Blog archive | 2016

Bara några veckor kvar…

5 december, 2016 - 10:55 -- Tomas Bäck

Det är tidig morgon på Kustmedias redaktion i Smedsby när jag skriver det här. Jag tände ljus i en lykta och placerade utanför dörren. Det hjälper lite. Men ni – det är några veckor kvar tills det vänder mot en ljusare årstid igen, tills mörkertiden är över för i år. Några veckor kvar till jul och några veckor kvar av det här året. Snart är det också bara några veckor kvar tills jag reser till Afrika. Till Zanzibar, en liten ö utanför Tanzania. Det ska bli värme och vila och uppkoppling till internet endast ett par timmar per dygn. Vägen når inte ända fram till hotellet så den sista biten promenerar man. Längs stranden.

Det är ett par från Kiruna som driver hotellet på Zanzibar. Ett litet hotell med bungalows ett tiotal meter från stranden. De är också engagerade i ett skolbygge i en by i närheten. Sommartid reser de runt i Sverige med en korv-vagn. För förtjänsten från försäljningen av korv med bröd tillbringar de vinterhalvåret i Zanzibar, utvecklar hotellet och fortsätter med skolbygget. Vi kommer också att ha med förnödenheter till skolbarnen, det som ryms i varsin extra kappsäck. Nu har jag också hört talas om att en Jakobstadsbo är hotellägare på ön. Österbottningar finns överallt i världen. Det är tryggt att veta.

Jag roade mig med att läsa enbart rubrikerna i den här ByaNytt: Utveckling är bättre för miljön än avveckling - Positiva upplevelser med laddhybrid - Humörhöjare i Koskö - Julstämning med Wasa Sångargille - Nu ska Singsby utvecklas - Talko, trä och skrot – Fanny vann pris i fitness – Möt gymnasiets nya rektor – Jungsund Jaktklubb jubilerar i år – Han har förmedlat rockupplevelser i 25 år – Vi var den första familjen i Iskmo – Vuxeninstitutet firade – Korsord är ett bra sätt att trimma hjärnan…

Heikki och Pirkko Aitioaho

Det är som det brukar, olika sorter från olika byar och livet kring lokaltidningen känns alltid lika viktigt.

Känns bra och viktigt gör det också att så här i slutet av året få rikta ett stort Tack till alla som bidrar till att förverkliga ByaNytt: läsare, medverkande, annonsörer, leverantörer och återförsäljare. Personalen på Kustmedia och medarbetare på fältet – Tack alla fina Ni!

Låt julen komma som den är, tänk positiva tankar, ät mycket och vila mycket.

Man kan ändras, och jag har ändrat mig när det gäller vilken tidpunkt det gills att dekorera med belysning, både inomhus och utomhus. Tidigare fungerar också. För visst hjälper det lite när det annars är mörkt.

ÖNSKAR ER EN FIN JUL OCH ETT BRA 2017 – LEV OCH MÅ!

Smedsby den 24 november 2016

PS. En gåvoprenumeration på ByaNytt är en gåva som räcker hela året. Snärtigt visst!

Den som lever får se

27 oktober, 2016 - 11:40 -- Tomas Bäck

Bästa läsare, välkommen till ByaNytt 9/2016 med bland annat extra Vöråinslag den här gången och med en intressant artikel över hur sittande ledamöter i Korsholmsfullmäktige funderar om kandidatur i nästa kommunalval. Joakim Snickars, som utfört kartläggningen, befäster att det står klart att en slags generationsväxling är att vänta. Speciellt är också att kommunalvalet sker i april nästa år istället för nu i oktober enligt tidigare mönster.

Kommunalvalet 2017

Kommunalpolitik har alltid intresserat mig och jag ”gör vågen” till alla dem som ställer sig till förfogande, de som kämpar för sina frågor, de som har förmåga att se till helheter och de som med intresse sätter sig in i ärenden genom att läsa beredning efter beredning efter beredning.

Det är nog inte så bara det där, att tänka långsiktigt, tänka helhet, godkänna demokratin, ge vika för egna hjärtefrågor och vara väljarna till lags. Betydligt enklare är det för oss som står bredvid och tycker till.

Det är stora frågor som diskuteras och behandlas i kommunerna just nu. Jag ställde också fem frågor till kommundirektören i Vörå, Mikko Ollikainen. Han konstaterar att ”vi är inne i ett brytningsskede i kommunerna och vi har inlett förberedelserna inför framtidens kommuner”.

Den som lever får se hur det blir.

Mitt i hösten, mitt i terminen och mitt i perioden av mindre dagsljus och mycket på gång, fick jag tillbringa några dagar i Stockholm. En stor dos kulturkonsumtion blev det. Ett avbrott i vardagen, mycket god mat och dryck, många skratt och som alltid – en bra känsla av att komma hem till Österbotten igen där luften alltid känns extra frisk. Av egenupplevd erfarenhet då kan jag rekommendera Alcazars discoshow på Hamburger Börs, Mamma Mia – The party på Tyrol och Sällskapsresan musical på Chinateatern.

Mitt i nutiden kan man också i den här tidningen läsa om Herbert Lindéns torpstuga, som ursprungligen är byggd 1728 och hans eget minne om när president Urho Kekkonen besökte Replot år 1956. På den tiden fick kor och andra djur ströva fritt på vägarna i skärgården – så vägarna skurades och putsades inför presidentbesöket.

Ett intressant reportage om och med mångsysslaren och samhällsdebattören Herbert Lindén.

Om en dryg månad kommer ByaNytt igen. Var gärna med oss då också. Och var rädd om varandra till dess.

Smedsby den 21 oktober 2016

Resa, fritid och kantareller

22 september, 2016 - 17:02 -- Tomas Bäck

 

Det är onsdag kväll, 14.9,206,  i skrivande stund. I morgon är det torsdag och då sänds ByaNytt till tryckeriet, på fredag passerar den tryckpressarna och när vi välkomnar en ny vecka når den prenumeranterna och distribueras till våra återförsäljare. Tema är resor och fritid.

I morgon ska jag både resa och ha fritid fyra dagar framåt. Resmålet är Kittelfjäll i Sverige och föremålet för resan är kantareller, vandringar, vila och förstås en vända via favoritbutikerna i Umeå. Spela kort på kvällarna hör också till.

För ett år sedan, vid samma tidpunkt, var jag till Hemavan i samma syfte. Tyvärr var det ett dåligt svampår i fjol och kantareller fanns inte ens att köpas i butiken. Egentligen var planen att åka dit igen, till samma stuga, samma plats och samma helg men dessvärre var hemresedagen dagen då Vasabåten går i docka så det blev tidigarelagt och Kittelfjäll.

Kittelfjäll är en liten ort i Vilhelmina kommun i Västerbottens fjällvärld. En omtyckt skidort och utmärkta vandringsleder. Jag läser på internet att det tar två dagar att ta sig till själva Kittelfjällets topp, 1225 meter över havet, och att det är både ansträngande och branta sluttningar.

Så – till toppen ska jag inte.

Det kan bara bli bra hur än det blir. Men klart att jag hoppas på att komma hem med svamp. För jag har varit kaxig och sagt ”tack, men nej tack, i år ska jag plocka dem själv”. Klart jag känner pressen!

Det har varit ett bra svampår i Österbotten i år också. Men det här passar mig då jag behöver hjälp med att hitta ställen, att hitta själva svamparna och så vill jag vara med om fritiden i det trevliga sällskapet omkring själva svamparna också.

Dessutom är mina svampvänner här hemma sällan pigga på att visa sina ställen…

Resehistorier i den här tidningen får vi av Bengt-Eric Rönn från Västerhankmo, som berättar om sin resa till Nicaragua. Viveca Backlund från Replot har varit på hälsoresa till Indien. För henne blev det mer än semester, veckorna gick henne att både minska stress och ändra sina matvanor. Britt-Louise Granö återger en självupplevd Sverigeresa år 1952 och Viktoria Sten skriver en solskenshistoria om en återfunnen resenär.

Jag önskar er en trevlig stund i ByaNytts sällskap. Utöver temareportagen finns förstås annat också. Befolkningsutvecklingen i Korsholm pekar uppåt och vi håller på att komma i kapp Jakobstad. Vem trodde det?

Fina höstveckor önskar jag Er. Vi får inspirera oss själva till att göra något bra av mörkermånaderna. Det är nu vi ska tända ljus och dekorera med ljusslingor.

Var rädd om Er själva och dem ni har omkring Er.

Smedsby den 14 september

Man klarar sig med mindre…

25 augusti, 2016 - 10:13 -- emilia

Apropå Hus & Hem, den här tidningens tema så tycker jag om att byta boställe under några sommarveckor. Tycker om att vakna vid havet och förundras varje sommar över hur lite det går att klara sig på. Lilla livet i skärgårdsmiljö med minimala bekvämligheter känns bra där och då. Sen är det också väldigt okej att komma hem till rinnande vatten, ugn och tvättmaskin. Jag brukar ha en låda med kläder, för alla tänkbara väder, och när jag kommer hem undrar jag varför jag har resten som finns i garderoben. Det går utmärkt att klara sig på en låda med kläder. Och en låda med torrskaffning. Och att bo på femton kvadratmeter. Fast även om jag är ganska gammalmodig är jag ett i-landsbarn så i längden kanske jag inte alls skulle vara kaxig. Att byta miljö är likväl en väckarklocka på olika sätt. Hemkommen efter en resa brukar jag se hemmet med nya ögon, ibland flytta på inredning innan jag ens packat upp. Bara för att något är placerat på ”fel” ställe utan att jag märkt det…

I månadens ByaNytt har Anna besökt familjen Joanna och Magnus Hansén i deras drömhem i Smedsby. Ett gammalt hus som blivit renoverat med varsam hand och där allt verkar genomtänkt. Verkligen jättefint! Vi möter också en rörmokare och en elektriker, båda viktiga yrkesgrupper för att skapa hem överhuvudtaget.

 

ByaNytt säger välkommen till en ny höst. Kustmedia, som utöver lokaltidningarna har många andra uppdrag, har sparkat igång och också den här hösten bjuder på intressanta utmaningar arbetsmässigt.

För egen personlig del väntar en resa till Kittelfjäll i Sverige där jag hoppas hitta stora, gula kantareller och en riktigt kulturell resa till Stockholm i oktober. Däremellan ska jag konsumera kultur och upplevelser i närheten av hemma.

Skottland kommer att bli föremål för besök några år framöver om det går som det är tänkt. Julia påbörjar arkitektstudier i Dundee, Skottland, om några veckor. Alla mammor är hönsmammor och jag har försett henne med ett par rekorderliga gummistövlar – och vare sig det är en myt eller inte att det regnar mycket där är hon i alla fall garderad nu. Och jag har redan ”dryygt”.

 

Ta hand om er alla. Nu är det höst och snart är det vår igen!

Smedsby den 17 augusti 2016

Jubileumsår i Kvarken

15 juni, 2016 - 09:41 -- nina

Världsarvet Kvarkens skärgård/Höga Kusten firar tio år i år. Det ordnas speciella aktiviteter, program och tävlingar med anledning av det. Unesco tilldelade området världsarvsstatus år 2006, för dess värdefulla natur och för landhöjningsfenomenet. Invånare i regionen, besökare eller andra kan delta i tävlingen ”Mitt världsarv” med minnen, berättelser och historier. Tävlingen pågår fram till början av augusti.

Till Fotogalleri Ibis utställning, som ska belysa Kvarkens skärgård, kan man skicka in fotografier som är tagna under de senaste tio åren. En jury väljer sedan motiv till utställningen.

Fiskevänner kan delta i ”Fånga världsarvsgäddan”. Hundratals gäddor har märkts och släppts ut i Revöfjärden, Björköby. Alla som fångar en världsarvsgädda får pris. Samtidigt är det också ett sätt att få veta hur gäddorna rör sig.

En del extra i och med jubileumsåret alltså, och därtill det konstanta programutbudet som världsarvet inbjuder till - Finlands enda naturarv som upptagits på Unescos lista över världsarv. För den som vill veta mera finns det mycket information på www.kvarken.fi

Denna månads ByaNytt är en fin bukett av artiklar. Jag är helt tacksam över att få medverka till utgivningen av Korsholms egen lokaltidning, som utkommit allt sedan trettiotre år tillbaka. Varje månad får vi in nya tips till redaktionen och varje månad ger vi utrymme för nya människor att berätta sin historia eller presentera lokala händelser och företagsamhet.

Fast inte exakt varje månad. ByaNytt utkommer tio gånger per år. Kustmedia pausar i juli och i samband med julhelgen. Det är då vi alla sju i personalen plus våra medarbetare på fältet har semester. Så också i år.

För egen del hoppas jag på en fin sommar med passligt av allt och inte så mycket invecklat. Inga resor är inplanerade och så brukar det inte vara heller. Det handlar om några veckor och närområdet erbjuder alldeles tillräckligt med program som jag inte vill missa. Jag vill helst vara vid någon tusen sjöars strand, kryssa på havet, simma, äta rökt abborre och vara kulturell. Jag har förresten en ny ”mygglykta” som jag hoppas ska ge mig mera uteliv och mindre myggbett. Och hur det nu kommer sig så har jag inte ännu varit upp i Saltkaret i Björköby. Snart händer det!

Älska sommaren bästa läsare!

Smedsby den 9 juni 2016

Heder åt hembygdsforskare

18 maj, 2016 - 10:36 -- nina

Heder åt hembygdsforskare tycker jag. Det arbetas i många byar med att dokumentera dåtiden, samla fotografier, läsa protokoll, kyrkböcker, mantalslängder och att forska i lokalsamhällets historia. Byns utveckling, profiler, företagsamhet, seder och bruk tillägnas otroligt mycket tid av dem som samlar information. I månadens ByaNytt presenteras nya historiken om Kärklax, fyrahundra sidor om Kärklax under 2000 år. När det drar ihop sig och materialet ska publiceras är det ofta som i Kärklax – det finns material så det räcker till minst en bok till. Men bra så. Allt som dokumenteras är räddat och allt det som inte rymdes i publikationen finns bevarat – till nästa bok. Till och med uppgifter som inte är fullständiga gills. Vi är alltid ute för sent med att dokumentera så allt är hemåt och andra får ta vid där vi slutar.


Gunnas butik 1955, Foto: privat
Gunnas butik i Maxmo 1955

Svenska Österbottens Ungdomsförbund arbetar inom projektet Klockars Online med att digitalisera förbundets bildarkiv. Där, liksom inom många andra organisationer och föreningar, finns drivor av fotografier man inte vet särskilt mycket om. Under våren har de därför ordnat Fototräffar Svenskösterbotten runt, där ortsbor bjudits in för att hjälpas åt att identifiera foton, minnas platser, årtal, händelser och personer i deras förening eller by.

SÖU Klockars online malax
Fototräff i Malax

Jag medverkade vid Fototräffen i Malax nyligen, då Sjätte ungdomsringen stod på tur. Där satt vi och bläddrade i bilder - originalfotografier, utprintade versioner eller foton på dataskärm. Kände igen en del, hade tappat namnen på en del personer och hamnade att låna förstoringsglaset från ett annat bord för att titta på vissa bilder. Men ja, alla kände någon och mindes något. Hundratals bilder försågs med information och är hädanefter inte bara en bild. För den som varit föreningsaktiv var nostalgifaktorn hög och själv räknade jag ut en del årtal på basen av vad jag hade för glasögonbågar. Det var riktigt trevligt och en viktig sak. På basen av Svenskösterbottningarnas minne kommer SÖU att hantera materialet och målet är att göra det tillgängligt på internet. Inom projektet digitaliseras också Österbottniska Posten, ÖP, som började ges ut 1968. I framtiden blir Klockars Online en källa att räkna med i de enskilda byarnas hembygdsforskning. Heder åt SÖU!

Så långt om byarna och föreningarna. Därtill finns de privata lådorna, albumen, lösa bilder och ”datorn full” med fotografier som vi också borde skriva något om - för att underlätta för dem som kommer efter oss. Där har vi något att bita i.

Sköt om er alla läsare!

Smedsby den 12 maj 2016

Livet är olika sorter – hela tiden

25 april, 2016 - 10:23 -- nina

Vi vill också vara med och stoppa cancer! Läs mera om Österbottens Cancerförenings jubileumsinsamling i nyaste ByaNytt. Den som vi alla kan bidra till och där medel går till arbetet lokalt här i Korsholm och Österbotten. Korsholms Rotaryklubb ansvarar för insamlingen i Korsholm, en förtjänstfull insats och helt inom ramen för deras verksamhetsideologi – att hjälpa. På Kustmedias redaktion, i samma hus som SkoExtra, har vi också en bunt infoblad med bankgiro. Välkommen in och hämta ifall du missar sparbössorna.

Och efter att ödmjukt ha pratat varmt för cancerinsamlingen övergår jag direkt till den här månadens tema: Fixa Festen. För livet är ju så – det är olika sorter och hela tiden.

Det är sällan jag tvekat till att fixa en fest. Stor eller liten fest, många bjudsorter eller få, program eller inte. För det allra mesta brukar det bli bra och ibland behövs det en fest nuförtiden för att man ska få chans att träffa dem man tycker om.

Till dem som brukar ”gruva sig” för arrangemang är mitt enkla råd: om det är något som inte blev som du tänkte dig så är det förmodligen bara du som vet om det. Gästerna är i allmänhet glada och tacksamma över festen precis som den är. Om du inte hinner tvätta fönster innan kalaset så är det mest bara du som vet att det var tänkt så. Om det mot förmodan inte blir som du tänker dig – så blir det ju något i alla fall.

Jag har många sådana egna exempel, när det inte blev som jag tänkte mig men som inte på något sätt försämrade helheten. Som till ett av våra studentkalas när jag hade gjort små rågknappar med färskost dagen före... som blev helt mjuka över natten och som var för uäk för att kunna serveras. Ingen av gästerna saknade dem, de visste ju inte ens att det var meningen att de skulle få sådana. Eller när man byter kläder i sista sekund eller sopar något skräp under mattan eller glömde några ingredienser i butiken...då mår man själv bäst om man kan tänka ”e ji så tå” och fortsätta kalasandet.

Lycka till nu alla examensföräldrar i vår och alla ni andra som ställer till kalas!

 

I nästa nummer har vi Trädgård och Lantbruk som tema. Var med oss även då!

Smedsby den 14 april 2016

För mig är påsken färgglad och otvungen

24 mars, 2016 - 09:33 -- nina

ByaNytt är ny den här gången, även om själen i vår lokaltidning är densamma som förr – lokal och människonära. Tii Lähteenpää, vår medarbetare sedan flera år tillbaka, studerar grafisk design och förnyelsen av ByaNytt och KustNytt är en del av hennes slutarbete.  Det är också hon som i praktiken har stått för den grafiska framställningen av månadens ByaNytt. Vi tycker om det vi ser och vi är så glada att få samarbeta men någon som är så ambitiös och duktig som hon. Nästa KustNytt kommer också att utkomma i förnyad form. Under våren ska vi landa i det nya och anefter ser vi hur de olika tillämpningarna fungerar i praktiken.

Påsken är tidig i år och jag tycker så mycket om påskhelgen! Den känns färgglad och otvungen på något sätt. Den är tillräckligt kort för att man inte ska behöva ta till stora artilleriet med dekorationer och mat. Men tillräckligt lång för att skapa tid och rum för olika program. Jo, jag tycker om påsken och det grovkorniga påskgräset är på odling hemma. Fjädrarna ska också fram och memma ska inhandlas. Memma är som lutfisk. Man tycker om det eller så tycker man verkligen inte om det. Jag gillar memma. Och lutfisk också för den delen.

Det är vår nu. Och på riktigt vår om en månad eller så. Solen känns efterlängtad. Vinteraktiviteterna avtar i takt med att snön smälter. Det blir snart tid för trädgårdsentusiaster, villafarare och för dem som har fordon där försäkringarna endast är i kraft under sommarhalvåret.

Båtförsäkringar ingår i ett av reportagen här, liksom flytvästinformation och intervjuer med två som tycker om bilbranschen. Det här inom ramen för temat Bilar & Båtar.

Det var väldigt intressant att lyssna till bröderna Oskar och Nisse Back, Victor Lövdal och Sten-Ole Lund. Bröderna med sina minnen från deras skidåkarkarriär och Victor och Sten-Ole som berättade om hur det är idag. Vi skrattade gott åt Oskars första pris i en skidtävling – fyrtio höns. Han berättade att han gav hälften till sina föräldrar och att dessa höns var upptakten till att Oskar och Hildur ännu idag har höns för husbehov. Eller historien om skidåkaren för länge sedan som mitt under pågående tävling hamnade att ”uträtta saker” vid sidan av spåret och som fick avdrag om tretton sekunder för det när han kom i mål...

Jag önskar Er en fin månad tills nästa gång. Tipsa mig gärna om vad du vill läsa om i ByaNytt!

Smedsby den 24 mars 2016

Mindre saker – mera liv!

25 februari, 2016 - 09:47 -- nina

Välkommen till ByaNytt bästa läsare. Ljuset återvänder också i år och det märks redan bra både på morgnar och kvällar. Det ska säkert till en del vinterväder än men ändå känns det lite vår nu när det vissa dagar är riktigt härligt solsken.

Bygga och Renovera är vårt tema i den här månaden med intressanta artiklar om företag, nybyggare och renoverare. Och förstås andra reportage som inte har anknytning till temat.

När det gäller hem och boende och inredning tänker jag alltid förvaring. Hur och var ska saker förvaras, hur trollar man bort saker och hur skapas utrymme för lagring. Men så var jag också länge, länge omgiven av väldigt mycket i sakväg. Inte så mycket nykonsumtion utan skrot jag samlat, sådant som funnits i husen där jag bott, sådant jag sparat ut i fall av nytta eller annars bara bunkrat upp. Jag har fyllt uthus, källare, vindar och skåp. Hittat på smarta lösningar för att kunna samla mer. Gjort det frivilligt och tyckt om det.

Fast inte numera. Nu är jag i det livsskedet att jag har minst prylar jag någonsin haft, tänker ”mindre saker och mera liv”. Jag fortsätter att avyttra. Eller försöker. Och ingenting jag gjort mig av med är något jag saknar idag. Konstigt visst.

Då jag flyttade från ett stort hus till en vanlig bostad hade jag knappt möbler alls som ”bara hade fyra ben”. Allt som stod på golvet skulle inbegripa förvaring.

Här är två bildexempel på ypperlig förvaring i min smak – trappförvaringen. Ändå så smart!

Ivern av att få för sig att ha mindre saker kan ändå i något skede, om nu inte gå för långt - så nästan. När jag hade städat undan julen i år tyckte jag att Lisahemmet kändes lite tomt på färger. Så jag köpte några krukväxter, större och mindre. Det gjorde gott åt livet i lokalen och jag hoppas att jag håller blommorna levande länge.

Faktiskt, just nu längtar jag efter mera färg i inredningen men är ändå inte är riktigt mogen för det än. En kväll roade jag mig med att titta på postorderföretagens köksgardiner i påskaktiga färger. Jättefräscha en stund men när jag sedan tittade på de jag har – de som jag sydde av det vita, hemvävda tyget med broderade initialer tillhörande en dåtida tant i Petsmo, lakanet som hängt ner från en högsäng förr i världen och som jag köpte i samband med en bordsaffär på findit - då kände jag mig lugn igen och hade postordershoppat färdigt.

Nästa ByaNytt utkommer den 23 mars, då med förnyat utseende som vi ser så mycket fram emot och alldeles innan årets tidiga påskhelg. Tack alla ni som medverkade den här gången och tipsa oss gärna om nya reportage.

Fina dagar önskar jag Er!

Smedsby den 18 februari 2016

Gynna den lokala ekonomin

28 januari, 2016 - 12:02 -- nina

God fortsättning på det nya året bästa läsare. Vi har fått känna på vinter och köld, så där så att jag själv tycker att jag gått lite på halvfart då allt är så fruset och ”trögt”. Samtidigt tycker jag om det, fast bara lite – när det är så kallt så man riktigt känner hur ”båbborna” och fästingarna dör. Jag har haft ut lite allt möjligt på vädring, till exempel fårskinnet som jag tyckte behövde frisk luft och lite blekning. Ungefär samtidigt började det snöa och om jag är ärlig vet jag inte riktigt var skinnet är just nu...

Jag mötte Ann-Sofi och Ove Ljungqvist i Solf och vi pratade kring närproduktion och lokal ekonomi. En riktigt intressant stund. Om vikten av att gynna den lokala ekonomin i våra egna val – de som vi gör varje dag.

I slutet av förra året tog jag också del av en föreläsning av Sture Udd, VD för UPC Print och ägare till koncernens verksamheter i Bockska hörnet i Vasa. Han pratade kring framtidens företagande och entreprenörskap. Så här sa han bland annat: ”Det finns femhundratusen människor i gamla Vasa län. I Umeåregionen rör det sig om samma folkmängd. Alltså en miljon människor totalt. Om alla dessa använder tio euro mera per månad till sådant som gynnar den lokala ekonomin har vi tio miljoner euro. För tio miljoner euro skapar vi rätt många nya arbetsplatser lokalt i Vasaregionen och i Umeåregionen. Håll fast vid den tanken. Vad ni än sysslar med för slags företagsamhet”.

Vad kan vi själva göra? Vad kan vi göra för att öka köpkraften och för att skapa efterfråga på våra tjänster och produkter?  Vi ska sluta vänta, sluta vänta på Helsingfors eller på någon annan. Vi ska själva skapa mera utrymme för företagsamhet, mera framåtanda och möjligheter inom den lokala ekonomin.

Sture Udd uppmanade oss att köpa av varandra och ge vår egen region chans till tillväxt: ”Grunden till framgång är att det finns någon som köper våra tjänster och produkter. I smått såväl som i stort. Utan kunder hjälper det inte fast hur bra vi är”.

Det var en intressant föreläsning som väcker tankar. Jag vill också bli bättre på att leva som jag lär. För om vi alla tänker lite mera i de här banorna är det bara hemåt för vår region och oss som bor här.

Hälsa & Välmående är tema i tidningen och precis som Sofia Isaacs uttrycker det så kommer man långt med ”måtta med allt”. Jag önskar Er bra dagar, det tar inte länge nu förrän det är vår på riktigt. Tänk det!