Blog archive | 2019

Olika slags möten

1 februari, 2019 - 18:01 -- emilia

Jag hade anledning att träffa Kjell. Och Kjell är förresten inget fingerat namn. Vi arbetade en gång i samma lokaliteter och vi har träffats några gånger de senaste tjugofem åren. Riktigt nyligen möttes vi i arbetsrelaterat sammanhang och utöver själva uppdraget hade vi tid att både äta mat och prata.

Jag är så tacksam över de människor som korsar mig väg – där relationen är så okomplicerad och där man liksom fortsätter där man slutade senaste gång. Inga dåliga samveten över vem som hörde av sig sist och varför/varför inte. Inga försvarstal eller behövlig uppdatering av livet, inget tjafs utan bara trevligt och där det finns ett ömsesidigt och värdefullt förtroende sinsemellan.

Jag har några Kjell i mitt liv och det har säkert ni också. Människor som man träffar sällan och när man gör det känns det ”som i går”. Till saken hör ju att jag inte går runt och saknar Kjell heller däremellan. Men oj så trevligt att träffas.

 

Jag tänker på andra slags möten. Jag är hemkommen från fina veckor på Zanzibar. Zanzibar är en ö utanför Tanzania som fungerar lite som Åland fungerar i förhållande till fastlandet Finland. Al Hapa Bungalows i byn Jambiani är ett litet hotell där stämningen är otvungen och familjär. Om man vill -  umgås man och pratar med de andra hotellgästerna - och det vill man oftast. Men man börjar inte per automatik att prata om det som man i vanliga fall förknippar sin identitet med – yrke, jobb, familj och boende till exempel. Man pratar ofta om andra saker – om nu och det som är där och då.

I den här ByaNytt berättar vi också om möten. Om att våga möta det som är. Heder åt dessa duktiga vårdare som möter människor och deras anhöriga i livets slutskede, den här gången inom den palliativa vården – där det handlar så mycket om att våga möta det som är. Våga möta människan.

 

Väl mött och god fortsättning på det nya året alla läsare! Tio nya nummer av ByaNytt utkommer i år. Det här första numret med Hälsa och Välmående som tema. Nästa nummer med Bygga och Renovera i fokus. Tipsa oss gärna, bara att ringa eller skicka e-post.

 

Jag önskar Er fina februariveckor!

Smedsby den 25 januari 2019

Det är roligt att få vara med

1 februari, 2019 - 17:58 -- emilia

Bästa läsare. Det är bra när det går framåt i världen men på riktigt är det inte klokt hur fort tiden går. Nuförtiden vill jag tillägga för så här var det nog inte när jag var under femtio. Ett kvartal är några veckor som knappt hunnit börja före det tar slut. Ett år, året 2018, är slut om några veckor. Jag väljer ändå snabba år än inga år alls. Det är roligt att få vara med. Så det om det.

 

I denna årets sista ByaNytt lyfter vi upp familjeliv, närståendevård, en prisbelönt företagare, hantverkare och så presenterar vi en pepparkaksvärld. Vi skriver om en rökdykare, om att skapa vinterljus, en lyckad välgörenhetsbrunch och ett gym. Två kolumner och till mångas glädje den här gången också ett korsord. Annonsörernas julhälsningar kryddar tidningen och visar på den mångfald av företagsamhet vi har i Korsholm.

 

Jag tyckte om att läsa texten om 1600-talsstocken som bevaras i Smedsby hembygdsförenings regi. Jo, jo, en stock är en stock är en stock. Men den här är daterad till för över 350 år tillbaka. Och tänk att området där den fanns låg under vatten då. Det fanns överhuvudtaget inga vägar i Smedsby under andra halvan av 1600-talet.

För andra gången i livet ska jag inte fira jul hemma. Så det blir mycket jul före jul kan man säga. Och bra så. Tänker jag passligt av allt tycker jag det ska bli okej att inte behöva dra på de största växlarna inför den här julen. Att emellanåt ha en jul där allt inte ska ingå. I stället får det bli lite mittemellan.

För egen del och för företagets del vill jag tacka personalen, kunder, annonsörer, samarbetspartners, läsare och alla dem vi fått skriva om för året som gått. Det är fint att ha bra folk omkring sig och vi tar oss an ett nytt år med nya uppdrag. Tack till alla er som också vill dela det tillsammans våra tidningar och andra uppdrag.

 

Jag önskar Er en fin avslutning på året. En riktigt fin avslutning på det här och en bra början på nästa.

ByaNytt utkommer nästa gång i slutet av januari. Var rädda om varandra, vila mycket, ät mycket och ”håx” på att vara ute i friskluften.

Smedsby den 23 november 2018