Blog archive | 2015

God jul

22 december, 2015 - 12:48 -- nina

En riktigt God Jul från oss på Kustmedia! Tack alla ni som ”gjort vår år”, som medverkar, annonserar, tipsar, medarbetare på fältet och alla läsare. Tiden går fort när man har roligt och nu drar det ihop sig till julledighet. Våra kontor i Korsholm och Närpes håller stängt i mellandagarna. Var med oss också nästa år. Arbetet fortsätter och någonstans känns det så viktigt och bra det vi gör - det spelar roll att kunna erbjuda lokala tidningar och att producera tidningar och reklam åt kunder.

Må bra. Ät mycket och vila mycket. Älska Julen!

Lisbeth Bäck
Chefredaktör

Tags: 

Välkomna på öppet hus!

11 december, 2015 - 13:01 -- nina

Välkommen på öppet hus till ByaNytt redaktionen lördagen 19.12 kl. 11-14
Adress: Marknadsvägen 3, 65610 Korsholm. 

På redaktionen kan bekanta dig med vår tidnings- och reklamproduktion och dricka en kopp glögg. Om du ännu har någon julklapp som saknas så har vi mycket trevliga prenumerationserbjudanden på ByaNytt och KustNytt. Kom gärna in och hälsa. Vi tar mer än gärna emot tips och feedback. Förutom öppet hus på redaktionen ordnar även fritidsavdelning i Korsholms kommun julmarknad samtidigt på Smedsby torg. Där finns det både livsmedel och hantverk till salu och ponnyridning för barn. Sofie & Viktor Acoustic Duo uppträder kl. 12-12.45. Ingång till redaktionen är första dörren på bortre gaveln av huset. Gratis parkering. 

 kustmedia

KulturLördag i egen hemstad

25 november, 2015 - 16:22 -- nina

Till först. I förra numret av ByaNytt och i den här rutan skrev jag att jag saknar en lucka i allmänbildningen då jag aldrig upplevt älgjakt i praktiken. En uppmärksam läsare påpekade att man inte saknar en lucka i allmänbildningen. Man har en lucka. Och så är det ju förstås!

Det är nästan så jag glömmer från år till år hur mörkt det är i Finland i november. Såg en bild på en tidningsparad nyligen som var fotograferad i juni och påmindes om hur ljust det är då, som att man skulle ha ett filter på kameran. Så där ljust som det är hemma hos Mickan och Fredde i Solsidan på Sveriges TV...

Vi får hålla ut i mörkret i år också, glädja oss åt vacker julbelysning och invänta en ny vår. Jag skrev nyligen en artikel i en tidning som handlade om vägbelysning. Följande är hämtat därifrån: ”Olyckor under mörka årstider är både till antalet fler och till omfattning av skador betydligt större än under den ljusa tiden. Trots att trötthet, vårdslöshet i trafiken och alkohol är bidragande orsaker är det mörkret som bidrar allra mest till trafikolyckor. Mörker ökar olycksfrekvensen med 1,5 – 3 gånger därför att prestationsförmåga och uppträdande i mörker påverkar bilisten”.

Så - kör försiktigt och var uppmärksam.

Lysa upp tillvaron kan man också göra med att arrangera en ”KulturLördag” i sin egen hemstad. Det gjorde jag tillsammans med några vänner för ett par veckor sedan. Dagen inleddes med brunch hos mig, därefter åkte vi till Vasa, checkade in på hotell, drack ett glas vin på Kaffehuset och fick en guidad tur upp i tornet på Trefaldighetskyrkan. Därifrån till Kuntsis museum och fotoutställningen av Ismo Hölttö, som jag verkligen rekommenderar. Dagen fortsatte med lunch på ett rum och kök, ombyte och vilostund på hotellet, Hannas goda mat vid Ernst och Wasa Teaters föreställning av Tre Systrar. Morgonen därefter åt vi godaste frukosten på hotellet och åkte hem.

Vi kommer att göra om det och har redan prickat in fler platser i Vasa vi vill bekanta oss närmare med.  Tack Helena, Bertel, Lisa och Anders för en speciellt fin lördag i november.

Det här är årets sista ByaNytt och det känns bra att ännu ett år få tacka er alla: personal, medarbetare, läsare, medverkande, annonsörer, kunder, återförsäljare och leverantörer. Jag är så glad att just ni finns och det här skulle ju inte blir till något alls utan er.

 

JAG ÖNSKAR ER EN FIN AVSLUTNING PÅ ÅRET OCH LYCKOSAMT NYTT ÅR!

Smedsby den 20 november 2015

Libbis ledare: Skogsfolket vet och kan – bra!

29 oktober, 2015 - 09:37 -- nina

Det är höst, det är oktober och vi har Vörå som tema i ByaNytt. Välkommen bästa läsare!

Vi gillar läget och två av oss kommer att möta läsare vid S-Market i Vörå sista fredagen den här månaden. Den här tidningen har vi också valt att sända till alla hushåll i Maxmo med postnummer 66640, som inte redan är prenumeranter och som inte har reklamförbud.

Väl mött i vårt sällskap. Här och nu passar jag också på att säga att en årsprenumeration på ByaNytt är en fin gåva till Farsdag eller till jul.

Apropå Farsdag så var det tio år i går sedan min pappa dog. Ett ljus tändes på graven och jag tänkte på honom. Också igår. Oavsett hur vuxen man själv blir är de så speciella – de där mammorna och papporna. Jag har så mycket jag hade velat dela med min pappa under de tio år som gått.

ByaNytt har besökt skogsvårdsföreningens kontor i Vörå, sportklubben i Maxmo och en alldeles speciell trädgård hemma hos Härtulls i Kimo.

På uppdrag skriver jag också artiklar i tidningen SkogsÄgaren, som föreningen sänder till alla sina medlemmar. I dag, och bara för en stund sedan, satt jag kring planeringsbordet inför nästa nummer av tidningen tillsammans med bland annat Dan Kullman, så han är informerad om att han är en av paradpojkarna i ByaNytt nu. Skogsfolket i Vörå betjänar över tvåtusen skogsägare i kommunen och totalt handlar det om cirka femtiofem tusen hektar skog. För Korsholmare finns områdeskontor i Vasa.

Det är bra att det finns en skogsvårdsförening som kan och vet. Ju mindre självverksam och inkommen man själv är desto viktigare är det att ha någon att vända sig till. Jag är själv stolt ägare till ett pyttelitet skogsskifte i Malax och har haft ärenden till skogsvårdsföreningen.

För er som inte har varit med om det - kan jag säga att det är en utmaning att gå i skogen med en skogsvårdsinstruktör. Du milde så långa och säkra steg de tar i terrängen. Där gäller det både att hinna med och stiga rätt. De gånger jag har haft anledning att följa med någon av dem på hösten har jag funderat på varför de inte har lika många älgflugor på sig som jag har när vi kommer ut till vägen? Där står jag alltför nära ett hysteriskt sammanbrott när flugorna börjar krypa i hårbotten på mig medan skogsvårdsinstruktörerna verkar mest oberörda och ”inte attackerade” alls. För man kan väl inte bli van med älgflugor inpå kroppen? Eller har flugorna skillnad på folk och folk?

 

Det är älgjaktstider nu också och säkrast är det om man rör sig försiktigt i skogen och i trafiken. En av de saker jag har ogjorda är att vara med på ett pass i älgjakten. Tycker att jag saknar en lucka i allmänbildningen när jag inte riktigt vet hur en dag i älgjakten går till.

Älgkött är i alla fall gott och en raritet på mitt middagsbord de gånger jag fått tillgång till det.

 

Nästa nummer av ByaNytt utkommer i slutet av november. Hoppas vi ses då!

Smedsby den 22 oktober

Libbis ledare: Det gäller att inte tappa humöret

24 september, 2015 - 12:41 -- nina

Jag håller med Mikael Nyström i hans hälsning i det medlemsbrev jag fick från Österbottens Företagarförening igår. Om den politiska situationen i Finland. Han skriver i stil med: ”Nu ska det definitivt ligga i alla intresse att försöka enas om behövliga balanseringsåtgärder och undvika strid där det förmodligen inte finns några vinnare utan bara förlorare. Det är uppenbart att den ekonomiska upprustningen kommer att beröra oss alla. Nu gäller det att inte tappa humöret”.

Resor och Fritid är tema i den här tidningen och det ingår reportage om häftiga saker som till exempel Marjo från Solf som fotograferar under vattenytan i Karibien, om paret Tuuf som besökt över femtio länder, om ljuva Paris och om hobbyer som att göra kläder av burkkapsyler. Alltså ”pöpen” som man öppnar en aluminiumburk med. Helt otroligt!

Jag fick delta i en födelsedagsfest i Helsingfors i dagarna tre för ett par veckor sedan och i morgon åker jag till Hemavan där det blir vandring, vila och förhoppningsvis kantarellfynd i några dagar. Om två veckor ska jag se StormskärsMaja i Åbo och oj vilken bra höst det här är. Stormskärs Maja lämnade intryck på mig redan på 1970-talet när serien gick i TV. Ungefär trettiofem år senare önskade jag mig den på DVD i gåva och betade av avsnitten igen under ett jullov. Nu ser jag fram emot att se ett mera modernt stuk på Åbo Svenska Teater – där Maja fortsättningsvis tillåter sig att drömma fast man egentligen helst ska hålla sig till att arbeta...

Hon och hennes medsystrar, kvinnor av sin tid i slutet av 1800-talet, var så tappra. De tappade inte humöret.

I Helsingfors njöt jag av två musikaler: Helsingin Kaupunginteatteris Billy Elliot och Fantomen på operan på Finlands Nationalopera. Mycket, mycket bra.

Både resor och fritid alltså.  Och däremellan, eller för det mesta, både splitternya och mera igenkännliga arbetsuppdrag.

Jag är en flitig kulturkonsument och jag tycker om att vara det. Tillsammans med vänner har jag planerat en Kulturlördag i Vasa i november, börjandes med brunch hos mig som följs av ett eller flera museibesök, mera mat och en teaterföreställning till sist. Ser framemot det. Och allt det andra som livet för med sig. Nä, jag känner att det inte alls är läge för att tappa humöret...

 

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

Libbis ledare: Det jämnar ut sig

26 augusti, 2015 - 15:31 -- Sabine Mickelsson

Det jämnar ut sig. Dåligvädret har bytts ut mot solskensdagar så på årsnivå kan det i bästa fall bli ungefär som det brukar. Jordbrukarna får lite credit nu också för vårens mycket ogynnsamma vädersituation under sådden – för just nu växer det rätt bra och kanske förlusterna inte blir fullt så stora som det förutsågs. 

I dagens tidning läser jag att Sveriges TV har seriestart ikväll på programmet ”Att bli gammal” som lyfter fram anpassning till pensionärslivet. Tre personer med olika öden samtal och de har en sak gemensamt: det visar sig att livet alltid kan ta en ny vändning. Det kan alltså jämna ut sig riktigt bra för den som haft bekymmer tidigare i livet. Jag är femtio år. När jag för någon vecka sedan plockade upp matvaror vid en butikskassa frågade mannen bakom mig i kön, som ville prata, om jag var lärarinna. ”Nej” sa jag. När vi samtidigt plockade i väskorna böjde han sig fram och sa ”kanske du är pensionär”. Då böjde jag mig i min tur fram emot honom och sa ”Nej, jag ser bara så här gammal ut”. Ingen fara för mig. Och det kommer säkert att jämna ut sig. Om jag lever länge än kanske jag börjar se ung ut för min ålder. På riktigt var det här ögonblicket betydligt värre för honom... men det var bra att han frågade mig. För jag är inte så känslig. 

På tal om att åldras har flera av mina tidigare rädslor ändrat och vid femtio kan jag både leva med ett ordentligt åskväder och att möta en orm. Det trodde jag inte för tio år sedan. Hör definitivt inte till dem som tycker att åskväder är ett skådespel man gärna kan sitta och beundra. Men jag kan numera andas som vanligt när det åskar. Ingen orm har synts till på skäre på hela sommaren. Tills igår kväll när en lång sak låg och solbadade på terrassen vid ankomsten. Jag hoppade inte alltför högt och jag skrek inte. Och nu solbadar den inte mer. Jag led av besvärlig migrän under flera decennier. Efter att jag fick barnen ändrade den karaktär och nu är det ganska sällan jag har huvudvärk. Så – när allt ska börja ringas in kan det hända att jag varit en ganska måttlig person. Det jämnade ut sig i långa loppet... 

Plock från Genom Libbis Lins:

Lite sol blev det i sommar / ByaNytt i KAJ video! / på Roxette konsert

Nästa tidning utkommer 23 september. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

Mäktigt både med unga och äldre

17 juni, 2015 - 16:19 -- Sabine Mickelsson

Dagen för ”Den blomstertid nu kommer”, den kom och gick för mig i år. Första året på knappt tjugo år som jag inte var med på en skolavslutning. Och när bilder publicerades på sociala medier av årets studentfirare, bakverk och studentrosor om vartannat kändes det märkunderligt längesen Mäktigt – både med unga och äldre – fast det faktiskt var så sent som ifjol som Julia blev student. Det varen fin dag, liksom två år tidigare när Fanny fick sin vita mössa. Vi publicerar som vanligt bild på årets studenter i Korsholms Gymnasium. Så stiliga de är med nyaste klänningar och kostymer – och med framtiden framför sig. Mäktigt.

Mäktigt tycker jag ofta också att det är när jag träffar äldre människor, med det mesta av tiden bakom sig, som till exempel vid det äldreboende jag besökte i Replot. Sådan samlad erfarenhet av livet i samma samlingsrum, sådan klokhet och ödmjukhet. Händer som minner om hårt arbete och ögon som sett det mesta. Livsvisdom. Samtidigt som man inuti är den person man alltid varit. Min egen mommo blev ju 95 år. I år är det tio år sedan hon dog. Hon var så rolig och hon var ju ”gammal” redan under min uppväxt. En gång upplyste hon mig om att hon, trots sin höga ålder, hamnade att sköta det som var viktigt: hålla reda på tv-licensen och sånt. ”För de här som sköter om mig minns ju inte”, sa hon om sina barn. Eller när jag köpt trendiga plagg som hon också tyckte att hon skulle kunna ha. Ja, hon var rolig på riktigt och det är med glädje jag minns henne.

Det här är vår sista ByaNytt före sommaruppehållet. Nästa tidning utkommer i slutet av augusti. Det har varit en intensiv första halva på året och nu väntar semester för hela personalen. Jag påminner er läsare om att inte sikta för högt – upplev också sommaren i svenska Österbotten. Den är inte att underskatta och programutbudet räcker till mer än väl. Jag ska över till Umeå, det blir längst bort på min semester i år – tror jag. Fånga dagen och fånga sommarkänsla!

Plock från Genom Libbis Lins:

Sommarblommorna på plats / Kustmedia sprang NiceRun / ÖF:s företagarkväll

Nästa tidning utkommer 26 augusti. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

Libbis ledare: I väntan på riktiga sommaren

20 maj, 2015 - 13:00 -- Sabine Mickelsson

Det grönskar med fart och för varje år som går uppskattar jag våren mer och mer. Förr tyckte jag att hösten var den bästa årstiden, det var då året började på något sätt. Nu njuter jag mest av våren, sommaren, ljuset, värmen, grönskan och isfritt vatten. Regeringsförhandlingar och ishockeymästerskap går mig nästan förbi till förmån för att jag rensat i förråden och stora skrubben. 

Det är skönt att rensa och skapa rum. Rum behöver också Vasa med omnejd i sommar när Gammelleastadianerna ska hålla sitt årliga sommarmöte på Söderfjärden. Jag deltog i en presskonferens där Hannu Linna berättade om evenemanget. 75 000 besökare väntas till Söderfjärden i slutet av juni, när mötet äger rum. Alltså över en fördubbling av Vasas invånarantal. Därtill anordnas Wasa Fotbollscup samma helg. 

Trafiken blir tillfälligt helt enkelt annorlunda än vad vi är vana med. Många besökare kombinerar mötet med familjesemester och stannar troligen i regionen någon dag före och efter Suviseurat. Alla är välkomna till Söderfjärden under mötesdagarna sa Hannu Linna, som är ordförande för Suviseuraorganisationens informationsutskott. Det är fritt inträde och nonstop program. 

Man började planera mötet på Söderfjärden och området om 185 hektar redan 2004. Sommarmöten har anordnats sedan 1906, systemen är slipade och talkoandan god. Han berättade också att Söderfjärden är sig likt igen onsdagen efter möteshelgen. Nästa års värdar står för att återställa området. 

I väntan på den riktiga sommaren fortsätter vi på Kustmedia att producera tidningar, texter, hemsidor, läroböcker, reklam, annonser och sådant som vi är bra på. 

Plock från Genom Libbis Lins:

Nystekt nors, mums / Mammalyran åkte på 1.5 / Min nya kökstavla

Nästa tidning utkommer 17 juni. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer. 

 

Libbis ledare: Det flyter på som det ska

22 april, 2015 - 09:47 -- Sabine Mickelsson

Sedan förra ByaNytt har jag landat på fädernemark och ett bildsvep från resan finns längre bak i nya tidningen som utkommer idag 22.4. Men vet ni, det är svårt att ringa in så många intryck så det blev bara några glimtar. Men bra så. Sedan sist har jag också haft stora influensan, vårstädat mina förråd, varit ut på första båtturen, firat påsk, jobbat hårt och i stunden har jag just fått somriga däck under bilen. Jag har besökt Fina Fanny i Helsingfors och förhandsröstade för säkerhets skull. Det flyter på som det ska med andra ord.  

Världen är liten och där jag var, där och då i Florida, var Korsholmsfödda Tony Terho, på tapeten i radion här. Han gör karriär som kock i USA och härnäst är han frontfigur i en ny matshow på TV som spelas in i Ohio. Jaha, tänkte jag och passade på att träffa honom på riktigt och göra intervju till ByaNytt. Där och då kändes det som att ByaNytt är precis där det händer. 

Jag saknar solen från semestern och här hemma är det tillsvidare lite både vinter och vår. I går var jag i Björköby i ett arbetsuppdrag och vi var några som stod och pratade väder medan vi väntade på att alla skulle komma. Jag frågade vad det månne kommer att bli för slags sommar, vad säger de som spår i grodor? En hade hört om det och påstod att vi har en varm och fin sommar att vänta. Det ni! Glada Vappen och Glad Morsdag och fin Kristihimmelsfärdsdag tills nästa gång!

Plock från Genom Libbis Lins:

Påskbrasa vid Carpella / Chevelle var med i USA / Havet öppnade sig igen!

Nästa tidning utkommer 20 maj. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

Libbis ledare: Mellan Jamaica och Mexiko

25 mars, 2015 - 10:50 -- Sabine Mickelsson

Bästa läsare. Jag sitter inte vid mitt skrivbord på redaktionen när jag skriver det här - så där som jag brukar. Jag sitter på en balkong, på ett kryssningsfartyg och befinner mig just nu mellan Jamaica och Mexiko. Jo, det är nästan för bra för att vara sant. Men nu är det så. Min resa till USA är en del av mitt femtioårsår. Jag har tillbringat en underbar vecka i Lantana, Florida och den här veckan är jag ombord på en av världens största lyxkryssare, Oasis of the Sea. Fartyget är byggt i Finland och har Wärtsiläs motorer. Det är jag förstås mån om att berätta när någon frågar varifrån jag kommer. Då säger jag att jag kommer från det land som byggde skeppet. 

Resan startade i Florida och tog oss först till Haiti, sen Jamaica och i morgon stiger vi i land i Mexiko. Sju dagar av stekhet sol, många många olika slags intryck och upplevelser, mat så det förslår och jättetrevligt sällskap. Vi är en grupp på tolv personer av vilka några andra också fyller femtio i år. Sen blir det två dagar till i Florida och så flyger jag hem igen. 

Jag har aldrig varit med om något liknande och inte på länge känt mig så ledig som nu. Med mina mått mätt är det här riktigt otroligt. Haiti - var till största delen en strand uppbyggd för bolaget Royal Caribbean. I Jamaica gjorde vi en rundtur med taxi drygt tre timmar, såg både landsbygd och stad, besökte en affär med souvenirer, ni vet sådan som man helst vill gå ut ifrån genast när man kommer in. Vi besökte också en utsiktsplats, en väldigt fin restaurang som drevs av två tvillingtanter. Mellan besöken i land är vi på sjön och ser mest hav. Alldeles nedanför vår balkong såg vi en dag också både tre hajar och en delfin. Mäktigt. Vi är cirka femtusenfemhundra passagerare ombord och därtill ungefär tvåtusenfemhundra i personalen. Allt det här ska jag berätta mer om när jag kommer hem. Tills dess ha det riktigt bra.

Nästa tidning utkommer 22 april. Sköt om Er tills dess.

I väntan på mina foton får ni nöja er med den här stämningsbilden :)

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

Libbis ledare: Om stolpar som sprider ljus

25 februari, 2015 - 11:05 -- Sabine Mickelsson

I Övermalax by, där jag är född och uppvuxen, har det funnits vägbelysning så länge jag kan minnas. Fast inte ända hem utan det började ”nier vi vieji”, dit det var trehundra meter. Som vuxen flyttade jag till Karperö och där var det en längre bit till första belysningspunkten. Jag önskade mig vägbelysning när jag bodde där. Tomas satt med i tekniska nämnden och jag frågade om han inte kunde tänka sig att driva saken – som bara för min skull typ. Han såg sig inte som någon vägbelysningspolitiker och jag förstod att det inte heller skulle löna sig att tjata på honom om just det. Men visst har det också gått framåt där. Vägbelysningen längs Karperövägen byggdes ut mot Norrön för några år sedan. 

I Smedsby, där jag nu bor, är det ljust, också när det är mörkt, nästan jämt. Prima. Det finns över tvåhundra kilometer vägbelysning i Korsholm och omkring 5300 belysningspunkter, bekräftar Jan Lundström på kommunen, som ansvarar för området. Ändå är det många, många hushåll som inte ens ser vägbelysning på långt håll. Önskelistan hos kommunen är givetvis lång. För att inte behöva vänta trettio år till sökte Norrskatborna i Köklot andra lösningar. De anhöll från kommunen om att få bygga vägbelysning och själva stå för initialkostnader som material och installation. Kommunen godkände anhållan och godkände också anhållan om att sköta driften framöver. Driftskostnader lär inte vara att underskatta så bra så. 

Som en inbesparingsåtgärd i år har man beslutat att släcka ner vägbelysningen i Smedsby mitt i natten. Jag omfattar det beslutet. Det känns rättvist på något sätt, drabbar inte något enskilt verksamhetsområde eller enhet. Till sist erkänner jag att förmånen att få bo med lyktstolpar som sällskap är ett i-landsproblem. En del uppskattar det medan andra inte har behov av det. Jag vill också tillägga att jag inte är mörkrädd. Jag tycker bara att det är tråkigt när det är mörkt...

Plock från Genom Libbis Lins:

Med på servering under FSSM / Tack Ni som firade min dag! / Med i Närbild

Nästa tidning utkommer 25 mars. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

Libbi + 50 = sant

6 februari, 2015 - 12:48 -- Sabine Mickelsson

Varmt välkommen in på födelsedagskaffe idag 6.2 kl. 15-18 när Lisbeth "Libbi" Bäck firar sin 50-årsdag! Kaffe, tårta och massor med tilltugg serveras på Kustmedia, Marknadsvägen 3, Smedsby (Sko Ekstra-huset).

Libbis ledare: Utmaningar och förändringar

30 januari, 2015 - 10:10 -- Sabine Mickelsson

Utomhustemperaturen stiger och sjunker, snön faller, fryser och smälter bort lite om vartannat. Det är vinter i Finland och det gäller att gilla läget. Som en personlig sak i januari har jag antagit plankan-utmaningen. Ni vet när man ligger på golvet och stöder sig på armbågar och tåspetsar. Jag har insett att det inte är riktigt normalt att jag får ont i ryggen direkt jag skottar snö eller städar – kom fram till att det kanske har med mag- och ryggmuskler att göra. De första dagarna ska man i utmaningen göra plankan i tjugo sekunder. 

Till er otränade som säger att tjugo sekunder inte är något säger jag att ni aldrig gjort plankan. Jag ojade mig för yngsta dottern som är vältränad och har alla muskelgrupper i skick. ”Jo, det är hemskt” sa Julia. ”Jag brukar göra plankan ungefär en och en halv minut – med en tjugo kilos vikt på ryggen”. Sa hon och gick vidare till nästa rum. Själv fick jag för en sekund samma känsla som när jag stod och tittade på när fiskaren Ulf Granqvist fileade abborrar. Känslan då avsaknad av den egna förmågan kommer upp till ytan. Ska man lägga ner direkt eller ska man kämpa liksom. Janå. Nu är jag uppe i fyrtio sekunder plankan och det är helt hemskt. I februari tänkte jag byta ”sport”. Kanske jag bör armhävningar då... Det om det och med hänvisning till vårt tema den här gången: Hälsa och Välmående. 

God fortsättning på det nya året alla! Året då det är riksdagsval, då jag ska fylla femtio och då ByaNytt utkommer med sin trettiotredje årgång. I år blir nog också året då jag ska köpa egen liten aktersnurra och därmed bekräfta Ghita Bodmans forskning om att man mår bra i naturen. Att det är något med friskluften... Om hennes forskning kan ni läsa om på mittuppslaget i årets första tidning. Till sist - var snälla mot varandra!

Plock från Genom Libbis Lins:

Acapellagruppen FORK i Vasa / Fin vinterfiskedag / Älgar på Stockholmsresa

Nästa tidning utkommer 25 februari. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

Tipsa oss om vad som händer 2015

5 januari, 2015 - 15:51 -- Sabine Mickelsson

Vad händer i bygden nu i år och vilka har gift sig, fått barn, fyllt år under julledigheten? Du kommer väl ihåg att Du kan tipsa oss enkelt via webben (klicka här) eller genom att ringa in dina tips till 344 1800. Vi ser fram emot Dina bilder, berättelser, personporträttips - och tack till alla som redan skickat in sina bidrag!

Från och med 7.1 finns alla kustmedianer på plats igen, då tar vi itu med årets första ByaNytt - som ni kan läsa 28.1. Tills dess, njut av vitvädret och den friska kylan (och de som inte tycker om vintern kan passa på att kura ihop inne i värmen, eller kanske resa bort till någon varm och fin plats, dela gärna med er av era resebilder)!