Blog archive | 2013

Luciadag

13 december, 2013 - 12:56 -- Sabine Mickelsson

Sankta Lucia, ljusklara hägring,
sprid i vår vinternatt glans av din fägring...

I morse lussade Kustmedia-gänget på Marknadsvägen i Smedsby, hoppas ni får en fin Luciadag där ute!

Libbis ledare: ”Mjuk” av tacksamhet

4 december, 2013 - 12:20 -- Sabine Mickelsson

Så här inför slutet på ett år, när det drar ihop sig och jag ska tacka för det år som gått och önska ett bra nytt, blir jag ”mjuk”. Tacksam för möjligheten att vara en del av det vi gör på Kustmedia. Tacksam över den bästa av personal och medarbetare, över dem som ställer upp och berättar sin historia, över annonsörer och leverantörer, över förtroendet från våra kunder och över alla läsare och respons/tips från er. Alla ni – bär mig vidare. Jag är nöjd och stolt över att få dokumentera närsamhället på det sätt vi gör i våra lokaltidningar. Stort!

Stort kändes det också i det ögonblick då pressmeddelandet från Wasa Teater plingade till i min dator. Leif Sjöströms ”Folkets Dagblad” blir teater nästa höst och jag säger bara wauv! Hans serier var älskade, träffsäkra och skildrade med värme under tjugo års tid. Som ingen annan fångade han små och stora ögonblick. Det känns mer än bra att både han och hans serier lever vidare – den här gången på teaterscenen.

Vi skriver snart 2014 och tidningen har fyllts med personporträtt, händelser och företeelser. Ha en fin avslutning på året och ett riktigt gott nytt 2014 – med passligt av allt!

Plock från Genom Libbis Lins:

Revy i Österhankmo / Replotbrons fiskargäng / Emerich Roth om förintelsen

Nästa tidning utkommer 29 januari. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

Libbis ledare: Inte alls svårt att välja...

12 november, 2013 - 11:35 -- Sabine Mickelsson

Jag hade tur och vann på lotteri. Vann tvätt av valfri matta, företaget meddelade mig om vinsten och de skulle göra ett hembesök med sin underdammsugare och tvätta en matta åt mig. Det skulle äga rum en lördagskväll klockan sex. Ok tyckte jag först och trodde kanske för ett ögonblick att jag vunnit självaste apparaten. Men nej, så tur hade jag inte. Ungefär samtidigt fick jag inbjudan om att, samma kväll, få vara med om den årliga rökt kötts- och rökbastufesten i Vallgrund. Det var inte alls svårt att välja. Förresten har jag rätt så rena mattor och dem kan jag dra runt en stund i snön sen i vinter om jag nu tycker att det behöver göras... så vinsten avbokades. 

Hos en familj i Vallgrund ordnas det med rökning av kött i äkta rökbastu en gång per år... Har man haft turen att få smaka en bit precis när det kommer ut ur rökbastun, när köttet ännu är varmt, vet man att det inte finns någon motsvarighet. Efter köttrökningen vädrades röken ut en stund ur bastun, oljelamporna tändes utomhus, ett gammalt saltkar fylldes med kallt vatten och efter den goda maten var det rökbastugång för inbjudna. Stort tack till värdparet! Det var jättehäftigt och en betydligt större upplevelse än att ha en nytvättad matta. Tro mig. 

Vill puffa för våra gåvoprenumerationer på ByaNytt eller KustNytt, en rolig julklappsidé! Vi närmar oss också vårt årliga lotteri bland alla som förnyar eller betalar en prenumeration under tiden 1 januari till 30 november. I år är vinsten en cykel från Tähtipyörä.

Plock från Genom Libbis Lins:

Konserten The 60s / träffis med citykanin / morgonsol, ljuva Österbotten!

Nästa tidning utkommer 29 november. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer

Höstens godaste viltrecept

1 november, 2013 - 08:51 -- Sabine Mickelsson

Några av recepten från matlagningskursen i Vörå, läs mer i ByaNytt 9/2013 som utkommer 1.11. Bilder från kvällen:

 

Hare i ugn

INGREDIENSER:
Ca 1,2 kg hardelar med ben    
Torkad rosmarin
Salt och peppar    
Ca 100 g smör

SÅS:
1,5 dl steksky        
2 dl grädde
1 msk grönpeppar

Sätt ugnen på 175 °C. Stycka haren i mindre bitar. Bryn köttbitarna på medelhög värme i stekpanna med smör tills de fått färg. Lägg över köttet i en ugnsfast form. Tillsätt resten av smöret och lite vatten i stekpannan och låt koka upp, häll sedan över formen. Krydda med peppar och rosmarin. Tillred i ugn ca 45 minuter. Ös köttet med jämna mellanrum. Tag ut köttet och låt vila i 10 minuter.

SÅS: Mät upp stekskyn och sila den. Häll sky och grädde i en panna. Låt småkoka i några minuter. Tillsätt krossad grönpeppar. Salta och peppra. Servera med kokt potatis och grönsallad.

Viltköttbullar med Mustapekkaost

Ca 500 g viltköttfärs, blandas med;    
1 ägg            
1 dl grädde            
1 Mustapekkaost, smulas sönder    
½ kruka färsk timjan, hackad        
Krossade enbär        
1 finhackad lök        
1 klyfta vitlök, pressad        
Chilisås enligt smak        
Dijonsenap            
Salt

Blanda samman och rulla till köttbullar. Stek på medelhög värme.

Älgwok

Ca 800 g älgkött    
1 broccoli
2 paprikor        
1 rödlök
2-3 tomater        
1 zucchini och/eller 1 äpple skalat i tunna skivor
Ca 0,5 dl chilisås    
Honung
Salt

Strimla älgköttet tunt, som skav, och stek i panna. Låt köttet vila medan du förbereder och wokar grönsakerna. Strimla grönsakerna, broccolin kan klyftas. Stek allt i en wokpanna, tillsätt
köttet och låt badda under lock i 5-10 minuter, smaksätt.

Älgköttsgryta med rotsaker

Ca 800 g älgkött    
300 g morötter
100 g kålrot        
100 g palsternacka
1 lök        
Chilisås
2 vitlöksklyftor    
Ca 150 g färska champinjoner
1 dl grädde        
Örter, t.ex. timjan och rosmarin

Tärna köttet och rotsakerna, bryn i panna. Flytta över alltsammans till en kastrull och låt sjuda ca 50 minuter. Toppred grytan med några matskedar vetemjöl blandat med ca 1,5 dl vatten. Tillsätt grädde och smaka av med salt och peppar.    

Libbis ledare: Härliga havtorn

15 oktober, 2013 - 10:26 -- Sabine Mickelsson

Jag är Svenskösterbottning och jag är så stolt över det. Tycker att vi bor i ett bra land och i världens bästa landskap... Riktigt nöjd är jag över att vi har havtorn, att vi hör till de utvalda i världen som har tillgång till den vildvuxna, eller odlade, vitaminbomben. 

Havtorn, eller finnbär, är Finlands mest näringsrika bär och förmodligen det bär som innehåller flest vitaminer av alla jordens bär. Det unika är att de innehåller omegafetter och ovanligt höga halter av A-, C-, E- och K-vitaminer. Jag är lyckligt lottad som har havtorn i frysen. Jag har pressat själv men i år fick jag havtornssaft av fina Göran. Enbart som ren och skär gåva, för han sa att han inte har varan till försäljning men om det går bra att de får ge mig så fungerar det. Man blir ju så glad. Och tacksamheten är stor. 

Jag använder havtorn mest som ”hutt” varje morgon när det drar ihop sig till förkylningstider men också som saft, kräm och i efterrätter. Den syrliga smaken tilltalar mig så jag har inget behov av att tillsätta socker. Jag fick nyligen veta att torkade blad av havtorn är gott som te... Om bären ska jag ännu säga att jag på riktigt trodde att det var dess vitaminer jag saknade. Men när jag under en segdragen förkylning förra vintern sa åt en läkare att jag förebyggt med havtorn sa han att C-vitamin är lite ute. Nu är det D-vitamin som gäller...  

Du missar väl inte nya inslaget Genom Libbis Lins? Där kommer jag att presentera sånt som hänt mellan tidningarna. Plock bland bilderna:

Korsholms hästägarförening plogar / på vägen Replot-Björköby / solrosfält

Nästa tidning utkommer 1 november. Sköt om Er tills dess.

Vill Du läsa hela tidningen? Prenumerera eller köp som lösnummer.

Födelsedag på ByaNytt

7 oktober, 2013 - 10:15 -- Sabine Mickelsson

Idag fick vi födelsedagscupcakes till morgonkaffet, ett fint (och sött) sätt att starta jobbveckan! Känner Du någon som fyller år nu i dagarna? Skicka in en hälsning här på hemsidan så publiceras den i kommande tidning. Du kan också skicka in gratulationen, gärna med foto, före 18.10 till adressen ByaNytt, Marknadsv. 3, 65610 Korsholm och märk kuvertet "Klang och jubel". Bifoga ett frankerat kuvert om Du vill ha fotot i retur.