hunnit börja före det tar slut. Ett år, året 2018, är slut om några veckor. Jag väljer ändå snabba år än inga år alls. Det är roligt att få vara med. Så det om det.

 

I denna årets sista ByaNytt lyfter vi upp familjeliv, närståendevård, en prisbelönt företagare, hantverkare och så presenterar vi en pepparkaksvärld. Vi skriver om en rökdykare, om att skapa vinterljus, en lyckad välgörenhetsbrunch och ett gym. Två kolumner och till mångas glädje den här gången också ett korsord. Annonsörernas julhälsningar kryddar tidningen och visar på den mångfald av företagsamhet vi har i Korsholm.

 

Jag tyckte om att läsa texten om 1600-talsstocken som bevaras i Smedsby hembygdsförenings regi. Jo, jo, en stock är en stock är en stock. Men den här är daterad till för över 350 år tillbaka. Och tänk att området där den fanns låg under vatten då. Det fanns överhuvudtaget inga vägar i Smedsby under andra halvan av 1600-talet.

För andra gången i livet ska jag inte fira jul hemma. Så det blir mycket jul före jul kan man säga. Och bra så. Tänker jag passligt av allt tycker jag det ska bli okej att inte behöva dra på de största växlarna inför den här julen. Att emellanåt ha en jul där allt inte ska ingå. I stället får det bli lite mittemellan.

För egen del och för företagets del vill jag tacka personalen, kunder, annonsörer, samarbetspartners, läsare och alla dem vi fått skriva om för året som gått. Det är fint att ha bra folk omkring sig och vi tar oss an ett nytt år med nya uppdrag. Tack till alla er som också vill dela det tillsammans våra tidningar och andra uppdrag.

 

Jag önskar Er en fin avslutning på året. En riktigt fin avslutning på det här och en bra början på nästa.

ByaNytt utkommer nästa gång i slutet av januari. Var rädda om varandra, vila mycket, ät mycket och ”håx” på att vara ute i friskluften.

Smedsby den 23 november 2018