Blog archive | 2019

Om flytt och sommarprat

29 augusti, 2019 - 12:56 -- maria

Bästa läsare och vänner av ByaNytt – välkommen till hösten.

Vi på Kustmedia är installerade på vårt nya kontor vid Campus Kungsgården i Gamla Vasa och i Smedsby centrum, där vi varit de tio senaste åren, renoveras ”vår” lokal för annat ändamål. Det är bra som är. Jag har skogen utanför fönstret och modern ventilation i arbetsrummet. Emilia Häggman, tidigare anställd är numera VD för företaget. Och välkommen till Jennifer Hägen, som halva veckorna är hos oss som projektassistent och som är till min hjälp när det gäller innehållsproduktion. Ny höst och nya tider. Utöver vår egen personal träffar jag dagligen också andra som jobbar här i B-huset, gamla skogsskolan eller före detta pälsskolan – beroende på vad man brukar kalla fastigheten. Vi känner oss välkomnade till den här platsen. Tack för det!

Sommaren. Jag minns fjolårspratet om orken som inte fanns för att uträtta saker när det var så varmt. När nu den här sommaren lider mot sitt slut kan jag sakna förra årets vilsamhet i att sitta mycket, sitta länge i skuggan på någon veranda, inte börja på med så stora projekt, simma mycket och sånt. Månne jag inte var mera utvilad i augusti i fjol när sommarvärmen inbjöd till - vila.

 

Utöver annat trevligt sällskap har jag varit i många sommarpratares sällskap i år, inte alla men många. Vegas sommarpratare och sommarvärdarna i Sveriges radio. Angenäma bekantskaper, bra musik, fakta och livsvisdomar. Nutidens snärtighet är att sommarpraten finns tillgängliga på internet och att man kan lyssna när det passar en själv och jag har en del kvar som jag ska lyssna till när jag gör mat, ”nåssar” eller promenerar. Alla dessa livsberättelser som format personer på olika sätt. Alla dessa erfarenheter och visdomar, bittra läxor och framgångshistorier. Programmen ökar i popularitet, vilket bevisas i antalet lyssningar.

 

Bland Vegas sommarpratare vill jag speciellt nämna Stefan Wikström, Siri Fagerudd, Mats Holmqvist, Anna-Maija Henriksson och Maarit Feldt-Ranta. Av dem jag lyssnat till. Av de sommarvärdar som jag hittills hört i P1 är favoriterna Jonas Gardell som utan undantag träffar rätt om du frågar mig. Sissela Kyle sa så mycket som var bra och dessutom var hennes sommarprat direktsänt och inte bandat på förhand vilket är modigt tycker jag. Vidare han överläkaren i psykiatri Anders Hansen, artisten John Lundvik som var ganska rolig och Emma Leijnse, ett för mig helt okänt namn men som berättade om undersökningar hon gjort i svenska skolor. Sist här Tilde de Paula Eby, som levererade bästa citatet: ”man mår aldrig bättre, än det barn man har som mår sämst”. Och alla mammor vet vad jag menar.

Under hösten ska jag lyssna till fler pratare. Gör det ni också!

 

Det här är höstens första ByaNytt med Hus&Hem som tema. Roligt att ni är här!

Kungsgårdsvägen 37 den 22 augusti 2019

 

  

 

 

Om sommarjobb och nytt avstamp

19 juni, 2019 - 14:24 -- maria

Bästa Ni. Välkommen till sommaren. Typ solsken lyckas inte alla dagar just nu men visst ibland. Med åren har jag börjat tycka riktigt mycket om sommaren. Förr tyckte jag att det var hösten som var den bästa årstiden.

Sommar betyder mindre skola och mera sommararbete för många ungdomar. Jag träffade Olivia och Agnes vid gästhamnen i Replot, där de driver kiosk. Värt ett besök för den som vill åka ut och köra, se havet och bron på avstånd, äta en glass, en hamburgare eller nygräddade våfflor.

Att vara ung och ha sommarjobb är inte givet. Eloge till de företag och till kommunen som anställer unga, till byaföreningar och andra som resonerar ”att det här är en möjlighet till sommarjobb för en skolungdom”.

Eloge också till sådana som Olivia och Agnes – som vågar och vill. Som tycker att det bästa är att få bestämma själv – som vill och vågar det.

 

Mina första sommarjobb var också i kiosk, i affär och så hemma förstås, där det skulle både trampas nysyrad ensilage och höbärgas. Barnen fick en bra jobbstart och lediga sommarlov upphörde tidigt. Deras första sommarjobb var i affär, klippa gräs, inom vården, fotbollsdomaruppdrag och hos företag. Precis som jag började hjälpa till hemma när jag var barn började Fanny och Julia hjälpa till på Kustmedia. De städade, plockade i kuvert och sådant. Och Arbetspoolen, som då drevs inom kommunen, gav dem många uppdrag.

 

Jo, jo, tids nog hinner man jobba både somrar och vintrar men jag unnar verkligen ungdomar att ha ett arbete, att förtjäna egna pengar, känna sig behövda och vara en del i ett annat socialt sammanhang än det man har med familj och kompisar.

I början kan det vara en del av sommaren, nära hemma och uppgifterna behöver inte vara så väldigt ambitiösa heller. Då finns också utrymme att växa med ansvar och att höja ribban till nästa år. Den som vill och är intresserad av det kan vidga vyerna lite till. Julia Nordjobbade i Stockholm en sommar. Sånt är lite läskigt för mammor men ändå tryggt att det finns en organisation att luta sig mot. Samma när hon volontärade utomlands. Det kändes bra att det fanns ett nätverk i bakgrunden.

 

Bästa alla Ni – i juli flyttar Kustmedias kontor i Korsholm från Marknadsvägen i Smedsby till Kungsgårdsvägen i Gamla Vasa. Till YA-området. Till en egen flygel i det så kallade B-huset, gamla skogsskolan, bredvid stora YA-huset. Nu ska här städas och röjas och när vi återkommer efter julisommaruppehållet är det där vi ”bor”. Vi säger tack till hyresvärden Ove Nygård för de senaste tio åren och vi gör ett nytt avstamp på Kungsgårdsvägen i början av augusti. Var med oss även då och ha en härlig sommar! Nästa ByaNytt utkommer 29 augusti.

Smedsby 13 juni 2019

Att flytta är att rassla och röja

22 maj, 2019 - 13:33 -- maria

Vi välkomnar en ny sommar och det som den för med sig. Varken mer eller mindre.

Efter nästan jämna tio år i Solf, med företaget i vår ägo, flyttade vi kontoret till Smedsby år 2009. Och nu, efter nästan jämna tio år i Smedsby ska Kustmedia flytta ut då hyresvärden behöver vårt utrymme. Om allt går i lås kommer vi från och med mitten sommaren att ha kontoret på annan adress och det ska vi berätta om i nästa tidning då allt är klart med kontrakt och så. Men det är på gång och vi tror att det blir riktigt bra. Kontoret vi har i Närpes fortsätter på samma plats, i Dynamohuset.

 

Det är mycket kring en flytt men man ska inte underskatta chansen att rassla och röja och kasta sådant som samlats på hög. Städa och liksom bestämma sig vad som ska vara kvar och inte. Man talar om papperslösa kontor och mycket tyder på att det är så i framtiden. Fast själv är jag inte alls där. Jag hör nog till dem som ännu bläddrar ganska mycket i papper, printar och tycker det är bättre att korrekturläsa på papper än på skärm. Men jag tänker mig att det ska bli annorlunda. Att jag kanske inte ska behöva så många hyllor och förvaringsskåp som förr. Därför har jag skaffat extra stadiga sopsäckar att fylla. Vi får se hur det går.

 

Privat har jag flyttat, inte många gånger, utan tre gånger efter att jag lämnade föräldrahemmet för längesedan. Där gäller samma sak – att flytta är en möjlighet att gå igenom vad man behöver och inte behöver. Varje gång blir det lite mindre ”tavara” och det känns gott. Det kan hända att jag sagt det förr i den här rutan men när jag flyttade från Karperö till Smedsby tänkte jag mycket förvaring. När jag flyttade från Smedsby till Malax tänkte jag mindre saker i stället för mera förvaring. Så allt det där går åt rätt håll nu.

Att flytta firman känns också så där annars som ett avstamp och en nystart. Som okej och bra så, också fast vi inte såg det komma.

Det är vår i ByaNytt med trädgård och lantbruk och mycket annat. Jag hoppas att ni ska finna läsningen trevlig och att hi ska hitta bekanta ansikten här. Folk ni känner eller folk från byn. Människor ni tycker om eller skulle vilja lära känna. Det är härligt att Korsholm har ByaNytt för dokumentation av lokalsamhället. I år utkommer ByaNytt för trettiosjunde året i följd!

Smedsby den 15 maj 2019

Arenor för möten

24 april, 2019 - 15:33 -- maria

Det finns alltid en stomme. En grund för innehåll i var ny tidning – där bland annat tema, årstid och geografi spelar in. Så följer en tid när vi jobbar enligt förslaget samtidigt som innehållet lite lever sitt eget liv – ett liv bland nyinkomna tips, jatack men inte nu eller andra realiteter.

Med en nytryckt tidning på hand kan jag ibland se något överslag åt något håll. Inte så att jag ser något större fel i det men det finns där – mest kvinnor eller mest män i artiklarna, mera eller mindre temarelaterade reportage, något hörn av utgivningsområdet som gynnats mera eller mindre. Typ sådant. Men bra så.

Den här gången skriver vi om flera grupper – trivselgrupp i Björköby, gruppen forna klasskamrater som träffades i Petsmo, föreningen Dolores och pensionärsföreningens Tårtkalas. Vidare Eftisgruppen i Smedsby och Marina Sippus som arbetar inom Vasanejdens Föreningar rf.

Arenor där man träffas och trivs. Där man betonar hur mycket den sociala samvaron betyder och att man ingår i ett sammanhang. Att det känns bra.

Så är det och så sägs det också om oss Finlandssvenskar och österbottningar – att vi på ett sätt är priviligerade som har så rikt föreningsliv och har så många givna plattformer för möten. Som vi är hemmablinda för därför att vi haft det så i alla tider.

Läs om olika möten i den här tidningen. Föreställ dig sorlet, skratten och kaffekoppsklinget i dessa rum. Värmen.

 

Dessa arenor passar många medan andra önskar mera anonymitet i livet om jag uttrycker det så. Både sammanhangen där alla känner alla och ”vet allt” och deras motsats har sina för och nackdelar.

 

Riksdagsvalet är över. Det gick bra och många röstade. BraBra. Nu fortsätter arbetet för de återinvalda och börjar för nyinvalda. Det är bra att ha folk i riksdagen som känner till vår verklighet och då menar jag verkligheten här i svenska Österbotten. I glesbygden, i svenskbygden och i varg- och skarvbygden.

 

Till förmån för Klassträffen i Petsmo flyttades Fyrklövern och Libbis Lins utgick i den här tidningen. Man kan ändras. Jag vet att många som skickar in tävlingssvar inte tycker om att klippa sönder tidningen. Det här ska inte bli någon vana. Klipp i alla fall, kopiera eller fota din kupong och skicka till mig: 0500 267119.

 

Jag önskar våra ledamöter i riksdagen lycka till i arbetet för ett fungerande och bra Finland.

Och jag önskar er alla läsare en fin valborgshelg och Första maj.

Det är vår nu!

Smedsby den 16 april 2019

 

 

Vi håller fanan högt!

28 mars, 2019 - 11:05 -- maria

Det var så många som valde att rösta i Korsholm – för, emot eller tar ej ställning till en kommunfusion mellan Korsholm och Vasa. Ett valdeltagande på 76,4 procent är högt. Det visar att man bryr sig. Det är inte rättså bra eller ganska bra. Det är riktigt bra. Jämförelse kan vara senaste kommunalval med en röstningsaktivitet på 70, nånting i Korsholm eller medeltalet från tidigare kommunala folkomröstningar i Finland om 66 procent ungefär. Nu ska kommunstyrelsen bereda ärendet till kommunfullmäktiges behandlingsbord den 2 april 2019. Arbetet fortsätter.

Över till ett annat val med lite extra kuriosa om ni frågar mig. Jag hade influensa på allvar och täcket nästan helt över huvudet där jag i feberyran slötittade på tv-nyheterna en dag för någon vecka sedan. Det ingick ett inslag om presidentvalet i Slovakien. Första valomgången. En kvinna presenterades, en kvinna som gått från okänd till storfavorit på rätt kort tid och hon vann också den första valomgången. Nästa filmsekvens var när presidentkandidaten Maros Sefcovic med fru förrättade sin röstning och kamerablixtarna dundrade på när han lade sin röstsedel i lådan och log mot kamerorna. Det var här, bästa läsare, som jag vaknade till.

Men kan ni härregud förstå att jag har träffat honom. Maros. Skakat hand med honom och skrivit en text till ett EU-nyhetsbrev när han representerade EU-kommissionen vid ett besök i Vasa för något år sedan. Och inte bara jag för den delen utan också en del andra Vasabor och ”i närhetenbor”.

Nu vet jag inte riktigt vad jag ska ranka högre – att lilla jag har skakat hand med presidentkandidaten i Slovakien eller att jag besökt ”Trumpens” ställe Maralago i Florida. Inte när han var där men vi har liksom trampat samma mark – ”Trumpen” och jag. Eller jag vet inte ens om det är snärtigt?

Nåja, om något, visar verkligen hur liten världen är.

 

I den här ByaNytt är det olika saker och så är det bilar och fordon. De båtreportage vi hade på gång utgick. Det blir inte alltid som man tänker sig – och den där ”bästa av världar” – den finns ju inte fast många använder sig av uttrycket. Det är som det är och vi gör så gott vi kan.

 

Det som händer nu mellan den här ByaNytt och nästa ByaNytt är stora saker. Det är riksdagsval i Finland, det är påsk och det är som sagt behandling av ärendet kommunfusion Korsholm-Vasa i respektive fullmäktige. Vi tar sakerna nu i den ordning de kommer - och i ByaNytt ses vi nästa gång i slutet av april.

Tänk om isen har gått då? Det är ju också stort – varje vår!

 

Sköt om Er!

Smedsby den 21 mars 2019

Rösta Rösta!

27 februari, 2019 - 13:29 -- maria

Bästa läsare - läs bland annat om bo, bygga och renovera i den här tidningen – i linje med temat. Jag blev glad åt att träffa familjen Johanna och Daniel Ventus, som med mod och intresse befinner sig mitt i deras livs byggprojekt. Innan jag lämnade Stundarsområdet dagen för intervjun skrattade Johanna och sa att de inte kommer att bli ”sådana som tar sig an gamla hus” utan det är just detta hus det är fråga om. Men – hon kunde inte hålla sig utan tillade – ”eller vad vet vi, tänk om vi blir sådana?”. I KustNytt nummer två, som ju också har samma tema, har vi träffat ett par som renoverat ett gammalt hus. Läs om dem också sen i KustNytt 2/2019, ni som är intresserade.

Den rådgivande folkomröstningen i Korsholm blir verklighet den 17 mars 2019. Det är en stor sak, en stor dag och jag, som för första gången på 25 år, inte röstar i Korsholm efter Malaxflytten ifjol – jag önskar i alla fall ni alla röstberättigade i Korsholm gör det, antingen brevröstar eller röstar på röstningsdagen.

Bra annars att vänja sig med val i år. Boka in liksom. För Korsholms del ytterligare riksdagsval, EU-val och eventuellt landskapsval.

Vårsolen lyser, den är helt äkta, på riktigt och det är så härligt. Varje år blir det mars och ljust och sol. Fast man lär ju ska äta D-vitamin året om i alla fall så tillräckligt är det alltså inte med dagsljuset från tidiga våren till sena hösten. En gång för några år sedan satt jag mittemot en läkare med huvudet fullt av bihåleinflammation. Kunde inte förstå att jag skulle dras med det som drack havtorn varje dag. Havtorn som jag själv pressat i Malaxskäre och var det mest värdefulla i min frys. Han tittade på mig och sa ”C-vitamin är ute. Det D-vitamin som gäller”.

Nu är det här kanske fyra, fem år sedan så vad som är det allra senaste vet jag inte. Men D-vitamin vill jag tanka både på burk och på riktigt i vår.

 

Ha bra veckor framöver. Var rädd om varandra och rädd om andra!

Smedsby den 21 februari 2019

Olika slags möten

1 februari, 2019 - 18:01 -- emilia

Jag hade anledning att träffa Kjell. Och Kjell är förresten inget fingerat namn. Vi arbetade en gång i samma lokaliteter och vi har träffats några gånger de senaste tjugofem åren. Riktigt nyligen möttes vi i arbetsrelaterat sammanhang och utöver själva uppdraget hade vi tid att både äta mat och prata.

Jag är så tacksam över de människor som korsar mig väg – där relationen är så okomplicerad och där man liksom fortsätter där man slutade senaste gång. Inga dåliga samveten över vem som hörde av sig sist och varför/varför inte. Inga försvarstal eller behövlig uppdatering av livet, inget tjafs utan bara trevligt och där det finns ett ömsesidigt och värdefullt förtroende sinsemellan.

Jag har några Kjell i mitt liv och det har säkert ni också. Människor som man träffar sällan och när man gör det känns det ”som i går”. Till saken hör ju att jag inte går runt och saknar Kjell heller däremellan. Men oj så trevligt att träffas.

 

Jag tänker på andra slags möten. Jag är hemkommen från fina veckor på Zanzibar. Zanzibar är en ö utanför Tanzania som fungerar lite som Åland fungerar i förhållande till fastlandet Finland. Al Hapa Bungalows i byn Jambiani är ett litet hotell där stämningen är otvungen och familjär. Om man vill -  umgås man och pratar med de andra hotellgästerna - och det vill man oftast. Men man börjar inte per automatik att prata om det som man i vanliga fall förknippar sin identitet med – yrke, jobb, familj och boende till exempel. Man pratar ofta om andra saker – om nu och det som är där och då.

I den här ByaNytt berättar vi också om möten. Om att våga möta det som är. Heder åt dessa duktiga vårdare som möter människor och deras anhöriga i livets slutskede, den här gången inom den palliativa vården – där det handlar så mycket om att våga möta det som är. Våga möta människan.

 

Väl mött och god fortsättning på det nya året alla läsare! Tio nya nummer av ByaNytt utkommer i år. Det här första numret med Hälsa och Välmående som tema. Nästa nummer med Bygga och Renovera i fokus. Tipsa oss gärna, bara att ringa eller skicka e-post.

 

Jag önskar Er fina februariveckor!

Smedsby den 25 januari 2019

Det är roligt att få vara med

1 februari, 2019 - 17:58 -- emilia

Bästa läsare. Det är bra när det går framåt i världen men på riktigt är det inte klokt hur fort tiden går. Nuförtiden vill jag tillägga för så här var det nog inte när jag var under femtio. Ett kvartal är några veckor som knappt hunnit börja före det tar slut. Ett år, året 2018, är slut om några veckor. Jag väljer ändå snabba år än inga år alls. Det är roligt att få vara med. Så det om det.

 

I denna årets sista ByaNytt lyfter vi upp familjeliv, närståendevård, en prisbelönt företagare, hantverkare och så presenterar vi en pepparkaksvärld. Vi skriver om en rökdykare, om att skapa vinterljus, en lyckad välgörenhetsbrunch och ett gym. Två kolumner och till mångas glädje den här gången också ett korsord. Annonsörernas julhälsningar kryddar tidningen och visar på den mångfald av företagsamhet vi har i Korsholm.

 

Jag tyckte om att läsa texten om 1600-talsstocken som bevaras i Smedsby hembygdsförenings regi. Jo, jo, en stock är en stock är en stock. Men den här är daterad till för över 350 år tillbaka. Och tänk att området där den fanns låg under vatten då. Det fanns överhuvudtaget inga vägar i Smedsby under andra halvan av 1600-talet.

För andra gången i livet ska jag inte fira jul hemma. Så det blir mycket jul före jul kan man säga. Och bra så. Tänker jag passligt av allt tycker jag det ska bli okej att inte behöva dra på de största växlarna inför den här julen. Att emellanåt ha en jul där allt inte ska ingå. I stället får det bli lite mittemellan.

För egen del och för företagets del vill jag tacka personalen, kunder, annonsörer, samarbetspartners, läsare och alla dem vi fått skriva om för året som gått. Det är fint att ha bra folk omkring sig och vi tar oss an ett nytt år med nya uppdrag. Tack till alla er som också vill dela det tillsammans våra tidningar och andra uppdrag.

 

Jag önskar Er en fin avslutning på året. En riktigt fin avslutning på det här och en bra början på nästa.

ByaNytt utkommer nästa gång i slutet av januari. Var rädda om varandra, vila mycket, ät mycket och ”håx” på att vara ute i friskluften.

Smedsby den 23 november 2018