Blog archive | 2017

Man kan ändras

29 november, 2017 - 14:36 -- emilia

Bästaste läsare. Så har ByaNytt utkommit med sin trettiofemte årgång. Det här är årets sista nummer, som utöver det redaktionella innehållet även har julhälsningar från annonsörerna. Fina saker och tack till er alla.

Vi ser framemot ett nytt år och tio nya nummer av tidningen. Nästa år blir utgivningsdagen torsdag och tidningarna når våra mottagare utan adress på, för nu ska vi övergå till samma system på utdelningen som Vasabladet har.

 

Riktigt personligen har jag tagit ett längre steg i höst. Efter tjugofem år i Korsholm har jag flyttat tillbaka till Malax, därifrån jag kommer från början. Man kan ändras.

Så sluter jag den cirkeln nu. Och i takt med att jag packat ännu flera väskor och lådor har jag funderat på hur jag nu bäst överför en sak till mina barn: saken att man inte behöver så många saker. Att det räcker med mycket mindre. Fast sånt kanske inte går att överföra till ungdomar. Jag själv skulle aldrig ha köpt den tanken när jag byggde bo och tyckte att det mesta skulle vara bra att ha. Efter många års samlande som en ekorre är jag mogen för att avyttra både det ena och det andra. Det känns bra. Man kan ändras.

 

Jag vill tacka för året som gått. Tacka personal, medarbetare, läsare, leverantörer, kunder och annonsörer. Tipsare och återförsäljare, medverkande i reportage och andra som gör min dag så innehållsrik på jobbet. Jag har så mycket att vara tacksam över.

Jag önskar att ni får en sådan avslutning på året som ni önskar er. Att ni får ha god hälsa och passligt humör. Det behövs humör nu i mörkret, några veckor och några veckor till – tills det blir ljust på nytt.

Låt julen lysa och nyår spraka. Sköt om Er!

Smedsby den 23 november 2017

Mjölk är livet – typ.

26 oktober, 2017 - 15:11 -- emilia

Hej alla läsare den här månaden också. Oktober 2017. ByaNytt är ute med Vörå som tema och paraden pryds bland annat av bröderna Östman i Karvsor. Jag hade tillfälle att göra intervju med dem, för någon annan tidning, när de höll på att bygga nya stallet för mjölkkor, riktigt i starten av deras gårdsverksamhet. Jag minns dem bra för det är ganska otippat att man vill bli företagare – och blir mjölkbönder i Österbotten. Det vanliga är att man övertar en gård, att det sker en generationsväxling inom familjen och att man nästan är född med en grep i handen. Så var det inte för Niklas och Jonas. De började från noll, hade intresse för djur, för företagsamhet och deras verksamhet växer och utvecklas. Jag minns också att de inte hade jordbruksredskap när de startade upp. En gammal kultivator var det enda om jag inte minns fel…så de anlitade entreprenörer till arbete som krävde maskiner. Åtminstone då.

Jag är imponerad av deras intresse, av deras business som nu också erbjuder lokala, fräscha produkter på nätet.

 

Bröderna Östman säljer till exempel mjölk. Sådan mjölk som är upptakten till att jag tidigt slutade dricka mjölk. Den ohomogeniserade.

Mina föräldrar i Malax tog ut hinken till fähuset. Det fanns en fyralitershink som var välanvänd och lite ”bucklig”, och så fanns det en som var lite mindre - trelitershinken. In tillbaka i huset bars färsk mjölk varje dag. Den spilldes upp i tillbringare. Hederliga Arabiatillbringare och senare också i en brun tupperware – som hade ett tätt förslutbart lock med en sån där ”pööp” på mitten.

Efter en dag i kylskåpet bildades gräddig yta på mjölken och när den spilldes upp i duralexglasen simmade fettfläckar överst. Att det ”bara var att dricka” och ”int alls na faalit alls” förstod jag väl – men så fort jag blev kapabel att tacka nej gjorde jag det. Och det var inte för smaken utan för fläckarna. Tillsammans med många fina minnen från min tidiga barndom finns de här ”mörka” fläckarna alltså.

Jag dricker sällan mjölk idag. Men tycker nog jättemycket om grädde i mat – grädde av den inte allra mest hälsosamma sorten – men som är verkligt slät och fin i sin förpackning.

Okej, det här var mitt lilla mjölk-sidospår. Östmans mjölk är prima vara som också fungerar trots allergi för en del så bra, bra. I Mikko Ollikainens kolumn på sidan tretton kan vi också läsa om – mjölk.

Och apropå livsmedel puffar jag för receptet på bananbröd som finns i Libbis Lins alldeles nära här nere på sidan. Verkligen gott bröd och där övermogna bananer får komma till heders. Pröva och njut.

Var rädd om varandra – och var rädd om andra!

Smedsby den 19 oktober 2017

Så samlas stjärnor…

26 september, 2017 - 14:05 -- emma

Fritid och Resor som tema den här gången i senaste ByaNytt. Härliga ord båda två. Ibland är jag stum av beundran över hur människor engagerar sig på sin fritid, hur de orkar, hinner och vill och kan. Det gäller både dem som utvecklar sig själv, sysslar med något individuellt och det gäller alla dem som gör saker för andra. Hjälper till och finnas där för dem som behöver.  Båda dessa behövs. För att själv orka leverera behöver man något som man gör för sin egen skull – det kan vara en hobby att förlora sig i eller så inte, att göra vanliga saker eller ingenting alls ska vi inte alls underskatta. Sen är det helt fint om man gör saker tillsammans med andra och för andra. Det är nämligen då man samlar stjärnor.

Jag och min bästis samlar stjärnor. Stjärnor som samlas på himlen när man gör gott för någon annan, ställer upp eller bemödar sig med sådant som man inte gör för egen vinnings skull.  Sen – kommer det tillfällen i livet när stjärnorna faller ner på oss just när vi behöver dem som mest. En stjärna eller många stjärnor. Och skulle vi förbruka alla finns alltid chans att börja samla nya. Jag skriver vi för vi ger stjärnor till varandra då det behövs, samsas om dem.

I tidningen skriver vi om projektet 4BT – fyra betydelsefulla timmar, som innebär att man fungerar som stödperson åt någon fyra timmar per månad – eller mera om man vill.

Det är ett sätt att samla stjärnor. Till exempel.

 

Vi skriver i tidningen om vad professorn gör på sin fritid, vad det innebär att vara DJ, vad karate som livsstil betyder i praktiken, om att aldrig tröttna på att resa och upptäcka nya länder, om dressyrridning och om frivilligarbetet inom idrottsklubben i Solf. Det här och mera därtill fylls senaste numret ByaNytt av. Britt-Louise Granö går mera på djupet med begreppen fritid och resor i sin kolumn. Riktigt läsvärd är den.

 

Då de svenska dagstidningarna och YLE i Österbotten för en tid sedan kartlade vad österbottningar gör på sin fritid konstaterades i en artikel i Vasabladet att ”det normala eller ingenting blir mer eftersträvansvärt”. Vila har blivit populärt. Va bra!

Sköt om er tills nästa gång ByaNytt utkommer – både på arbetstid och ledig tid.

Smedsby den 21 september 2017

Skönt att göra nästan ingenting

31 augusti, 2017 - 10:15 -- emilia

Bästa läsare. Det är höst och Hus & Hem som tema i ByaNytt.

Mitt sommarlov blev enklare än vanligt och utan desto mer omfattande programplanering. I början var det bara skönt att låta dagarna komma och gå. Ägna förmiddagarna åt långa promenader och utdragna grötfrukostar. Börja på dagen mitt i dagen. Sen började jag gnälla och tyckte ”att det här inte blir till något”. Det var då min äldsta dotter uppmärksammade mig på att det är det som är meningen med ledighet, att man inte ska ha så mycket program. Att man ska vila i stället för att kämpa med att prestera.

Så rätt hon har. När jag kom tillbaka till jobbet kände jag mig på något plan väldigt utvilad.

Så ja – nästa sommar vill jag också göra ingenting. Eller nästan ingenting eller mindre än vanligt. Typ.

Till dess är det ganska mycket som ska göras. Men det är en annan historia.

I går satt jag i publiken vid Wasa Teaters spelårsöppning, en kväll jag ogärna missar på höstarna. Kvällen bjuder på presentation av kommande repertoar, alla är glada och förväntansfulla. I höst ser det bra ut tycker jag med Ingvar – en musikalisk möbelsaga, Sagostunder, en produktion vid namn Svälta Räv, gästspel med Ylva Ekblad och Stina Ekblad, besök av Helen Sjöholm, Nonen Vocals och mera därtill.

”Den första dagen” inleder våren, en pjäs som för oss rakt in i SOTE-världens Finland då den utspelas på ett åldringshem. Pelle Svanslös blir det också på vårvintern för hela familjen. Så det är olika sorter. Sen, nästa höst, flyttar Wasa Teater ut och teaterhuset ska renoveras. Teaterchefen lovade i går att den stora kristallkronan på nytt kommer att pryda taket i restaurangen, restaurang Ernst.

Det är perfekt och vi är många som minns den skönheten.

Jag äger också en kristallkrona. Den är tillverkad i Kronoby och jag har köpt den begagnad i Solf. Den är också en skönhet!

 

Månadens ByaNytt har storspridning i Karperö och i Singsby. Det betyder att upplagan är högre och att den når även de hushåll som inte prenumererar.

 

Sköt om Er riktigt mycket till nästa gång. ByaNytt utkommer i slutet av september och har då Resor och Fritid som tema. Dela gärna med er av tips på artiklar ni vill läsa om i den tidningen.

Smedsby den 24 augusti 2017

Låt det bli en världsarvsaktig sommar

21 juni, 2017 - 14:00 -- emilia

Ibland tror man att - saker eller väder eller vad man nu planerat - inte ska bli…färdiga, att det inte ska bli sommar eller varmt. Det blir heller inte alltid som man tänkt sig. Men det blir ju liksom något i alla fall. Till exempel idag lyser sommarsolen och ja, vem skulle ha trott på en sådan här för någon vecka sedan. Jag hoppas att det, med fördröjning, ska bli en varm och skön sommar.

 

På mitt dataskrivbord på jobbet har jag en bild av ett citat på engelska som fritt översatt är ”en del saker verkar omöjligt – tills de är gjorda”. Och på mitt dataskrivbord hemma har jag ett citat som lyder ”man måste ingenting”. Snärtiga ordspråk visst!

Sommarens ByaNytt blev, omedvetet från planeringsstarten, ganska världsarvsaktig. Och bra så. Världsarvet kommer att få sitt eget öl innan sommaren är slut och vi önskar trion Tore Björkman, Patrik Björkman och Patrik Willför lycka till med det. ByaNytt har träffat fyra skärgårdsbor som reflekterar kring att det är tjugo år sedan Replotbron byggdes, Vincent Westberg från Karperö fotograferar skärgården och publicerar motiven för oss alla andra att se på ”Kvarkenpictures”. Vidare skriver vi om Solrutten och båtklubbarna i Korsholm som på ett förtjänstfullt sätt sköter farleder, bland annat i världsarvsvattnet och så har Kvevlax skola haft ett projekt i vår inom ramen för världsarvet. Kvevlaxskolans rektor Ulrica Nyström berättade att valet av projektrubrik kom till av att vi som bor här, mitt i naturarvet, kanske inte riktigt vet vad det inbegriper och vad som finns.

Jag uppmanar alla oss, inte enbart besökare utifrån, att göra bekantskap med världsarvet. Varför vi egentligen har ett sådant och vad det inbjuder till. Ja, vara lite mera världsarvsaktiga. Det finns sju världsarv i Finland av vilka ett är naturarv: Kvarkens skärgård. De övriga är Sveaborg, Gamla Raumo, Petäjävesi gamla kyrka, Verla träsliperi och pappfabrik, Sammallahdenmäki och Struves kedja.

 

På Kustmedia har vi sedvanligt sommaruppehåll i juli då personalen är på semester. Men det går bra att ringa mig i Kustmedia-ärenden, för bäst som det är kan det passa i alla fall.

Jag önskar Er alla läsare härliga veckor tills nästa gång ByaNytt utkommer – i slutet av augusti.

Sköt om Er riktigt mycket!

 

Smedsby den 15 juni 2017

Jag vill göra goda val

26 maj, 2017 - 11:06 -- emilia

Det är vår i almanackan och vi får hålla till godo med det vårväder som är, oavsett hur det är. Jag är glad att jag kommit igång med morgonpromenader igen. Är en periodare på det men tycker om känslan när jag går ut varje morgon, i stället för att låta bli och skylla på än det ena och än det andra. Jag går för att jag vill och kan. Inte för att jag måste. Friskluften gör gott och Smedsby är så lugnt den tiden på dygnet.

Utöver att tänka på motion försöker jag också tänka på vad jag äter just nu. Mest för att vända spiralen om jag uttrycker mig så. Min mamma sa alltid att det är bra att ha extra kilon att ta till – den dagen när man behöver dem. Och hon hade rätt, också den gången. Så min målsättning är väl att ha det i fortsättningen också – extra kilon till den dag de behövs. Men jag tycker det räcker med ett passligt antal av dem som är extra…

Jag dricker/äter gröna smoothies, varje dag för tillfället faktiskt, eller varannan för en sats av mina frysta grönsaker räcker till två dagar. Smoothisar ungefär enligt recepten som presenteras på sidorna aderton och lite av nitton i månadesn ByaNytt. Hälsosamma drycker och gröna blandningar. Jo, det smakar gott också.

Jag vill göra goda val. Det är det jag vill när det kommer till hälsa och välmående. Inget jag lever upp till alls men jag vill försöka. För att jag tror att det är värt det.

Vi söker medarbetare, frilansare till vårt nätverk. Personer med god social kompetens och intresse för människor och samhälle. Personer med förmåga att skriva, fota, jobba självständigt och ta hand om helheter kring artiklar.

Känner du någon sådan person eller är du själv en sådan. Kontakta i så fall Emilia Häggman på Kustmedia så berättar hon mera.

ByaNytt är också på plats i Svedjehamnen, Björköby när det ordnas ”Naturens dagar 2017”, den 17 juni på dagen. Välkommen dit och då!

Ha förövrigt fina vårdagar, lycka till med examensfesterna ni som har sådana, njut i trädgården ni som tycker om det och njut av den mest ljusa tiden – nu.

Smedsby den 18 maj 2017

Mammor till egna eller andras barn

26 april, 2017 - 15:51 -- emilia

Pia Backman-Nord skriver en härlig text kring mammor i en kolumn längre fram i den här tidningen. Om mammor som vill barn väl oavsett om det är egna eller andras.

Dagen vi tillägnar mammor, mors dag, infaller andra söndagen i maj, i år söndagen den 14 maj. Och när jag skriver det börjar jag fundera på hur man egentligen skriver mors dag, liksom jag nyligen letade efter hur man skriver första maj – med siffror eller bokstäver och vad ska vara stort och litet?

Så här är det. Första maj skrivs som jag skrev just enligt wikipedia och så här skriver man mors dag.

Helg- och kalenderdagar skrivs i huvudsak med små bokstäver. Undantag från regeln är Kristi himmelsfärdsdag, Jungfru Marie bebådelsedag och Gustav Adolfsdagen läser jag i Mediespråk.

Man skriver alltså inte mors dag med stort M. Jestas!

 

Själv fick jag kvalitetstid med de barn jag är mamma till över påskhelgen, då Fanny och jag reste till Skottland och hälsade på Julia. Den här gången lämnade vi kyrkor, museér, storshoppingen och naturupplevelserna. I stället promenerade vi genom stan, hade låååånga matpauser, gick igenom Julias universitet våning för våning, fixade spa, gjorde ingenting på hotellrummet och vi pratade massor massor. Fanny är 24 och Julia fyller 22. Så längesen det var vi hade så mycket tid tillsammans, utan att se på klockan för att fortsätta till nästa ställe eller ha matkassar i bilen typ. Jag rekommenderar verkligen upplägget och jag vill så gärna göra en sådan resa igen. Antingen till Dundee, där Julia kommer att vara flera år framöver – eller till någon annan plats. Huvudsaken är att det inte är hemma, för det var jätteskönt att inte ens behöva se saker som borde göras på några dagar.

Jag har haft en så händelserik vår med värme i Afrika, teater i Helsingfors, konsertresa till Stockholm och så Skottland. Intrycken har varit många men nu är det stopp och tid för att spara nya pengar. Nästa inbokat är två konserter i augusti: Per Gessle i Vasa och Robbie Williams i Tammerfors.

Sen får vi se, ifjol skapades en ny tradition – den att åka till fjällen och plocka svamp. Kanske blir det så i år också.

 

Fixa Festen är tema och vi skriver om lite olika festliga saker. För en del är det snart tid för examensfester och efter det blir det sommarfester. Välkommen i vårt sällskap.

Gratulerar Veteraner med damer på Veterandagen och Gratulerar sen alla mammor på Mors dagen – som jag vill skriva med stort M.

Smedsby den 20 april 2017

Din röst gör visst skillnad!

22 mars, 2017 - 13:16 -- emilia

Kommunalval. Nionde april eller via förhandsröstning som inleds tjugonionde mars och pågår till fjärde april. Du har en röst. Använd den. Alla som har rösträtt och som röstar påverkar. Din röst gör skillnad i varje val.  

Det händer sig att jag nyper mig i armen när jag läser/hör/ser/upplever något jag tycker är riktigt häftigt. Nyper mig i armen för att förstå att häftiga saker inte kommer från ingenstans.
De börjar alltid från något smått. En framgångsrik verksamhet eller lyckad aktivitet är från början någons idé eller vision. Någon enskild persons dröm eller strategi. Tänk på det – att allt stort kommer från något smått.

Så värst stort är inte kommande exempel, men ett exempel jag tycker om. Åtminstone en gång tog jag initiativ till en bra sak som lever kvar. Det var åttiotal och jag arbetade som kultursekreterare i Malax kommun. Jag såg en möjlighet i att sprida information via dåvarande Radio Österbotten. Lilla jag ringde upp radion och tog initiativ till att kunna puffa för evenemang och aktiviteter i etern. Förslaget föll i god jord och det skapades en blankett där man kunde fylla i information och som underlättade vid uppläsningen för radioprataren. Brev eller telefax gällde på den tiden.

Evenemangspuffar fungerar än idag i Vega, där de är återkommande inslag och till glädje för både arrangörer och besökare.

Jovisst, någon annan än jag hade säkert, förr eller senare, lanserat samma idé. Men den gången var det bara jag och saken ledde till resultat och fungerar ännu efter ungefär trettio år. Snärtigt visst!

Har du berättat för dem som berörs? brukar jag fråga när mina medmänniskor påpekar brister, till exempel gällande något i hemkommunen. Sen köper jag inte svaret att det ”inte är någon vitts” med sånt. För det är ”vitts”. Det kan räcka med att en person tar kontakt för att få saker ändrade eller förverkligade. En person som får med sig några till och som driver en bra sak. Vi sår åtminstone alltid ett frö. Också de gånger vi upplever att ”det inte var någon vitts”.

Vi sår frö i det vi säger och gör. Därför är det viktigt att prata och säga och önska och påpeka. Att våga det.

Det är också viktigt att rösta i val.

 

Bilar och Båtar står i fokus för ByaNytts tema i den här månaden. Välkommen bästa läsare. Jag är så glad för att du läser det här och önskar dig en fin fortsättning på vårvintern!

 

Smedsby den 17 mars 2017

Man vet inte före man prövat

22 februari, 2017 - 17:33 -- emilia

Jag har börjat vinterbada igen. Och jag frågar mig varför jag låtit det gå så många år sedan sist, tio ungefär. Jo, det är kallt i vattnet men varmt i bastun så det jämnar ut sig och välbefinnandekänslan är påtaglig. Det pratas mycket om de positiva hälsoeffekterna och jag tror på dem alla. Vinterbad passar för den delen inte alla människor men är helt härligt för den som det passar åt. Man vet inte det före man prövat.

Jag blir glad, både av att se fotografierna och läsa om bröderna Skrifvars inne i månadens ByaNytt. Händiga pojkar som ser skruvarmöjligheter i det som andra slänger. Och så mycket de lär sig för varje projekt de åtar sig och får hjälp med. Häftigt!

Inom ramen för temat skriver vi om nya boendemöjligheter både i Kvevlax och i Petsmo. Det rör på sig i byarna. Och när jag pratar om Kvevlax- eller Petsmohållet är det ett faktum att det går ganska snabbt att ta sig ditåt sedan nya vägen kom fast den inte känns så ny längre. I går hade jag bokat tid med Kerstin i Västerhankmo, som vann den här gångens Fyrklövern. När jag skulle åka från Smedsby ”fastnade jag med munnen” på parkeringen vid Kustmedias redaktion. Hamnade i språk med en förbipasserande och kände mig försenad vid start. Men ni, nuförtiden tar det inte så lång stund att åka från Smedsby till Västerhankmo…

ByaNytt har träffat nybyggare i Replot och det är intressant att ta del av hur människor resonerar när de bygger hus. Marie Håkans och Andreas Envik bygger nytt i gammal stil och vill ha den speciella själ som de upplever att den traditionella, lite gammaldags, stilen ger. Marie poängterar också betydelsen av att samla idéer, inspiration, bilder och ritningar - som hon gjort i flera år och som hon rekommenderar andra att göra. Marie bloggar om livet och bygget och för henne var det naturligt att skapa en egen digital plats där hon kan dokumentera bygget. Vad roligt att ni berättar om ert hus för ByaNytts läsare!

 

Månadens tidningen har storspridning i Kvevlax och Petsmo, där just det här numret undantagsvis når hushåll som inte prenumererar. Välkommen också ni i vårt sällskap. Om det föds intresse att prenumerera kan du göra det via "Prenumerera" uppe i  menyn.

 

Kommunalvalet närmar sig. Det blir en intressant vår när ett nytt kommunalt förtroendemannapussel ska läggas. Vi har anledning att återkomma till ämnet.

 

Ha fina dagar bästa läsare, med passligt av allt!

Smedsby den 16 februari 2017

Så olika liv vi lever

2 februari, 2017 - 08:19 -- emilia

Välkommen till ett nytt år och en bukett med tio nya ByaNytt, som i år utkommer med sin trettiofemte årgång.

Jag har varit i Afrika två veckor nu i januari. På Zanzibar, en härlig plats på jorden. En ö utanför Tanzania med omkring en miljon invånare. I byn där hotellet låg, Jambiani, sa man att det bor omkring 2000 personer. Ditåt. Man vet inte alltid och räknar inte så noga. På hotellet fanns fem bungalows och med maximalt antal gäster blev det tio ungefär. Föredömligt smått och familjärt.

Det som gjorde skillnad den här resan var dels det lilla livet på hotellet, den lilla stranden och avsaknaden av många turister på samma ställe. Och dels att vi befann oss ”mitt i byn” för det var omkring femtio meter från hotellet till byn. Anders, svensken som äger Al Hapa Bungalows, stöder den lokala ekonomin på många sätt. De flesta inköpen görs lokalt i byn, personalen kommer från närområdet och när han märkte att byborna gärna hämtade vatten från hotellets brunn byggde han en egen åt dem. Man är vänliga mot varandra och byns invånare har förstått win-win situationen. Byn har utvecklats och de som bor där får arbetstillfällen från turistnäringen.

I Jambiani bor både fattiga och rika, eller inte så många rika för de flyttar in till stan. Jämförelsevis ser de ut att ha det kärvt, men enligt vad jag förstod finns det också ett liv för de som inte har så mycket till inkomst. Det finns affärer för de som har pengar och affärer för de som inte har pengar. Och så finns det vatten i byn och barnen går i skola.

Det var mycket intressant att bekanta sig med invånarnas liv. Så olika liv vi lever.

 

Hälsa och Välmående är tema i årets första tidning. Ett av reportagen tar upp det nya ljudkonstverket i närsjukhusets aula i Korsholm. Ett konstverk i form av ljud – naturens ljud. Det är så häftigt tycker jag och jag ska snart ”göra mig ärende dit” för att få lyssna till sjöfåglar, hackspettar och havets brus.
Man har fyllt rummet med ljud och ljuddesignern Stefan Backas spelade in tiotals timmar med ljud kring en gammal fiskarstuga öster om Vikarskat fiskehamn i Björköby.
Konst gör sig i regel bra då det finns en överraskningsfaktor med, när den är annorlunda och när man möter den på platser man inte förväntar sig upplevelsen. Jag hoppas att personal, boende och besökare ska tycka om det nya ljudverket.

Jag önskar Er alla läsare fina dagar i februari. Ljuset återvänder sakta nu. Härligt!

Smedsby den 26 januari 2017