Blog archive | 2014

Fridfull Jul och ett Härligt Nytt År

19 december, 2014 - 16:01 -- Sabine Mickelsson

Vi här på ByaNytt tackar för att ni följt med oss under det här året och hoppas att Ni får en riktigt härlig julhelg. Vi ses igen 28.1.2015 då följande tidning utkommer. Visst kommer Du ihåg att man ännu hinner gåvoprenumerera på ByaNytt eller KustNytt? Kustmedias kontor har öppet ännu nästa veckas måndag och tisdag, så det är bara att komma in och hämta ett presentkort.

Vi vill också bjuda på lite julpyssel, kanske blir det pepparkaksbak i helgen?

Möra Pepparkakor
300 g smör
1½ dl sirap
4 dl socker
3 ägg
2 tsk bikarbonat
1 msk kanel
1 tsk nejlika
1 tsk kardemumma
1 tsk pomerans
1 l vetemjöl
2 ½ dl potatismjöl

Koka upp smöret, sirap och kryddorna. Låt kallna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vetemjölet, potatismjölet, bikarbonat och blanda allt till en deg. Låt stå i kylen till nästa dag. Kavla, stansa och grädda i 175-200°C 8-10 minuter.

Tacksam för mycket

26 november, 2014 - 13:09 -- Sabine Mickelsson

Så fort åren går. Nästa år blir mitt femtioårs-år. Tänk det. Lika många till så blir det hundra som Sennie Ahlskog i Kvevlax, hon som Anna fick möjlighet att träffa inför årets sista ByaNytt. Det är en ära och en heder att få ha reportage om en hundraåring. Det som är bra med att vara egenföretagare är att jag får bestämma en hel del. Nu har jag bestämt att alla de som vi skriver om, som är minst hundra år, ska få pryda omslaget. För att de är värda det. En vän till Sennie tipsade mig om henne. Tack för det. 

Väggalmanackan för 2015, den som alla prenumeranter får som instick i tidningen, har djur som tema. Vi riktar vårt stora Tack till fotograf Ann-Britt Pada från Värlax. Under hösten har vi haft en läsarundersökning på webben. Tack till alla som bidrog. Nu är den avslutad och vi gratulerar Camilla Häggvik i Korsnäs, som vann kaffekokaren med termoskanna. Vi ska återkomma till undersökningens resultat och vi ska ta till oss de konstruktiva förslag som kommit in. 

Vi har på många sätt ett bra år bakom oss på Kustmedia. Uppdrag och projekt tillsammans med kunder vi tidigare samarbetat med och med helt nya. Det ÄR en intressant och mångsidig verksamhet vi bedriver. Mitt hjärtas Tack säger jag till personal, medarbetare, läsare, kunder, leverantörer och annonsörer. Vad skulle det här bli till utan er? När vi kommer så långt som till mellandagarna vilar vi, så som vi brukar. Det blev många Tack i min hälsning den här gången. Men så har jag också mycket att vara tacksam för... 

Jag önskar Er alla en fin Jul och en god början på det nya 2015! Var rädda om Er. På riktigt.

Plock från Genom Libbis Lins:

”Farsdagsljus” / Kustmedias nya Närpes-skylt / Ilkka Niemi, 50 år som artist

Nästa tidning utkommer 28 januari. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

Libbis ledare: Dags för vargpälsen?

29 oktober, 2014 - 10:03 -- Sabine Mickelsson

Jag fryser. Hur ska det gå när det blir vinter på riktigt när jag redan nu vill ta fram pälsen? Det är ingen riktig päls men den ser ut som en sådan och jag brukar säga att det är en vargpäls när någon frågar. Just idag är dagen för däckbyte på min bil och efter att jag plockade fram vinterringarna strax efter halv sju i morse, de som låg bakom gräsklipparen, lövblåsaren, ”vattpårra” och några saker till i förrådet, tyckte jag att priset på däckhotell över vintern var riktigt, riktigt passligt. 

Idag delas ByaNytts Vöråbilaga ut till butikerna, som prenumerant borde du ha fått tidningen i början av veckan. I det här numret presenterar vi bl.a. årets luciakandidater i Korsholm. Efter många års traditionellt luciafirande var det uppehåll i fjol. Lucia och hennes följe saknades av så många så i år återupptar Röda Kors-avdelningarna i kommunen arrangemangen delvis med nya krafter. Fint! Det är heller inte att underskatta att den som röstar och ger sitt bidrag stöder ändamål till förmån för barn och Luciafirandet. Behållningen år 2012 användes för Röda Korsets barnläger.

Så här års är tiden då många av våra läsare förnyar sina prenumerationer. Alla som förnyar eller tecknar en ny prenumeration under tiden 1 januari till 30 november deltar i utlottningen av en fin cykel från Tähtipyörä i Solf. Gåvoprenumerationer är populära så här inför Farsdag och när det närmar sig jul. En gåva som räcker hela året. Här kan du ladda ner vårt presentkort, eller så hämtar du det på vårt kontor.

Jag påminner även om att det ännu finns tid, fram till mitten av november, att delta i vår läsarundersökning på Kustmedias hemsida och på facebook. Tack till er som redan deltagit. Och så önskar jag papporna en bra Farsdag! 
 
Plock från Genom Libbis Lins:

”Skärihöst” / På föreläsning om livsbalans / Ett av våra tidningsprojekt, klart!

Nästa tidning utkommer 26 november. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

Gräddkant på vardagen

7 oktober, 2014 - 13:57 -- Sabine Mickelsson

Idag fyller ByaNytts annonsförsäljare år och då bjuds det på tårta (fyllkako), sacherbakelser och tunnbrödssnittar med kött och lax. Tips om du vill laga egna laxrullar, pröva pepparrot som smaksättare.

Jubilaren fick också en födelsedagskasse med nyttiga saker till hemmet och eftersom hon nu uppnått aktningsvärd ålder (som vi förstås inte nämner här) så blev den praktiska gåvan väldigt uppskattad. Tänk hur det kan ändras, som vuxen gillar man faktiskt praktiska lösningar och mjuka paket, något som man nog aldrig riktigt förstod som barn. Men tårta, det begriper vi oss på, både stora som små!

Libbis ledare: Välbefinnande är skönhet

24 september, 2014 - 10:07 -- Sabine Mickelsson

Solen värmer ännu rätt skönt om dagarna men hösten är här. Också i år. Jag har varit en sväng till Örnsköldsvik på ett arbetsuppdrag och kvällsresan hem med färjan från Umeå påminde mig om hur mörkt det är i Finland på nätterna under en stor del av året. Nästan så att man glömmer det när vi fått smaka på sommarljuset en tid. 

Mode och Skönhet är tema för tidningen. Det får mig också att tänka på hälsa. Hälsa och välbefinnande är skönhet i sig. Inte alla förunnat, varken det ena eller det andra, men värt att jobba för. Eftersom jag själv inte kan falla tillbaka på värst mycket yttre skönhet får jag förlita mig på den inre. Bjuda till och gilla läget. Tycker om citatet i stil med ”Lycka är inte att ha allt. Lycka är att vara nöjd med det man har”. 

Nytt är också att vi drar igång en läsarundersökning på Kustmedias hemsida och på Facebook. På förhand säger jag ett stort Tack till er som vill berätta för oss vad ni vill läsa om, ge oss konstruktiv kritik och förbättringsförslag. Den som har mest tur bland alla kan vinna ett fint pris – och vi vinner på att vi får respons och tips. Undersökningen pågår fram till mitten av november och du kan delta genom att klicka här eller på bilden högst uppe på denna sida. Ni är också välkomna att när som helst fylla i och returnera det tipskort som ingår i varje tidning – eller så ringer ni upp. Det går också bra att ”nappa” mig i armen när jag rör mig på fältet. Tack för alla ni som ”håxar” på oss och ger oss tips.

Plock från Genom Libbis Lins:

Bakat goda snabbsemlor / Tack läsare för fin bukett / Min nya klocka

Nästa tidning utkommer 29 oktober. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

 

Libbis ledare: Den viktiga vardagen

27 augusti, 2014 - 09:20 -- Sabine Mickelsson

Under mina lediga veckor i juli gjorde jag – mest roliga saker. Listan på det som behövde uträttas i sommar i form av att måla här och städa där ligger än så länge och ropar på hjälp. Jag har inte klippt häcken, inte målat verandagolvet, inte köpt nya glasögon och inte... Det finns också sådant jag tillskriver nöjeskontot som uteblev i år: Utställningar, aktiviteter... Österbotten må vara världsbäst på evenemang sommartid! I stället har jag varit mycket på sjön, simmat massor, hälsat på Julia i Stockholm, sökt mig till skuggan och bara suttit. Men så kände jag mig också utvilad när vi öppnade kontoret igen. 

Av tradition har vi Hus & Hem som tema i höstens första nummer och för många betyder just hösten att man vill förändra hemma. Förnya, byta färger, plocka fram ljuslyktor och rusta sig för vintern. Jag bläddrade i nya Ikea-katalogen och tyckte om den allmänna texten i början. Precis så där har jag alltid tänkt: ”Vardagen är den viktigaste av alla dagar”. Det finns speciella dagar längs med året: lediga dagar, söndagar och högtidsdagar. Men det är vanliga dagar, måndag till fredag, som är livet. Om vardagen fungerar blir också mycket annat enklare. När det gäller ordning och reda tänker jag alltid förvaring. Saker ska ha sin givna plats, annars flödar de omkring och då blir jag orolig. Saker som jag inte använder mera eller inte har nytta av ska in bakom en dörr. Dem ska man inte ”umgås med” varje dag. 

Till sist: Du nyblivna mamma som ringde mig i juli och frågade om babyfotografering. Förlåt att jag tappade bort ditt nummer. Ring igen! 

Plock från Genom Libbis Lins:

Sommarteater i Replot / Varm sommarkväll / En av många båtfärder

Nästa tidning utkommer 24 september. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

Dina fina sommarbilder

4 augusti, 2014 - 09:51 -- Sabine Mickelsson

Semestern är slut och kustmedianerna är tillbaka på kontoret. Just nu jobbar vi på att knyta ihop höstens första ByaNytt.

Har du fotograferat mycket i sommar? Varför inte skicka in bästa sommarbilden till oss via läsarnas sida, eller gratta någon som fyller år, gift sig, tagit examen, firat jubileum? Ännu denna vecka har du möjlighet att skicka in bilder till tidningen som utkommer 27.8 MEN vi tar självklart (och tacksamt) emot läsartips hela hösten.

Vi tycker om att ha en nära kontakt till våra läsare och därför uppskattar vi alla frågor, idéer och förbättringsförslag. Det kommer många fler tidningar i höst och alla läsartips är guld värda för oss! Vi hörs och ses, ha det gott i sommarvärmen!

Libbis ledare: Underbara lilla värld

18 juni, 2014 - 10:24 -- Sabine Mickelsson

Studentmamman är ännu lite yr, men så är också examensdagar en stor dag både för dem som får examen av olika slag och för dem som får ställa till med fest. Några dagar efter festen reste Julia till Stockholm på Nordjobb. Nordjobb är en organisation som erbjuder ungdomar arbete och utbyte i de nordiska länderna. Jag är imponerad av de positiva effekter sociala medier har. Dessa Nordjobbare, som inte sett varandra tidigare, har en facebookgrupp där de ”pratar” om både vem som ska ut och köpa kastruller och var de ska träffas. Under en av Julias första sammankomster träffade hon en vars föräldrar var från Malax och en som var kompis med Julias småkusin. Underbara lilla värld – för så här är det ju. 

Då Österbottens företagarförening nyligen ordnade medlemsresa till Budapest undrade de var stadens guide hade lärt sig svenska. Det hade hon lärt sig vid Evangeliska folkhögskolan i Vasa. Ett år efter att jag hade sålt ett frysskåp på findit läste jag, i ett helt annat sammanhang, längst ner i ett e-postmeddelande ”PS. Lisbeth-frysen fungerar perfekt”. Eller när han från Malax satt på ishockeymatch i Kanada och hörde Närpesbor prata bakom sig... Det finns många exempel och de flesta är riktigt oförargliga och trevliga. 

ByaNytt utkommer nästa gång i slutet av augusti för i juli har vi sommaruppehåll som vi brukar. Tack för den här våren säger jag till personalen, medarbetare, kunder, läsare och medverkande i tidningar. Delta gärna i ByaNytts sommartävling, en frågesport om världsarvet. Österbotten inbjuder till evenemang som aldrig förr – upplev dem – och ha riktigt fina sommarveckor!

Plock från Genom Libbis Lins:

Replåtarna bjöd på Majrock / Studentbarnet  / Metallskulpturer vid Berny’s

Nästa tidning utkommer 27 augusti. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

Libbis ledare: Österbottningar orkar och vill

21 maj, 2014 - 12:39 -- Sabine Mickelsson

Våren, våren, våren. Nu vill vi att det ska bli vår och varmt. Information om olika sommarevenemang kablas ut och säg inte att inte finns utbud att välja bland. Österbottningar orkar och vill, när sommaren är som vackrast, ställa till med programfester och evenemang. Ge dem gärna en klapp på axeln – eldsjälarna – för som besökare ser man inte det arbete som ligger bakom färdiga tillställningar. Själva jobbet med att ordna och arrangera är en del av helheten och även när det börjar bli bråttom tycker många ändå att det är roligt. Gemenskap, ”ti arbet ilaag” och inte minst positiv respons ger väldigt mycket tillbaka för arrangörerna. 

Iskmo-Jungsund UF kavlade upp ärmarna och ställde till med jubileumsfest nyligen. Dammade av tidigare sketcher och sånger, skrev nya och producerade en nygammal kavalkad. De städade upp lokalen och bjöd in medlemmarna till fest. Intensivt och roligt men enligt den av frontfigurerna som jag pratade med väntade vila efter festen. Efter det ser han framemot ny ork och nya idéer inom föreningen. Trädgård och lantbruk är vårt tema och det lyfts fram i flera artiklar. Mikaela och Terese, i rakt nedstigande led från Kristina och Wilhelm, driver jordbruket vid ”Hindrikas” vidare. Riktigt trevlig läsning. Viola och John-Ingmar Renkonen tycker om att odla ätbart och gör det med besked. Goda tips i det reportaget för dem som har gröna fingrar. Det här och mycket annat i den här ByaNytt. Jag önskar er en trevlig lässtund. 

Plock från Genom Libbis Lins:

Vinnartårtan ”Suomi-kakku” / På Weeping Willows konsert  / Vårvärmen är här!

Nästa tidning utkommer 18 juni. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

Libbis ledare: Det har betydelse att rösta

23 april, 2014 - 15:58 -- Sabine Mickelsson

Våren är tidig i år även om värmen låter vänta på sig. Nytt islossningsrekord har det varit i Karperöfjärden, som var isfri redan den 6 april. Enligt uppgifter inträffade, före i år, den tidigaste islossningen i fjärden den 14 april. Och det var år 1943. 

Många har examensfester framför sig och inte för intet har vi Fixa Festen som tema i det här numret. Bland annat tipsar biblioteket om litteratur i ämnet. Julia blir student så visst ska det bli fest! Med salt och sött och skumvin och rosor. En milstolpe för henne i livet och tid för nya slags val. Underbara barn! 

På tal om val så blir det val till Europaparlamentet i maj. Valdagen är den 25 maj och under tiden 14 maj – 25 maj pågår förhandsröstning. Därtill ordnas hemmaröstning och förhandsröstning på vårdanstalter och för dem som bor utomlands. Använd din rösträtt. Se det som en rättighet. I den här tidningen ingår en artikel med en av kandidaterna från vårt område: Wivan Nygård-Fagerudd, född och uppvuxen i Replot. Så här resonerar hon: ”Folk känner ofta att EU är något avlägset och att det inte har någon betydelse om man röstar i EU-valet eller inte. Men det är precis tvärtom. Den dagen Svenskfinland inte har någon egen representant i Bryssel kommer vi också att märka det”. Bra talat. Jag önskar henne, och andra kandidater lycka till i valet. 

Ha en fin fortsättning på våren!

Plock från Genom Libbis Lins:

Bron vid Skalörsfjärden / Påskpynt / Teater ”Den hemliga stranden”

Nästa tidning utkommer 21 maj. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

Hemgjort knäckebröd - världens bästa!

11 april, 2014 - 10:33 -- Sabine Mickelsson

Fröknäcke

  • 3 1/2 dl havregryn
  • 1 dl solrosfrö
  • 1/2 dl pumpafrö
  • 1 1/2 dl linfrö
  • 1 dl sesamfrö
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 6 dl vatten

Blanda ihop alla ingredienser och låt stå från morgon till kväll. Bred ut smeten på plåtar. Grädda i 200 grader 20 minuter. Ta ut ur ugnen och sporra. Sänk temperaturen till 150 grader och grädda ca 30 minuter.

Fler recept hittar du i KustNytt 3 som finns ute 9.4. 

Libbis ledare: Rikt att bo i ett världsarv

27 mars, 2014 - 12:57 -- Sabine Mickelsson

Just som jag började fundera på lövräfsan lade sig snötäcket igen som en vit matta på gräset – och till skillnad från andra dagar låg det kvar på marken och temperaturen sjönk. Det är Finland det. Och bara för att det var mildare, fast det är mitt i en vanlig vinter, hade jag slutat använda handskar. När jag sedan en morgon tyckte det var kallt om händerna var det helt naturligt för mätaren i bilen visade minus åtta grader. Nåväl, det kommer nog att ordna upp sig till maj, så det är helt i sin ordning av vi har båtar som tema i den här tidningen. 

Annas samtal med familjen Bredgård från Petsmo om Höga Kusten ger mersmak. Överlag borde vi lära oss mera om historien i området som ingår i världsarvet. Vi har något som ingen i hela världen har och som Unesco klassat som världsarv. Vi ska öppna ögonen för det unika vi har, lära oss och ta del av de aktiviteter som ordnas. Världsarvet ska ju inte enbart upplevas av turister. 

Jag tycker precis som Sven-Erik Bernas från Korsnäs: Vi är födda och uppvuxna med havet som granne och det gör oss lätt blinda för det vackra, för det unika geologiska fenomen vi har på båda sidorna om Kvarken. Vi kan alla vara ambassadörer för världsarvet på olika sätt. Ja, och i raderna ovanför det här bidrog jag själv till att vara lite ambassadör. 

Bästa läsare, ha en fin fortsättning på vårvintern. Och eftersom nästa ByaNytt utkommer efter långhelgen så säger jag Glad Påsk nu!

Plock från Genom Libbis Lins:

"En hantverkares nostalgitripp" / Minna Canth-dagen / Anne Frank på Vasallen

Nästa tidning utkommer 23 april. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

Libbis ledare: Som vanlig person i en klubb...

26 februari, 2014 - 10:00 -- Sabine Mickelsson

Välkommen till ett nytt nummer av ByaNytt, temat är resor och fritid. Ifjol deltog jag i Bukklubben i Korsholm, hälsoprojektet som kommunen och Folkhälsan arrangerar och som vi skriver om i den här tidningen. Klubben som inte är någon bantningsklubb i egentlig mening men som uppmuntrar till ett hälsosammare liv och -vanor. 

Jag svarade "okej" när jag fick frågan från Radio Vega om de fick följa upp mig under den tid jag var med i projektet. Men faktiskt så "varnade" jag redan från början om att jag förmodligen inte är rätt person ifall de önskar riktigt smaskig radio och häftiga konkreta resultat. Däremot var det okej för mig att bjuda på "en vanlig persons" medverkan i projektet. Radiotiden gav mig inblick i hur många människor som lyssnar på Radio Vega. Det är många, och många fler än jag trodde kommenterade att de hört mig, berättade om sina egna hälsotips eller ringde och frågade hur man går tillväga om man vill vara med. 

Reflektioner på detta: Jag tyckte det var roligt att vara med, motiverande och större fokusering på både mat och motion under klubbtiden. Men också efteråt. Sagt i en mening vet jag mera om hälsosamma vanor än jag gjorde före Bukklubben.  Jag rekommenderar Bukklubben till dem som vill göra en livsstilsförändring. Men räkna inte med att klubben gör arbetet åt dig. Förändringarna ska man åstadkomma själv, oavsett om man är med i en klubb eller inte... 

Plock från Genom Libbis Lins:

Helgprogram på Inredningspunkten / Bänkskuddardagen / Isen ligger kvar

Nästa tidning utkommer 26 mars. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

Libbis ledare: Nu man börjar ”gruva” sig?

29 januari, 2014 - 12:12 -- Sabine Mickelsson

Jag undrar om det är nu det händer, som när man är ungefär knappt fyrtionio. Det där att man börjar ”gruva” sig. Att man tycker att det är för mörkt i november och för kallt i januari. Att det är för mycket folk när butikerna har rea och inte minst att man vill vänta med att fatta beslut för att man vill se vad det är för väder. 

Kära nån! Har ”aldrig varit där” men jag känner att jag närmar mig gränslandet. Nå. Jag ska skärpa mig. Möta det nya året med öppna ögon och varje gång jag ”gruvar” mig ska jag fråga mig vad som egentligen kan hända om...? 

God fortsättning på det nya året bästa läsare. Efter juluppehållet är vi tillbaka och verksamheten tog fart från dag ett. Jag är i slutskedet av arbetet med en ungdomsföreningshistorik, som vi också står för ombrytning och tryck av. Ett intensivt arbete där det gäller att våga sätta punkt. Det är bra att tryckdagen är bokad och nu förstår jag bättre varför det finns så många böcker som inte kommit ut – än... Det har, även om det inte är det första uppdraget i sitt slag, varit mycket intressant. Jag har gjort mitt bästa.

Plock från Genom Libbis Lins:

Snart! KAJ på Wasa Teater / Korsholms abiturienters julprogram / Vinterljus

Nästa tidning utkommer 26 februari. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

Julstädning och januarisnö

10 januari, 2014 - 13:56 -- Sabine Mickelsson

Det börjar bli dags att städa bort glitter och ljusstakar här på kontoret, men den här vackra blomman som vi fick i julgåva - den låter minsann vi stå kvar på kaffebordet! Stort tack för alla julklappar, hälsningar och kort som trillade in i december. I skrivandet stund verkar det också som att vintern äntligen är här med pudersnö och vackert ljus, så vi passar på att önska en riktigt trevlig helg innan vi kastar oss ut i nysnön!

Nytt år - nya projekt

7 januari, 2014 - 14:45 -- Sabine Mickelsson

Nu har vi januari igen, den tid på året när man har färska nyårslöften att ta itu med och när man längtar efter ljus. För visst längtar man, särskilt en så här mörk och varm vinter. Här på Kustmedia har vi haft julledigt, men nu är vi tillbaks på jobb. Lite dåligt väder hindrar inte oss, särskilt inte nu när vi har nya, roliga projekt på gång och årets första ByaNytt att pyssla med. Fast visst längtar vi också lite efter snön - titta bara hur det såg ut för nåt år sen när en av kustmedianerna fotade det vackra vintervädret!